Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen pakt Havana-site aan

Gerelateerde onderwerpen :

Antwerpen pakt Havana-site aan

De stad Antwerpen plant een nieuwe toekomst voor de Havana-site, de zone naast de wijk Luchtbal. De ruimte tussen de Havanastraat, de Noorderlaan, de A12 en de spoorweg wordt heringericht als een nieuw stadsdeel met onder meer een grote nieuwe winkel, een parkeergebouw en veel groen.

De Havana-site, ten noorden van de wijk Luchtbal, staat voor een grote metamorfose. De stad Antwerpen heeft een plan opgesteld om de zone tussen de Havanastraat, de Noorderlaan, de Ekersesteenweg, de A12 en de spoorweg te vernieuwen. Vandaag zijn op deze site onder meer politie- en stadsdiensten, de historische kazerne en het containerpark terug te vinden.

Op termijn zullen de lokale politie en de meeste stadsdiensten de Havana-site verlaten. Zo komt er ruimte vrij voor volgende voorzieningen:

Nieuw parkeergebouw: De Havana-site is het eindpunt van de nieuwe tramlijn Noorderlaan. Aan deze eindhalte komt een parkeergebouw voor ongeveer 1.500 wagens, bedoeld als park-and-ride (P+R) en als parking van de nieuwe winkel. De bouw van dit gebouw start midden 2017.

Grote nieuwe winkel: Achter de P+R en de kazerne, waar vandaag magazijnen van de stad staan, komt ruimte vrij voor één grote nieuwe winkel. In de loop van dit jaar verkoopt de stad deze winkelzone. De toekomstige winkel kan echter pas starten met de bouw na het vertrek van de stads- en politiediensten.

Nieuw containerpark: In 2017 wordt een nieuw containerpark gebouwd. Het huidige containerpark blijft open tot het nieuwe klaar is.

Nieuwe invulling van de historische kazerne: De historische kazerne blijft volledig behouden. De stadsdienst Onroerend Erfgoed houdt één kazernegebouw in gebruik, maar de andere krijgen een nieuwe invulling. Behalve nieuwe woningen, kleine bedrijfjes of enkele winkels behoren ook een school of theater nog tot de mogelijkheden.

Meer groen en sport: De ruimte tussen de bouwvelden en het spoor, die na de verhuis van de politiediensten vrijkomt, wordt vanaf 2020 aangelegd met veel groen en op langere termijn mogelijk ook sport- en recreatievelden.

Centraal wandel- en fietspad: Tussen de nieuwe winkel en de kazerne komt een breed en groen wandel- en fietspad. Het fietspad sluit aan op de fietsostrade Essen-Antwerpen.

Gefaseerde werken

Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, gebeurt de herinrichting van de site in fases. Voorlopig is de opening van de tramlijn gepland in het voorjaar van 2017 en de opening van het nieuwe containerpark en het parkeergebouw in 2018. De tijdsaanduidingen zijn op dit moment nog onder voorbehoud.

Om de Havana-site gedurende de werken vlot toegankelijk te houden, zorgt de stad voor tijdelijk aangelegde wegen en signalisatie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Modulair bouwer Jan Snel is begonnen met de bouw van een nieuwe laboratorium- en kantoorruimte voor Ziphius Vaccines, een Belgisch biotechbedrijf dat vaccins ontwikkelt. In zes weken tijd wordt de nieuwe locatie opgeleverd in Merelbeke,[…]

10/04/2021 | kantorenCorona
Besix bouwt stadion aan andere kant van de wereld

Besix bouwt stadion aan andere kant van de wereld

Gerenoveerd Rijksarchief in Antwerpen opent de deuren

Gerenoveerd Rijksarchief in Antwerpen opent de deuren

Kantoren aan Brussels kanaal krijgen nieuwe toekomst

Kantoren aan Brussels kanaal krijgen nieuwe toekomst

Meer artikels