Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Amsterdamse parkeergarage wint Betonprijs 2019

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Amsterdamse parkeergarage wint Betonprijs 2019

Foto’s: Jeroen Musch / Zwarts & Jansma Architecten (ZJA)

De Albert Cuypgarage in Amsterdam, die gebouwd is onder het water van de Boerenwetering en hierdoor vrijwel onzichtbaar is op straatniveau, heeft de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Civiele Bouwwerken. Het project werd ontworpen door Zwarts & Jansma Architecten (ZJA). In de parkeergarage werd beton op een innovatieve manier toegepast.

Met de komst van de Albert Cuypgarage, de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een bestaande gracht in Amsterdam, is de parkeerdruk in De Pijp verlaagd en is een aantrekkelijke wijk ontstaan met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen. Op straat verdwenen alle parkeerplaatsen waarna de vrijgekomen ruimte werd heringericht met nieuwe speeltuinen, planten en pleinen. Zo is de schaarse openbare ruimte slim benut en ontstond een bijna autovrije wijk.

De jury is onder de indruk van het meervoudige ruimtegebruik en de uitvoering van het geheel. "De jury heeft gekozen voor de Albert Cuypgarage omdat in een binnenstedelijk gebied de ruimte onder de gracht is gebruikt. De oplossing heeft een grote potentie voor de toekomst en draagt bij aan de leefbaarheid in de stad. Het is een grootschalige toepassing van allerlei betonbouwtechnieken. Men is deze complexe, logistieke en technische uitdaging aangegaan en de omgeving is op een slimme en positieve manier betrokken bij het project", lezen we in het juryverslag.



De keldervloer van de Albert Cuypgarage bestaat uit een combinatie van onderwaterbeton dat versterkt is met staalvezels. Hierdoor kon de vloer dunner worden uitgevoerd. Dit leverde niet alleen een besparing van beton op, maar hierdoor moest ook minder diep gegraven te worden, wat minder overlast en risico’s voor de buurt betekende.

In het hart van de parkeergarage ondersteunt een lange rij ovale betonnen kolommen de tussenvloer en het dak waarover de Boerenwetering stroomt en plezierbootjes varen. Doordat de kolommen in het midden staan, kan de automobilist ver kijken wat het overzicht en de sociale veiligheid in de parkeergarage vergroot.



De grootste uitdaging lag in het bouwen van een ondergrondse parkeerplaats in een dichtbevolkt stedelijk gebied met weinig ruimte en smalle en beperkte toegangswegen. Door te zorgen voor een hoge bouwsnelheid en door een slimme combinatie van ter plekke gestort beton en de aanvoer van prefabbeton, kon de overlast voor de buurtbewoners tijdens de bouw tot een minimum worden beperkt.

De Albert Cuypgarage werd door Max Bögl Nederland gebouwd in opdracht van de stad Amsterdam. Onderaannemers waren Volker Staal en Funderingen, ABT, Beens Groep, De Vries & van de Wiel, Proton Bau, DCN, Van Velzen, Van Dorp Installaties en Van Haastere. De hoofdconstructeur was Van Rossum, het geotechnisch advies kwam van Crux.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent krijgt er in 2021 liefst 15.000 m² kantoorruimte bij

Gent krijgt er in 2021 liefst 15.000 m² kantoorruimte bij

Op de braakliggende site aan de Raymonde de la Rochelaan in Sint-Denijs-Westrem rijzen binnenkort twee duurzame kantoorgebouwen – samen Networks Gent - uit de grond. Die zijn goed voor liefst 15.000 m² aan kantoorruimte met[…]

Start-up JuuNoo haalt 1,5 miljoen € op voor circulaire wanden

Start-up JuuNoo haalt 1,5 miljoen € op voor circulaire wanden

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

De impact van de COVID-19 pandemie op werken

De impact van de COVID-19 pandemie op werken

Meer artikels