Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen keurt nieuwe bouwvoorschriften goed

Gerelateerde onderwerpen :

Antwerpen keurt nieuwe bouwvoorschriften goed

© ©Eisenhans - stock.adobe.com

De Antwerpse gemeenteraad keurde zopas de nieuwe stedelijke richtlijn voor hogere minimumoppervlakten voor woningen goed. Daardoor moeten projectontwikkelaars in de Scheldestad een pak groter bouwen dan wat tot nu toe de norm was. Schepen van Wonen Fons Duchateau wijst er wel op dat afwijkingen kunnen als die voldoende innovatief zijn en indien ze een kwalitatieve meerwaarde opleveren. Volgens vastgoedmakelaar Immpact gaat het om een asociale maatregel die het creëren van betaalbaar nieuwbouw vastgoed onmogelijk maakt, zeker in de kansarmere buurten, waar oud patrimonium dringend moet omgezet worden naar energiezuinige nieuwbouw. CEO Philippe Janssens zegt dat de maatregel compacte appartementen in Antwerpen tot 50.000 € duurder zal maken.

Concreet gaat de nieuwe maatregel om nieuwe normen rond minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen. Zo zal een appartement met één slaapkamer minimaal 60 m² netto groot moeten zijn, een appartement met twee slaapkamers 80 m² netto, een appartement met drie slaapkamers 110 m² netto, en een woning met vier slaapkamers of meer 130 m² netto. In Leuven, Mechelen en Brussel bestaat een soortgelijke regel al langer, al is de nieuwe richtlijn in Antwerpen een stuk verregaander. Zo zal in alle districten van Antwerpen het gros van de appartementen gemiddeld 20% groter moeten gebouwd worden.

“Door minimale oppervlaktes op te leggen, hoopt het stadsbestuur meer gezinnen naar de stad te lokken en kwalitatief wonen te bevorderen. Maar in de praktijk zal men juist het tegenovergestelde bereiken: nieuwbouw in de stad zal onbetaalbaar worden voor de modale burger. Meer nog: burgers worden op deze manier veroordeeld tot wonen in verouderde, milieu-onvriendelijke appartementen, wat ook nefast is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Deze regel gaat bovendien in tegen alle nieuwe tendensen en de demografische vooruitzichten. Er zijn in onze maatschappij steeds meer singles, alleenstaanden en ouderen die grote appartementen niet kunnen betalen of net compacter willen wonen omdat het energiezuiniger is”, zegt Philippe Janssens, de CEO van Immpact.

Immpact, één van de grote spelers die onder andere het gros van de appartementen in en rond Park Spoor Noord en de Dam ontwikkelde, maakte samen met de sector de berekening en komt tot de conclusie dat de nieuwe regelgeving appartementen tot 50.000 € duurder zou maken. Een appartement met één slaapkamer, verkocht aan net geen 150.000 €, zou door de maatregel verkocht moeten worden aan 188.470 €. Dat is een prijsstijging met 38.870 € of zowat 26%. Bij een appartement met drie slaapkamers zou dat zelfs een prijsstijging met 52.375 € betekenen.

“Groter bouwen kost nu eenmaal meer geld. Wie dit soort zaken voorstelt, moet daar eerlijk in zijn: finaal zullen die extra kosten helaas worden doorgerekend aan de Antwerpse koper. Maar als gezinnen door deze maatregel straks 50.000 € meer moeten betalen voor hun woning, zal dat op termijn betaalbaar vastgoed onmogelijk maken, vooral in de buurten waar nu al een verouderde huisvesting is. In veel buurten zullen straks geen ontwikkelingsinitiatieven meer genomen kunnen worden, omdat onbetaalbare nieuwbouw niet meer in overeenstemming zal zijn met de koopkracht in deze buurten”, aldus Philippe Janssens.

Volgens Immpact houdt de nieuwe regel bovendien geen rekening met de locatie van een woning. Zo moeten woningen aan de Grote Markt of op de Kaai aan exact dezelfde minimale oppervlaktes voldoen als woningen in Berendrecht of Borgerhout, terwijl de vastgoedprijzen hier mijlenver uit elkaar liggen. Philippe Janssens, een telg van een Antwerpse vastgoedfamilie die al 60 jaar actief is in de stad, liet vorige week al weten weg te trekken uit Antwerpen en zijn activiteiten elders voort te zetten indien de maatregel zou worden goedgekeurd. Hij blijft bij dat standpunt.

“Antwerpen is normaliter één van de steden waar het meeste gebeurt in ons land op het vlak van ruimtelijke ordening. Deze nieuwe regel zet daar een rem op. Dit is een beleid dat mensen niet laat klimmen op de woonladder, maar veroordeelt om levenslang huurder te blijven. Dat past niet in onze bedrijfsfilosofie en toekomstvisie”, besluit Philippe Janssens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels