Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aluvision en Creaplan bouwen op Evolis

Aluvision en Creaplan bouwen op Evolis

De intercommunale Leiedal kondigt aan dat de bedrijven Aluvision en Creaplan binnenkort nieuwe bedrijfsgebouwen zullen optrekken op het bedrijventerrein Evolis, langs en nabij de E17 in Kortrijk. Beide bedrijven opereren autonoom, maar zullen zich als zusterbedrijven samen op Evolis vestigen op een perceel van 6,5 ha, waarvan 2,5 ha zichtlocatie langs de E17 en bijna 4 ha aansluitend op het binnenplein. De gebouwen zelf nemen ongeveer 3,5 ha in beslag. De aanvang van de werken is gepland voor januari 2017.

De komst van Aluvision en Creaplan brengt ook heel wat tewerkstelling met zich. Een honderdtal werknemers verhuizen van Oost-Vlaanderen naar Kortrijk. Beide bedrijven hebben momenteel samen een twintigtal vacatures. Zowel Aluvision in Deinze als Creaplan in Nazareth groeien snel en kunnen hun vestiging op de huidige locaties onvoldoende uitbreiden.

Aluvision, opgericht in 2003, ontwikkelt en produceert modulaire en ecologische aluminiumsystemen voor standenbouw, de interieur- en de evenementensector. Ze leveren unieke bouwpakketten om uiteenlopende creaties samen te stellen: standen, wanden, desks, displays, lichtoplossingen, enz. Het snelgroeiende bedrijf is actief in meer dan veertig landen en voor 87% op export georiënteerd. De jaaromzet bedraagt 10 miljoen '. Op 16 september ontving Aluvison nog de prestigieuze Leeuw van de Export 2015 uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Creaplan uit Nazareth, het zusterbedrijf van Aluvision, is een standenbouwbedrijf dat stands, interieurs en toonzalen ontwerpt en realiseert op maat van de klant. Deze stands worden wereldwijd opgebouwd; Creaplan reist mee met de klant om zijn projecten te realiseren.

De geschiedenis van beide ondernemingen start in Handzame (Kortemark), waar Ann Vancoillie en Dirk Deleu de beginjaren van Creaplan kenden. Door plaatsgebrek en weinig vestigingsmogelijkheden in West-Vlaanderen verhuisde het bedrijf in 2002 naar 'De Prijkels' in Deinze. In 2010 bouwde het een nieuwe vestiging voor Aluvision. Nu willen de zaakvoerders opnieuw verhuizen. Vancoillie en Deleu kiezen voor Evolis omwille van de goede bereikbaarheid en visibiliteit voor zowel medewerkers als klanten en omwille van de uitstraling van het bedrijvenpark. Met de keuze voor Evolis keren ze ook terug naar West-Vlaanderen, de provincie waar het voor hen 20 jaar geleden begon.

Zusterbedrijven Aluvision en Creaplan beantwoorden aan het profiel dat Leiedal beoogt voor de invulling van Evolis: innovatieve bedrijven die toonaangevend zijn in hun sector en sterk internationaal georiënteerd zijn. Naast Aluvision en Creaplan zal Leiedal volgende maand de vestiging van nog een toonaangevend bedrijf bekendmaken. Met drie andere kandidaat-investeerders zijn intussen principiële akkoorden gesloten. Als deze akkoorden ook leiden tot effectieve verkopen zal nog slechts 13,4 ha van de in totaal 30,1 ha bedrijfsgrond op Evolis beschikbaar zijn.

Evolis is als bedrijventerrein ontwikkeld met als één van de voornaamste objectieven de 'braindrain' vanuit Kortrijk en de regio in te tomen. Leiedal creëert letterlijk en figuurlijk ruimte voor bedrijven met een duidelijke toegevoegde waarde. De intercommunale staat borg voor duurzame bedrijventerreinen in een kwaliteitsvolle omkadering met veel aandacht voor beeldkwaliteit, met een ecologische insteek en met een kwalitatief hoogstaand parkmanagement.

Bovendien blijkt dat kandidaat-investeerders actief zijn in een heel brede waaier van sectoren. In het verleden bestond vaak de perceptie dat Evolis enkel plaats zou bieden aan een heel beperkte niche van hoogtechnologische bedrijven. Dat dit niet klopt, bewijzen de huidige vestigingsaanvragen.

Kortrijk kampte geruime tijd met een tekort aan bedrijventerreinen. Door de wijziging van het gewestplan, de afbakening van het stedelijke gebied en de structuurplannen werden in de regio Kortrijk heel wat mogelijkheden beschikbaar. Eén van deze terreinen is Evolis, vroeger Deltapark genoemd. Dit gebied bevindt zich aan het afrittencomplex Kortrijk-Oost van de E17 en sluit aan op het kanaal Kortrijk-Bossuit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring