Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen laat 150.000 bouwdossiers online raadplegen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Antwerpen laat 150.000 bouwdossiers online raadplegen

© ©momius - stock.adobe.com

De stad Antwerpen krijgt jaarlijks zowat 80.000 vragen van Antwerpenaars over welke voorschriften, vergunningen, erfgoedregels of andere regelgeving van toepassing zijn op hun eigen pand of op een perceel dat ze willen kopen. Naar eigen zeggen als eerste in Vlaanderen ontsluit de stad Antwerpen deze informatie via een digitale tool die publiek beschikbaar is.

“Met dit instrument zijn met één muisklik 150.551 bouwdossiers raadpleegbaar. We hopen dat de Antwerpenaar hiermee sneller wegwijs is in de doolhof aan voorschriften. Enerzijds wordt informatie op maat van een perceel of adres getoond, zodat een bouwheer al een groot deel van zijn vragen beantwoord ziet. Anderzijds kan hij of zij advies op maat vragen en meteen documenten toevoegen zoals foto’s, plannen en tekeningen”, stelt schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke ordening Annick De Ridder.

Wie de tool wil gebruiken, surft naar www.antwerpen.be/vergunningen en klikt op ‘(ver)bouwregels en advies op maat’. Daarna geeft de zoeker een adres in dat in Antwerpen of één van de districten ligt. Hierna geeft de tool een overzicht van de voorschriften die gelden voor het perceel en daarnaast ook de vergunningen die ooit zijn afgeleverd.

Wie meer info wil over de vergunningen, kan een selectie maken en krijgt te zien waar ze zich fysiek bevinden. Dit kan in het FelixArchief zijn of in Den Bell. Er wordt ook weergegeven of bouwovertredingen van toepassing zijn op het perceel. Via  een contactknop kan de bezoeker meer informatie krijgen over de aard van de overtreding. Hij krijgt ook te zien of het pand erfgoedwaarde heeft. Tot slot wordt voor elk pand ook weergegeven of het in een overstromingsgevoelig gebied, signaalgebied of in een zone voor zware metalen ligt. De informatie zal de komende jaren nog uitgebreid worden naarmate meer gegevens gedigitaliseerd worden.

Wie de tool gebruikt kan de info ook eenvoudig delen met anderen via een deelknop of een overzicht downloaden. Alle info is publiek toegankelijk en er is geen profiel of aanmeldprocedure nodig.

Ook de dienstverlening met betrekking tot omgevingsvergunningen kreeg een grondige update op www.antwerpen.be/vergunningen. Burgers vinden voortaan sneller hoe ze een aanvraag kunnen indienen voor de werken die ze willen uitvoeren. Er is een handige aftiklist voor het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag. Processen en termijnen worden overzichtelijk en transparant weergegeven voor openbare onderzoeken en voor specifieke regelgeving zoals de Bouwcode en andere. Tot slot is er ook een handig overzicht van veel gestelde vragen over premies, kosten, voorbeeldplannen, enz...

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) werden vorige maand 27.263 vacatures rechtstreeks gemeld in het normale economisch circuit in Vlaanderen, dus zonder uitzendopdrachten. Dat is 3,5% minder dan in juli 2021.[…]

11/08/2022 | vacatures
Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Bouw maakt zich op voor zoveelste hitteperiode

Bouw maakt zich op voor zoveelste hitteperiode

Fors meer werknemers en zelfstandigen in de bouw

Fors meer werknemers en zelfstandigen in de bouw

Meer artikels