Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Als we gebouwen continu verbeteren, hebben ze geen uiterste houdbaarheidsdatum'

Gerelateerde onderwerpen :

,
'Als we gebouwen continu verbeteren, hebben ze geen uiterste houdbaarheidsdatum'

(c) Revive

© Wim De Wulf

Bouwkroniek startte vorige week met een nieuwe reeks waarin we enkele CEO’s uit de Belgische bouwsector telkens dezelfde vijf vragen voorschotelen. Na Davy Demuynck van projectontwikkelaar ION is het de beurt aan Alexandre Huyghe van Revive.

 

Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden? 
Alexandre Huyghe: Alle technologieën die de energietransitie versnellen, zullen ons nog uitdagen de komende jaren. Corona of niet, de klimaatverandering is nu eenmaal volop bezig. Fossiele brandstoffen moeten dringend plaats maken voor duurzame energiebronnen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Maar daar stopt het niet. We moeten niet alleen de energiesystemen herzien. Ook de energiebesparing en -opslag moet de komende jaren verbeterd worden. Denk aan het hergebruik van restwarmte van productieprocessen in fabrieken. Deze worden in het beste scenario nog gekoppeld aan aanpalende woonwijken om zo weinig mogelijk energie verloren te laten gaan. We moeten dus grondig herdenken hoe we hernieuwbare energie nog beter kunnen benutten in microgrids op wijkniveau. Via algoritmes of artificiële intelligentie zouden we dit kunnen bijsturen om het hergebruik van energie te maximaliseren.
 
Welk bouwberoep moeten jongens en meisjes vandaag kiezen op school voor de garantie op een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Alexandre Huyghe: Een goede ingenieur is iemand die zowel het planmatige en de inzichten, als de technische kant van een productieproces onder de knie heeft. Ik ben er dan ook van overtuigd dat toekomstige ingenieurs zich meer moeten bezighouden met de productieprocessen van bv. warmtenetten. Net zoals technici de omgekeerde inspanning gaan moeten doen: het bredere plaatje zien. We kunnen die belangrijke energietransitie immers alleen maar verwezenlijken als ingenieurs veel on the field-ervaring hebben opgebouwd. Ze moeten dus meer dan ooit samen met technici kunnen samenwerken. Hier ligt nog een uitdaging voor ons onderwijssysteem: we moeten weg van de opdeling tussen doeners en denken en meer denken aan bv. duaal leren waar technici en ingenieurs intensief van elkaar leren.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Alexandre Huyghe: De grote winnaars van deze crisis zijn bedrijven die pioniers zijn in hun sector. Denk aan retailers als Coolblue of Zalando of KBC die heel hard inzet op haar bankenapplicatie. Ze waren andere bedrijven telkens een stapje voor, hadden hun commerciële processen reeds grotendeels gedigitaliseerd en kenden een bedrijfscultuur die om kan gaan met verandering. Ook bij ons heeft de coronacrisis er op ingehakt. Maar omdat projectontwikkeling sowieso een onverwachte en dynamische sector is, waren onze teams in zekere mate voorbereid. Ze waren reeds getraind om voor onverwachte omstandigheden efficiënte en degelijke oplossingen te vinden. Onze mensen waren het gewoon om af en toe van thuis uit te werken en digitaal te vergaderen. Die skills hebben ons de afgelopen maanden geholpen.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector? 
Alexandre Huyghe: We kunnen niet ontkennen dat de energietransitie veel geld kost. Dit dreigt de totale investering voor kandidaat-kopers duurder te maken. Maar het is ook belangrijk om te beseffen dat het totale kostenplaatje voor de eindgebruiker veel groter zal zijn als we vandaag niet zo hard inzetten op energieneutraal bouwen. En we mogen tegelijk niet vergeten dat energieneutraal bouwen op lange termijn net veel opportuniteiten biedt. Als je initieel veel investeert in duurzaamheid, zal de gebruikskost van je woning op termijn een pak lager liggen. Een goede isolatie zorgt er bv. voor dat je minder verwarmingskosten hebt. Dezelfde vlieger gaat op voor de locatie van je woning: als je dichter bij een stadscentrum woont, heb je je wagen minder nodig en is de drempel om op groenere mobiliteit over te schakelen lager. Ik geloof tegelijk dat de prijs van energieneutraal wonen zal verlagen eenmaal meer mensen de technologie hebben omarmd. Een mooi voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen: pakweg 20 jaar geleden was dit onbetaalbaar voor de doorsnee Belg, maar vandaag zijn ze al een pak goedkoper.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum? 
Alexandre Huyghe: Het is belangrijk dat we gebouwen optrekken die voorbereid zijn op toekomstige veranderingen en uitdagingen, maar daarom moeten ze er nog niet eeuwig staan natuurlijk. Cradle-to-cradle en modulair bouwen vormen hier volgens mij de oplossing. Zo kunnen onze gebouwen net mee transformeren met de tijd en de ruimte. Tijdens onze reconversieprojecten proberen we die filosofie altijd te integreren: de optie om gebouwen ‘up to date’ te houden, zeg maar. Net zoals bij een smartphone - waar ook steeds software updates op worden uitgevoerd - moeten we dit in het wonen van de toekomst integreren: continu de mogelijkheid hebben om gebouwen te verbeteren. En dan is er volgens mij geen sprake van een ‘uiterste houdbaarheidsdatum’.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Publireportage

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Stadslawaai is niet enkel hinderlijk, het heeft ook nadelige effecten op de gezondheid en het welzijn. Een goede akoestiek is daarom essentieel. Schüco, specialist in aluminium systeem-oplossingen voor ramen, deuren en (vlies)gevels, beseft[…]

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Meer artikels