Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Als gevelbouwer werken over de grens

Als gevelbouwer werken over de grens

Gevelbouwer Vorsselmans is sinds het begin van de jaren '80 van vorige eeuw reeds actief als gevelbouwer op de Nederlandse markt. De geografische ligging in Loenhout, vlakbij de Nederlandse grens, is hier zeker niet vreemd aan. Vanaf het begin heeft het bedrijf zich steeds moeten bewijzen. 'Eens het vertrouwen van de klanten er was, konden we decennialang voor dezelfde klanten werken. En dat is nu precies eigen aan het zakendoen met Nederlanders: eerst vertrouwen, daarna continuïteit', verklapt zaakvoerder Mark Vorsselmans.

1. Waarmee moet je rekening houden als je zaken wil doen in een ander land'

Eerst en vooral moet je de cultuur leren kennen. Zorg er voor dat je dezelfde taal spreekt, want als je elkaar niet begrijpt, zullen de zaken nooit lopen zoals verwacht. Hiervoor moet je dus voldoende aan tafel zitten met de klant, en goed luisteren naar zijn wensen. Nederlanders zijn veel directer dan Vlamingen. Op z'n Cruyffs gezegd: ieder nadeel heeft zijn voordeel, maar je weet onmiddellijk waar je aan toe bent. Als leverancier/onderaannemer moet men zich steeds aanpassen aan de lokale regels en normen. Daarom is het belangrijk om de opleiding van mensen af te stemmen op de markt waarin je actief bent.

Vanaf het begin is Vorsselmans ook in contact getreden met de Nederlandse brancheorganisatie VMRG. Deze Vereniging van Metalen Ramen en Gevels heeft kwaliteitseisen, een keurmerk en staat bekend voor haar degelijke opleidingen. 'Sedert 2007 bouwen we in België aan een gelijkaardige organisatie, met name FAC. FAC is de Federatie van Aluminium Constructeurs en heeft ondertussen een 30-tal leden en evenveel partners. Vanaf dit jaar worden alle leden ook gekeurd, om zo het FAC-keurmerk toe te kennen. Dit is een extra garantie voor de eindklant op het bekomen van een kwalitatief product.'

Als bedrijf moet je zeker ook je eigenheid bewaren. 'Want ook dat kan een troef zijn waarom klanten voor jou kiezen. Onze waarden - samenwerking, engagement en excellentie - zijn bekend bij onze klanten. En juist daarom komen klanten steeds terug. Onze missie 'Topkwaliteit op maat door duurzame samenwerking' is wat we beloven aan onze klanten.

2. Wat is het verschil tussen Nederland en België'

Zeker en vast de bouwmethodiek. In Nederland start men meestal met het stellen van kozijnen, waarna het gevelmetselwerk start. In België worden eerst gevels gemetst, waarna de gaten worden gevuld met ramen. Het voordeel van de Nederlandse methodiek is de maatvastheid. 99% van alle ramen die wij fabriceren worden volgens tekening gemaakt. In België gaat veel tijd verloren met het opmeten in het werk. Nadeel is dan weer dat in Nederland meer tijd wordt gespendeerd in de voorbereiding. Ik ben echter overtuigd dat een goede voorbereiding de enige manier is om een goede uitvoering te garanderen. Dit is tevens een oproep aan alle opdrachtgevers en aannemers om buitenschrijnwerk steeds zo vroeg mogelijk te bestellen. Faalkosten worden aanzienlijk verminderd door een degelijke studie.

3. Waarom zien we dan de jongste tijd zoveel Nederlandse bedrijven actief in België'

Daar is maar één verklaring voor: crisis in de Nederlandse bouw. Het bouwvolume in Nederland is de afgelopen jaren met 30 tot 40% gedaald. Vele bedrijven in de bouwsector hebben dit niet overleefd. Heel wat architectenbureaus, aannemers en gevelbouwers gingen failliet. Een groot aantal zocht zijn heil in het buitenland en kwam zo in België terecht. En net zoals wij in het begin van de jaren '80 hebben ook zij aanpassingsproblemen gekend. Tientallen telefoontjes van collega's heb ik gekregen met de vraag of het er altijd zo aan toe gaat in België' Lange betalingstermijnen, bankgaranties, inhoudingen, ' Allemaal zaken waar ze niet vertrouwd mee waren. Gelukkig is er weer een beetje stabiliteit op de Nederlandse markt ' waardoor het evenwicht in de branche zich herstelt.

4. En hoe gaat het in de UK'

Om ons marktverlies in Nederland te compenseren, konden we deels terugvallen op onze thuismarkt, maar door de enorme concurrentie en prijsdruk vanuit Oost-Europese landen hebben wij gekozen om ook te kijken naar de Engelse markt. Ook hier hebben we geïnvesteerd in lokale mensen die vertrouwd zijn met de markt. De Engelse bouwmarkt is booming, met natuurlijk Londen op kop. Aangezien de lokale gevelbouwers onvoldoende capaciteit hebben, wordt er regelmatig een beroep gedaan op West-Europese bedrijven. Met name Belgische, Nederlandse en Duitse gevelbouwers zijn zeer actief in de UK. Bij een dergelijke overstap is de ondersteuning van de bekende systeemhuizen zeker een troef.

Het is echter wel weer wennen om rekening te houden met koersverschillen tussen de verschillende munteenheden. Wat dat betreft is de Britse pond de jongste maanden tamelijk onstabiel. Ook de vele strengere eisen inzake 'health and safety' zijn een aandachtspunt. Alle medewerkers die actief zijn op de bouwplaats moeten over heel wat diploma's beschikken alvorens ze de werf mogen betreden.

Samenwerking = basis voor succes

Vorsselmans heeft er als één van de eerste gevelbouwers voor gekozen om voor grote projecten samen te werken met betrouwbare collega's in binnen- en buitenland. Enkele werken zoals het NAVO-hoofdkwartier in Evere (foto 1), Val Benoit in Luik, de gevangenis in Zaandam (foto 3), het overheidsgebouw Rijnstraat 8 in Den Haag (foto 4) en Stratford Edge in Londen (foto 2) werden gerealiseerd in een thv-formule. Voor de UK-markt zijn we zelfs over gegaan tot een vaste samenwerking met de Groot & Visser uit het Nederlandse Gorinchem. Samen hebben we het bedrijf VGV-Façades opgericht.

De Engelse bouwmarkt is booming, met natuurlijk Londen op kop.

Er zijn verschillende redenen om een dergelijke samenwerking aan te gaan. Natuurlijk is de omvang van het project vaak bepalend. Het delen van capaciteit, risico's, kennis en ervaring zijn extra troeven. En meestal ziet de opdrachtgever hier zelf ook de meerwaarde van in. Hij krijgt meer zekerheid dat er voldoende capaciteit is om het project volgens planning te laten verlopen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen