Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen bouwt eerste ‘zwevende’ appartementen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Antwerpen bouwt eerste ‘zwevende’ appartementen

De stad Antwerpen krijgt er een nieuwe landmark bij, vergelijkbaar met het Havenhuis en het MAS. Het gaat om de historische, leegstaande Montevideopakhuizen op ‘t Eilandje die nu deels omgevormd worden tot hippe kantoorruimtes. Het zal echter vooral het nieuwe residentiële deel ernaast zijn dat in het oog zal springen. Daar zullen namelijk de eerste zwevende luxeappartementen van Vlaanderen komen, zestien in totaal. Een uitzonderlijk staaltje architectuur zal van de historische pakhuizen een nieuwe hotspot maken. Projectontwikkelaar DCA Woonprojecten nam speciaal voor dit project een team van toparchitecten, waaronder  M2 Architecten uit Antwerpen, onder de arm.

Zestien luxeappartementen op 5 m hoogte die bijna letterlijk ‘zweven’ boven het Limaplein op ’t Eilandje: dat is in een notendop hoe het gloednieuwe Montevideoproject eruit zal zien. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én alle drie verdiepingen erboven zullen liefst 11 m uitsteken met een overkraging die de volledige breedte van de appartementen omvat. Dit technische hoogstandje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw.“Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze van de materialen hebben we inspiratie opgedaan bij de haven en de oude havenkranen. We kiezen voor een speciaal soort staal dat erg doet denken aan de industrie die hier vroeger heerste. Het resultaat is een markant gebouw dat uniek zal zijn in het Antwerpse stadsbeeld en zelfs in het Belgische landschap”, zegt Philip Mortelmans van M2 Architecten.

Hergebruik

Al even opvallend is dat het om de herontwikkeling van één van de laatste originele pakhuizen op ‘t Eilandje gaat. Voor de restauratie  in samenwerking met Callebaut Architecten hergebruikt projectontwikkelaar DCA Woonprojecten zoveel mogelijk materiaal. Liefst een derde van de kosten gaat naar de restauratiewerken. Zo worden de 2.500 m² originele klinkers opnieuw aangelegd, wordt de honderd jaar oude structuur van het plafond als vanouds hersteld, keren de muren terug in hun originele staat en krijgen de oorspronkelijke houten poorten een serieuze opknapbeurt.De eerste werkzaamheden aan het Montevideoproject zijn zopas begonnen. Eerst start de bouw van de ondergrondse parking, daarna volgen de restauratie en de bouw van het nieuwe gedeelte. “De restauratie van de Montevideopakhuizen gebeurt met het grootste respect voor het monumentale karakter. Er worden zoveel mogelijk bestaande materialen gerecupereerd. Zo herstellen we dit unieke gebouw niet alleen in ere, we brengen tegelijkertijd een stukje geschiedenis opnieuw tot leven”, verklaart Luc Neefs, bestuurder bij DCA Woonprojecten.

Internationale allure

Na het gerenommeerde Antwerpse Havenhuis en het MAS krijgt Antwerpen er dus opnieuw een gebouw met internationale allure bij. Dat die nieuwe ontwikkeling op ‘t Eilandje komt, hoeft niet te verbazen.  Deze omgeving stond ooit vol met pakhuizen; maar toen de industrie daar stilaan wegtrok, duurde het niet lang voor het één van de vergeten plekken van Antwerpen werd. Vandaag is sprake van een totale heropleving en is het gebied één van de snelst groeiende wijken van Antwerpen: tussen 2010 en 2015 kwamen er 58 nieuwe gebouwen bij.

“De gerestaureerde pakhuizen en de nieuwe appartementen zullen niet alleen een extra impuls geven aan ’t Eilandje, maar vormen ook een meerwaarde voor de stad Antwerpen in haar geheel. Dit soort projecten zorgt ervoor dat de opleving van deze omgeving hand in hand kan gaan met de rijke geschiedenis van dit stadsdeel”, stelt de Antwerpse schepen Annick De Ridder, bevoegd voor Haven, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening.

Parking

Het Montevideoproject, verwijzend naar de opslagplaats van goederen uit Uruguay, is één van de meest recente ontwikkelingen aan de westkant van ‘t Eilandje. In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxeappartementen, vier penthouses met privé-zwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 m² aan kantoren en commerciële ruimtes.

Er zal geen tekort zijn aan parkeerplaatsen omdat alle bewoners en personen die toegang moeten hebben tot de kantoren, de commerciële ruimtes en de supermarkt kunnen parkeren in de ondergrondse parking. Het gaat dus niet om een publieke rotatieparking.

“We denken actief mee om zo min mogelijk verkeersoverlast te bezorgen. Momenteel is er een doorgang langs de Kattendijkdok-Westkaai, waar het behoorlijk druk kan zijn. In samenspraak met de stad zorgen we voor een vlottere doorgang  waarbij de Montevideostraat een straat voor tweerichtingsverkeer wordt, zodat er geen verdere belasting komt van de Kattendijkdok-Westkaai”, legt Luc Neefs uit.

Hybride werkplekken

Fosbury & Sons neemt zijn intrek in de oude pakhuizen met liefst 10.000 m² aan werkplekken. Deze Antwerpse speler, die volop inzet om een nieuwe manier van werken te stimuleren, begon in 2016 met één vestiging en opende eind vorig jaar een tweede in Brussel. De ruimtes die Fosbury & Sons zal innemen, wordt een inspirerende en professionele plaats waar kleine en grote bedrijven hun kantoor huisvesten.

In Montevideo worden ook extra grote private kantooroppervlaktes van 100 tot 500 m² aangeboden. Deze kantoren worden op maat van de klant afgewerkt en aangepast, want steeds meer grote bedrijven zijn op zoek naar hybride werkplekken. Tot slot komen er ook verschillende meeting rooms, eventlocaties en een lunchplek.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

De stad Gent gaat op zoek naar een ontwerpteam voor de bouw van een nieuwe hub op de Westerbegraafplaats. Het stadsbestuur werkt momenteel aan een meer efficiënte logistieke huisvesting. Het aantal magazijnen en werkplaatsen wordt[…]

19/01/2022 | Gent
POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

Nieuwe toekomst voor Leuvense school De Boomgaard

Nieuwe toekomst voor Leuvense school De Boomgaard

Meer artikels