Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen keurt voorlopig lichtontwerp Het Steen goed

Antwerpen keurt voorlopig lichtontwerp Het Steen goed

(c) Spectrum

Begin dit jaar stelde de stad Antwerpen het ontwerpbureau Spectrum aan om een lichtontwerp te maken voor Het Steen. Het stedelijke lichtplan dient daarbij als leidraad. Het voorlopige lichtontwerp dat het schepencollege zopas goedkeurde, verenigt de verschillende bouwstijlen tot één belicht geheel na zonsondergang. Elk deel krijgt daarbij wel zijn eigen passende sfeer.
De stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Ook Het Steen valt hieronder.
 
Antwerpen maakt van Het Steen een toeristisch onthaalcentrum waar bewoners en bezoekers terechtkunnen voor informatie, tickets, boekingen en tentoonstellingen. Daarnaast zal een interactief belevingsparcours er meer vertellen over de geschiedenis en de identiteit van de stad en het gebouw zelf.
 
Om dit te realiseren kreeg het beschermde monument een nieuw bijgebouw. Om het nieuwe onthaalcentrum ook letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, liet de stad een lichtontwerp maken voor het gebouw. Het voorlopige lichtontwerp is nu klaar.
 
Met de belichting van de burchtwal - de buitenste laag van Het Steen - krijgt het historische gebouw de uitstraling van een onneembare waterburcht aan het Steenplein. De burchtwal krijgt een egale belichting die de verschillende kleuren van de zandsteen benadrukt. Daarvoor maakt de ontwerper gebruik van innovatieve ledtechnologie ’Tunable White’. Deze technologie kan verschillende tinten wit licht produceren waardoor de zandsteen optimaal tot zijn recht komt.
 
Het concept van het lichtontwerp neemt de bezoeker daarna mee op een wandeling doorheen het gebouw. Via de opgang, voorbij ‘de Wapper’, door de verlichte poort naar de negentiende-eeuwse binnenplaats ontstaan zo verschillende lichtsferen. Het intieme karakter in dit ‘straatje’ komt tot zijn recht door de architectonische details met accentverlichting te versterken.
 
Voor de nieuwbouw van noAarchitecten is gekozen voor een egale belichting, die voor een eenheid zorgt met de burchtwal aan het Steenplein. Een spel van schaduwen moet verder vorm geven aan de nieuwe toren. Deze zomer volgt een nachtelijke proefopstelling om de exacte plaats van alle nieuwe armaturen te bepalen. Daarna maakt het ontwerpbureau een definitief ontwerp van het lichtplan op. Aan de hand van die proefopstelling en de definitieve plannen kan het bouwteam van de lopende renovatie – AG Vespa en noAarchitecten – de leidingen, voedingen, stuurkasten en dergelijke op de juiste plek voorzien.
 
Tijdens de zomer van 2022 zal Fluvius System Operator, in de rol van uitvoerder-producent en beheerder van de openbare verlichting, de technische begeleiding van het project verder opnemen. In het najaar van 2022 moet de nieuwe verlichting van Het Steen dan officieel aangestoken kunnen worden.

Foto’s: © Spectrum
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

België, Denemarken, Duitsland en Nederland bundelen hun krachten om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Dat zijn de vier landen zopas overeengekomen tijdens de North Sea Summit in de Deense havenstad[…]

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Team gezocht voor vergelijkende studie ruimtegebruik in grote scholen

Team gezocht voor vergelijkende studie ruimtegebruik in grote scholen

Brussel keurt RPA Delta-Herrmann-Debroux goed

Brussel keurt RPA Delta-Herrmann-Debroux goed

Meer artikels