Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aluminium gevel is echte blikvanger

Gerelateerde onderwerpen :

Aluminium gevel is echte blikvanger

In het hart van de campus Drie Eiken in Wilrijk heeft META architectuurbureau in opdracht van de Universiteit Antwerpen een auditorium- en onderzoeksgebouw gerealiseerd. Gebouw O biedt behalve acht auditoria, twee microscopiezalen, één bioruimte en één practicumzaal ook ruimte aan een reprografische dienst, 216 fietsenstalplaatsen en twee ruime inkomhallen. De gevel met geperforeerde gouden aluminium platen is een echte blikvanger. De werken werden uitgevoerd door de thv Atro-CFE.

Zowel de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen als Biologie vinden een onderkomen in het complex. Waar de studenten vroeger verspreid waren over verschillende campussen in Antwerpen, worden ze nu verenigd in één gebouw.

Onderwijsgebouwen vormen meer dan alleen de infrastructuur waarin leslokalen en administratieve ruimtes functioneel zijn ondergebracht. Leren gebeurt niet louter door het volgen van lessen en het overdragen van kennis, maar wordt voor een substantieel deel gestimuleerd door de sociale interactie die ontstaat bij de verwerking van deze kennis.

Dit uitgangspunt werd ingezet door in het hart van het gebouw een atrium te creëren als ontmoetingsplaats waarrond de andere functies georganiseerd worden. Een aangename plek waar men elkaar op een informele manier kan ontmoeten, inspiratie kan opdoen en waar ideeën vorm krijgen.

Spiegelsymmetrie

Gebouw O is een helder en compact volume dat enerzijds een blikvanger moet vormen op de campus, maar anderzijds een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel op de site mocht drukken. Het evenwicht tussen affirmatie en integratie, en de verbindende rol van Gebouw O resulteren in een alzijdig gebouw met een dubbele inkompartij, dat diagonaal gespiegeld is, zodat beide zijden een evenwaardige toegang toegewezen kregen.

Op niveau -1 en niveau +1 werden telkens vier auditoria georganiseerd rond het centrale atrium met een grote lichtstraat die het daglicht laat afdalen tot de ondergrondse verdieping. De begane grond is voor gemeenschappelijke functies en voor ruime inkom- annex ontmoetingsruimtes. Van hieruit vertrekken vier compacte trappenhuizen die zorgen voor korte circulatielijnen en snelle brandevacuatietijden. De bovenste verdieping is gereserveerd voor de practicum- en microscopiezalen.

Zwevend volume

De gevel van het gelijkvloers is één module naar binnen geplaatst, waardoor een overdekte rondgang ontstaat. Het zwevende volume erboven wordt omhuld door geperforeerde gouden aluminium platen. Deze platen vormen een vaste zonwering voor de auditoria, microscopie- en practicumzalen en zorgen voor zacht gefilterd licht en een buitenzicht. De panelen kunnen op de derde verdieping geopend worden om in de praktijklokalen een maximale lichtinval te hebben. Door zowel de gevel als het plafond van de rondgang en de foyers uit te voeren in hetzelfde materiaal ontstaat een coherent zwevend volume dat ?s avonds door strooilicht een spoor van gebruik laat zien aan zijn omgeving.

Integratie kunst

Voor de kunstintegratie werd een beroep gedaan op de Britse kunstenaar Perry Roberts. Op de gevel werd een foto van studenten en docenten geponst in de gouden aluminium gevelplaten. De afbeelding refereert naar de traditionele klasfoto?s en werd gerasterd in dots met vijf verschillende diameters. Dankzij de cnc-techniek kan eenvoudig elk paneel uniek worden gemaakt. Op korte afstand krijgt men een abstrahering van het beeld, slechts op een grotere afstand wordt het beeld leesbaar.

Ruwbouw is afbouw

META hanteerde het ?ruwbouw is afbouw?-principe. Door extra aandacht te besteden aan de ruwbouw kunnen diverse afwerkingslagen weggelaten worden. Dat resulteert in een solide, student-resistente constructie. Het interieur werd afgewerkt met yellow pine multiplex, naaldvilttapijt en hoogglans gepolijste inox. Bij het betreden van het gebouw wordt een geleidelijke overgang gemaakt in de hardheid en ruwheid van de materialen.

Vanuit een langetermijnvisie van de dienst Infrastructuur van de Universiteit Antwerpen wordt veel belang gehecht aan een degelijke en goed geïsoleerde buitenschil. Door het compacte volume en voldoende isolatie in verschillende lagen worden lage u-waarden gehaald, resulterend in een zeer gunstige K16. De luchtdichtheid eindigt volgens de eindtest net onder de passiefnorm.

Landschapsontwerp

META liet zich voor de inplanting en omgevingsaanleg bijstaan door Urban Design & Landscape Architectuurbureau West 8 uit Rotterdam.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Facadeclick helpt de bouwsector in transitie naar circulaire sector

Facadeclick helpt de bouwsector in transitie naar circulaire sector

In circulair bouwen wil men komen tot panden die fungeren als een tijdelijk depot van bouwmaterialen. Alle ingezette materialen moeten demontabel en herbruikbaar zijn zonder functieverandering. Eén van de vaak aangehaalde Vlaamse[…]

Isoproc opent nieuwe vestiging

Isoproc opent nieuwe vestiging

Rentokil ontwikkelt nieuw afweringssysteem tegen duiven

Rentokil ontwikkelt nieuw afweringssysteem tegen duiven

Zelfdragende houten luifel voor heropenende school

Zelfdragende houten luifel voor heropenende school

Meer artikels