Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Amper 4 op de 10 woningen komt in aanmerking voor verlaagd btw-tarief

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Amper 4 op de 10 woningen komt in aanmerking voor verlaagd btw-tarief

Slechts 35 tot 40% van de Vlaamse woningen komt in aanmerking voor de verlaagde btw op sloop- en heropbouw van de federale regering. Dat blijkt uit een eerste analyse van het Vlaamse Energieagentschap (VEA) op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

 

“Roepen dat dit het meest groene regeerakkoord akkoord is, kan iedereen. Ernaar handelen is moeilijker. Ik roep mijn federale collega’s op de btw-verlaging van 21% naar 6% bij te sturen en als het nodig is om daarvoor op Europees niveau op tafel te kloppen dan moeten we dat doen”, zegt Demir.
 
Het Vlaams- Energie en Klimaatplan rekende op een uitbreiding van het verlaagde btw-tarief op heropbouw na sloop. Nu genieten de centrumsteden van dat lagere tarief, maar de federale regering breidde dit uit naar het hele grondgebied. Vanaf volgend jaar geldt dus een tarief van 6 btw voor sloop die wordt gevolgd door heropbouw.
 
Maar al gauw bleek dat de btw-verlaging zich beperkt tot een bewoonbare oppervlakte van 200 m² en ook tot de enige en eigen woning. De maatregel is bovendien maar tijdelijk en eindigt al op 31 december 2022.
 
Om de beperkte reikwijdte van dat plan duidelijk te maken, gaf minister Demir het Vlaams Energieagentschap (VEA) de opdracht een inschatting te maken. Op basis van duizend epb-aangiftes (energie prestatie en binnenklimaat) en een analyse van de huidige aanvragen voor de Vlaamse slooppremie, concludeert het VEA dat 60 tot 65% van de woningen niet in aanmerking komt voor de verlaagde btw-regeling.
 
Vlaanderen verlengde en verhoogde recent de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie in afwachting van duidelijkheid over het federale niveau. Zodra de verlaagde btw-verlaging een feit zou zijn, kan de Vlaamse premie verdwijnen omdat een btw-verlaging een veel grotere impact heeft.
 
Een gemiddeld nieuwbouwbudget bedraagt 200.000 €, zonder btw. De doelgroep zal dus op dit bouwbudget 12.000 € btw betalen in plaats van 42.000 € en daarmee 30.000 € uitsparen. Dit financieel voordeel ligt dus merkelijk hoger dan de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van 10.000 €.
 
Demir doet daarom een oproep naar de federale regering om de regeling bij te sturen. “De federale regering zei eerder al dat Europese richtlijnen een betere btw-verlaging moeilijk maken. Maar waarom zouden we ons daarbij moeten neerleggen? Je moet natuurlijk intensieve inspanningen doen richting Europa vooraleer je weet dat iets onmogelijk is. Ik verwacht dat men ook Europees op tafel klopt, mijn steun daarvoor krijgen ze”, besluit Demir.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Federale middelen voor spoor en kazernes

Federale middelen voor spoor en kazernes

De details van het federale begrotingsakkoord worden stilaan duidelijk. Vanaf nu tot 2024 wordt 250 miljoen € extra geïnvesteerd in het spoor. De bedoeling is meer reizigers en meer vracht op de trein te krijgen. Het vrachtvolume over[…]

13/10/2021 | Confederatie BouwBouwunie
Overheid deblokkeert miljoenen euro's aan kredietlijnen van aannemers

Overheid deblokkeert miljoenen euro's aan kredietlijnen van aannemers

België verzet zich tegen nieuwe Europese transportregels

België verzet zich tegen nieuwe Europese transportregels

VBO: zonder ingrepen volgt tsunami van faillissementen

VBO: zonder ingrepen volgt tsunami van faillissementen

Meer artikels