Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Anderstalige werknemers veilig laten werken met de Safety Instruction Game

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Anderstalige werknemers veilig laten werken met de Safety Instruction Game

Foto's IDEWE

© This content is subject to copyright.

Groep IDEWE, de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, lanceert de Safety Instruction Game om nieuwe anderstalige bouwvakkers veilig te laten starten in hun job. Er komen meer dan 120 veiligheidsrisico’s in de bouwsector aan bod. Het spel is beschikbaar in 11 talen.

Werknemers die als nieuwkomers starten in een organisatie moeten vertrouwd gemaakt worden met de veiligheidsinstructies op hun werkplaats. Aangezien werkgevers steeds vaker anderstalige werknemers in dienst nemen, is het niet altijd evident om hen deze boodschap mee te geven. Hiervoor werd de Safety Instruction Game ontwikkeld. Het digitale spel geeft - verspreid over 11 thema’s - een overzicht van de meest voorkomende risico’s in de bouw.

“Het is aan de speler van het spel om deze risico’s op te sporen en de best passende maatregelen uit te kiezen. Het spelelement zet werknemers er toe aan zichzelf te verbeteren door een hogere score te behalen. De werkgever kan de spelresultaten van de werknemers opvolgen en kijken of de instructies begrepen werden. De werkgever kan hierbij aantonen dat hij zijn werknemers de nodige introductie heeft meegegeven. De werkgever kan bovendien een groepsrapport aanvragen waarin de resultaten van zijn organisatie beschikbaar zijn. Zo geeft het rapport input voor bijsturing waar nodig. Het spel is sterk visueel opgebouwd, met een minimum aan tekst, waardoor de boodschap voor anderstaligen makkelijk verstaanbaar is. De Safety Instruction Game is een digitale toepassing die kan gespeeld worden op de laptop, tablet en smartphone,” zegt Liesbeth Reekmans, verantwoordelijke discipline Bouwen en Gebouwen. 

Talen

De game heeft dus vooral als doel om anderstaligen te bereiken. Een minimum aan taal ondersteund de visuele beelden van het spel. Het is beschikbaar in 11 talen, in onder meer Arabisch, Pools, Portugees, Spaans, Roemeens, Bulgaars, Turks, Frans, Engels, Nederlands en het Duits. De risico’s zijn opgedeeld in 11 thema’s. Deze omvatten onder andere: werken op hoogte, gevaarlijke stoffen, intern verkeer, persoonlijke beschermingsmiddelen, orde en netheid, evenals ergonomie en gezondheid. De werkgever kan een toolboxmeeting organiseren aan de hand van een uitgekozen thema. Werkgevers die tot 20 werknemers in dienst hebben en die bij Groep IDEWE aangesloten zijn, ontvangen deze Safety Instruction Game gratis. Andere bouwondernemingen kunnen eveneens terecht bij Groep IDEWE voor de Safety Instruction Game.

Aanvullende tools voor bouwondernemingen

Groep IDEWE heeft tevens Start2VGM voor de bouw ontwikkeld. Dit is een veiligheidsplan met 32 taakrisicoanalyses die zeer uitgebreid werden uitgewerkt. “We zien dat er vraag is naar een document waarin aangegeven wordt welke preventiemaatregelen de werknemer neemt ten aanzien van risico’s bij het uitvoeren van bepaalde taken en handelingen. Volgens ons maken veel aannemers, waaronder vooral de kleine, helaas geen risicoanalyse. Nochtans is dat een wettelijke verplichting voor werkgevers om dit tot op het taakniveau uit te werken. Dat moet tevens gecommuniceerd worden aan de veiligheidscoördinatoren. Zeker kleinere bedrijven hebben het lastig om een dergelijke taakrisicoanalyse uit te voeren. Die vinden deze administratieve taken ‘een ver van mijn bedshow’. Ze zijn er ook niet zo vertrouwd mee”, zegt Liesbeth Reekmans, verantwoordelijke discipline Bouwen en Gebouwen. Ook voor Start2VGM kunt u terecht bij Groep IDEWE.

Over Groep IDEWE

Groep IDEWE is de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België. IDEWE heeft zowel klanten in de openbare als in de privésector. Een tweede entiteit van Groep IDEWE is IBEVE vzw, actief in milieu en veiligheid. Het hoofdkantoor ligt in Heverlee. Daarnaast zijn er  elf vestigingen en meer dan 200 medische centra over het hele land verspreid. De onderneming levert, met meer dan 900 medewerkers, diensten aan 36.000 werkgevers, voor een totaal van 750.000 werknemers. IDEWE is ISO 9001 gecertificeerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Herleid cyberrisico's tot het minimum

Herleid cyberrisico's tot het minimum

Het aantal bedrijven dat zich verzekert tegen cyberrisico’s is de voorbije jaren significant toegenomen. Uit de praktijk blijkt immers dat het verzekeringspakket van ook heel wat bouwbedrijven hen onvoldoende beschermt tegen het steeds[…]

25/06/2020 | VerzekeringGDPR
Meeste bouwbedrijven zijn bijna volledig aan de slag

Meeste bouwbedrijven zijn bijna volledig aan de slag

Nieuwe veiligheidsoplossingen voor scheepsbouw

Nieuwe veiligheidsoplossingen voor scheepsbouw

Coronacrisis vraagt aangepaste veiligheidspictogrammen

Coronacrisis vraagt aangepaste veiligheidspictogrammen

Meer artikels