Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Amerikaanse gereedschapsproducent vestigt zich in Sint-Truiden

Amerikaanse gereedschapsproducent vestigt zich in Sint-Truiden

De Amerikaanse gereedschapsproducent Ridgid verhuist zijn hoofdkwartier en distributiecentrum voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika naar Sint-Truiden. De drijfveer voor deze keuze is de strategische ligging van Limburg en de beschikbaarheid van industriezone Schurhovenveld. Het gebouwencomplex met een uitzonderlijk laag energiepeil wordt vanaf eind dit jaar de nieuwe uitvalsbasis voor 60 medewerkers. LRM financiert de bouwwerken (een investering van 7,5 miljoen ') via een systeem van onroerende leasing.

Ridgid produceert en verdeelt gereedschap om buizen en leidingen te bewerken, te verbinden, te inspecteren en te onderhouden. Het is een dochteronderneming van Emerson, een bedrijf met 24,5 miljard dollar omzet en ongeveer 115.000 werknemers. Ridgid startte als producent van klassieke pijptangen en innoveert tegenwoordig o.m. met hoogtechnologische camera's en lokalisatieapparatuur om leidingen te inspecteren.

'De werken zijn pas gestart. We vestigen ons op het industrieterrein Schurhovenveld waar we buren worden van Punch Powertrain. In het nieuwe hoofdgebouw (2.500 m²) en distributiecentrum (6.000 m²) gaan 60 medewerkers aan de slag', weet general manager Marc Vandevelde van Ridgid EMEA. In Sint-Truiden komen ook een opleidingscentrum (250 m²) en een service- en hersteldienst.

De verhuis drong zich op omdat het huidige kantoor in Heverlee niet langer voldeed aan de behoeften van het bedrijf. Ridgid koos voor Limburg, en meer bepaald Sint-Truiden, om drie redenen: 'Ten eerste omwille van de strategische ligging. Limburg bevindt zich in het hart van de blue banana, de dichtstbevolkte regio in Europa, en vormt dus een kruispunt voor Europese goederenstromen. Ten tweede ligt Sint-Truiden op relatief korte afstand van de huidige vestiging, waardoor onze medewerkers mee kunnen verhuizen. Ten slotte is Limburg nog grotendeels filevrij, zodat het transport van en naar het distributiecentrum vlot kan verlopen', stelt Vandevelde.

Architectenbureau DBV-architecten tekende de plannen voor dit vooruitstrevende gebouw. 'De nieuwe Ridgid-vestiging zal een energiepeil hebben dat ruim lager ligt dan de E60-norm. In vergelijking met het huidige kantorencomplex van Ridgid verbruikt de nieuwbouw 50% minder energie', belooft architect-vennoot Stefaan Vanheeswyck.

Bij de totstandkoming van het gebouw speelt de Limburgse investeringsmaatschappij LRM een belangrijke rol. 'Ridgid kwam naar LRM omdat het op zoek was naar een nieuwe bedrijfslocatie. We vonden die samen op Schurhovenveld, waar LRM de zone rond Punch Powertrain ontwikkelt. We zijn uitzonderlijk nog een stap verder gegaan omdat we niet enkel de locatie hebben aangebracht, maar ook het nieuwe bedrijfsgebouw samen optrekken', vertelt algemeen directeur Stijn Bijnens van LRM. LRM neemt geen participatie in Ridgid, maar werkt wel met een systeem van onroerende leasing. LRM financiert de bouw (een investering van 7,5 miljoen ') en verhuurt het gebouw vervolgens voor 15 jaar aan Ridgid. Aan het eind van de leasingperiode kan de huurder het gebouw definitief verwerven door een aankoopoptie te lichten.

Team met 'De Ploeg'

De start van de werken luidt de verhuis naar Sint-Truiden in. Naar aanleiding hiervan maakt Ridgid een samenwerking met vzw De Ploeg bekend: 'De onderneming wil zich integreren in de stad en is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom steunen we sociaal economiebedrijf De Ploeg, door Ridgid-materiaal te doneren. Omdat zij klusjes vervullen, reinigingswerken uitvoeren en groen onderhouden, komt ons materiaal elke dag van pas', besluit Vandevelde.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af