Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen investeert 1 miljoen € extra in ontharding

Antwerpen investeert 1 miljoen € extra in ontharding

De stad Antwerpen wil op korte termijn maximaal ontharden en vergroenen. Eerder maakte ze al 5 miljoen € vrij om tuinstraten en woonstraten op te starten in alle negen districten, onder de noemer ‘Antwerpen Breekt Uit’. Nu maakt het stadsbestuur nog eens 1 miljoen € extra vrij voor onthardingsprojecten die het komende jaar reeds uitgevoerd kunnen worden.

 

Om op korte termijn maximaal resultaat te boeken op het vlak van ontharding en vergroening, investeert de stad 1 miljoen € in zogenaamde ‘quick wins’ in alle districten. Bij een quickwin-ontharding worden er op korte termijn grote oppervlaktes onthard.
De stad kiest hier voor oplossingen waarbij bepaalde delen van straten en pleinen versneld worden aangepakt. Deze zorgen voor een minder grijze woonkern met ruimte voor meer groen en een betere infiltratie van regenwater in de bodem.
 
“Door de quickwin-projecten kan op korte termijn maximaal onthard worden. Via onze lokale besturen selecteren we pleinen of straten waar we onmiddellijk aan de slag kunnen gaan en de ontharding snel en efficiënt kan gebeuren. Dit resulteert onmiddellijk in minder grijs en meer groen in de straten en verhoogt de leefbaarheid. We trekken hiervoor 1 miljoen € uit bovenop de 5 miljoen € die we al investeerden in tuin- en woonstraten”, aldus Claude Marinower, schepen voor Openbaar Domein.
 
In totaal werden er 89 projectvoorstellen voor quickwin-onthardingen ingediend. In ieder district werden maximum tien projecten geselecteerd die het komende jaar reeds uitgevoerd kunnen worden. Welke projecten als eerste worden uitgevoerd, moet nog worden bepaald.
 
De projecten bevinden zich in en rond de volgende straten en pleinen:
• Antwerpen: Bogaardeplein, Joannasteeg, Kiel restruimte, Paleisstraat-Miraeusstraat, plein Kerkstraat en Sint-Jobstraat;
• Berchem: Heilig Hartstraat, Hogeweg, Lodewijk Van Berckenlaan, Pulhoflaan, Rooilaan en Strijdhoflaan;
• Berendrecht-Zandvliet-Lillo: Emelinusstraat, Viswater Oost en Zuidhavendijk;
• Borgerhout: De Schans, Griffier Schobbenslaan, Huybrechtsstraat, Lode Cantensstraat, Sint-Erasmusstraat, Te Boerlaarpark, Terloplein, Van Leentstraat en Wijnegemstraat;
• Deurne: Bisschoppenhoflaan, Boshovestraat & Bosschaert de Bouwellei, De Bosuil, Koningsarendlaan en Waasdonk;
• Ekeren: Groot Hagelkruis,Thomas Greshamstraat, Pierre Van Gehuchtenstraat, Cornelius Broeckxstraat, Kardelaan, Konijnenberg, Kruisboogstraat, Legendestraat, Oppergaaistraat, Oostergeest, Bremboslei, Den Geer, Sprangweelstraat, Handboogstraat en Eduard Van Benedenstraat;
• Hoboken: Majoor Maelfaitplein;
• Merksem: Bordink, Distelhoek, Laaglandlaan, Meereigen, Meeuwenplein, Melgedreef, Rodeloopstraat, Roederdelft, Stella Marisstraat en Winkelstap;
• Wilrijk: Acacialaan, Ahornenlaan, Berkenveldstraat, Damhertenlaan, Frans Gaillystraat, Goudvinklaan, Gustaaf Garittestraat, Keizerhoevestraat, Hermelijnstraat, Koolhofstraat, Braambeslei en Rucaplein.
 
Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte zelfs worden hergebruikt.
 
 Daarnaast versterkt ‘Antwerpen Breekt Uit’ de sociale cohesie en heeft het een positief effect op het welzijn van bewoners. Met dit project wil het stadsbestuur de visies van het Waterplan, het Groenplan en het nieuwe Klimaatplan realiseren in de Antwerpse straten en pleinen.
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

155 rioleringsprojecten versneld gestart

155 rioleringsprojecten versneld gestart

155 extra rioleringsprojecten verspreid over gans Vlaanderen kunnen dit jaar starten. Een jaar geleden riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de lokale besturen op om hun rioleringsgraad versneld op te krikken. Ze maakte 100 miljoen[…]

Werken viaduct E314 aan de grens in Boorsem zullen een jaar duren

Werken viaduct E314 aan de grens in Boorsem zullen een jaar duren

Mechelen start met heraanleg stadsring

Mechelen start met heraanleg stadsring

Spectaculaire plaatsing spoorbruggen over het Albertkanaal in Genk

Spectaculaire plaatsing spoorbruggen over het Albertkanaal in Genk

Meer artikels