Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen bouwt nieuw museum op site Zuidersluis

Antwerpen bouwt nieuw museum op site Zuidersluis

Het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) verhuist in 2023 naar de site Zuidersluis/Hof van Beroep aan de Frankrijklei. Dat hebben de stad Antwerpen, de Vlaamse regering en de museumdirectie beslist na een locatieonderzoek dat werd uitgevoerd door het archtitectenbureau Import.Export Architecture-Anteagroep-Rebel Group.

Het gebouw van het Hof van Beroep wordt in 2021 afgebroken waarna op deze plek een nieuw museum zal gebouwd worden. De kostprijs daarvan wordt geraamd op 65 miljoen €. De grond wordt overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap, die tevens de bouwheer wordt van het nieuwwe M HKA. Binnen enkele maanden zullen de Vlaamse en Antwerpse bouwmeester een architectenwedstrijd uitschrijven. De bedoeling is in 2019 het winnende ontwerp te kiezen.

Het nieuwe museum moet een landmark worden voor de buurt, waar een heus museumkwartier zal ontstaan met naast het Fotomuseum ook het Museum voor Schone Kunsten dat wellicht in dezelfde periode als het nieuwe M HKA de deuren zal openen. De nieuwe vestigingsplaats kwam om verschillende redenen uit de locatiestudie naar voren als beste keuze. De site Zuidersluis/Hof van Beroep is gelegen op het Zuid, de plaats waar al verschillende musea gevestigd zijn.

 

Daarnaast hoeft het huidige M HKA tot aan de oplevering van het nieuwe gebouw niet te worden gesloten, waardoor de relatie met het publiek intact kan blijven. Bovendien vergt de gekozen site geen voorafgaand budget om bijkomende verwervingen te doen van appartementen en gronden. Ten slotte biedt de site de mogelijkheid om de vooropgestelde grootte (een vloerruimte van 20.000 m² en een volume van 142.000 m³) te realiseren.

Sven Gatz

“Het architectenbureau zal nu het eisenprogramma voort uitwerken; daarin wordt opgenomen welke functies het museum dient te vervullen en hoe de ruimtes ingedeeld worden. Daarna zal een architectuurwedstrijd worden uitgeschreven. We willen van het M HKA een nieuw landmark maken dat ook een visitekaartje en een nieuwe trekpleister moet worden voor Antwerpen”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

“Op deze nieuwe locatie kan het M HKA nog meer groeien als een museum voor hedendaagse kunst van de toekomst. Het wordt een nieuwe culturele aantrekkingspool in onze stad, voor de inwoners en alle cultuurliefhebbers en in interactie met galeries en andere musea in onze stad”, aldus schepen van Cultuur Caroline Bastiaens.

De verhuizing is ook vanuit economisch standpunt een uitstekende en logische keuze. Niet alleen kan het M KHA uitbreiden, de huidige site van het museum biedt de stad een schitterende opportuniteit om hier een aantrekkelijke residentiële site uit te bouwen op een toplocatie. De stad heeft alvast 18 miljoen € uitgetrokken om een nieuwe voortuin voor het museum aan te leggen. Eind dit jaar starten we met de omvorming van de Gedempte Zuiderdokken van een stenen vlakte naar een groene oase’, zegt schepen van Stadsontwikkeling en Groen Rob Van de Velde.

Verdubbeling infrastructuur

Bart De Baere, algemeen & artistiek directeur van het M HKA, noemt het plan voor het nieuwe museum een belangrijk moment voor Antwerpen en Vlaanderen. “Na een lang traject is de stap naar een volwaardig hedendaags kunstmuseum gezet. Het nieuwe museum zorgt voor een verdubbeling van de huidige infrastructuur, waardoor meer vaste en tijdelijke collectiepresentaties mogelijk zijn, samen met een uitgebreid en kwalitatief bezoekersonthaal met een verwelkomende forumfunctie en een kleine onderzoeksvleugel. Het nieuwe M HKA maakt een unieke verbinding tussen de Schelde en de stad, waar een hedendaagse museale werking afgestemd wordt op spraakmakende architectuur en een brede publiekstoegankelijkheid. Antwerpen krijgt zo een nieuwe architecturale landmark die mee symbool zal staan voor openheid, verandering, internationaliteit en diversiteit”,  stelt De Baere.

“Antwerpen maakt onder dit bestuur en met de steun van de Vlaamse overheid een enorme opwaardering mee van zijn historisch erfgoed, van de Handelsbeurs tot het Steen. De verhuis van het Hof van Beroep naar het oude Justitiepaleis biedt een unieke kans om het M HKA een thuis te geven in wat een nieuwe erfgoedparel voor de volgende generaties moet worden. Het Hof van Beroep in Antwerpen zal door de fod Justitie binnen een nog af te spreken termijn worden verlaten. Het gebouw zal vervolgens worden afgebroken. De grond zal overgedragen worden aan de Vlaamse Gemeenschap, die de bouwheer wordt van het nieuwe M HKA. De site van het huidige M HKA wordt overgedragen aan de stad Antwerpen”, besluit burgemeester Bart De Wever.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Meer artikels