Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Alleen radicale loonlastendaling kan de bouw redden

Gerelateerde onderwerpen :

Alleen radicale loonlastendaling kan de bouw redden

Alleen een radicale loonlastendaling, een sterke 'one shot', kan de Belgische bouwsector uit de problemen tillen. Dat benadrukte Johan Debuf tijdens het Bouwunie-congres BouwKMO@2020 over de uitdagingen voor de bouwsector in de toekomst op zaterdagvoormiddag 21 maart in het KBC-auditorium op de Brusselse Havenlaan. Master of ceremony en gepassioneerd semiprofessioneel Legokunstenaar Dirk Denoyelle bond er op hilarische wijze de programma-onderdelen aan elkaar.

Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie, leidde het eerste thema 'Buitenlandse arbeidskrachten: aanpak van oneerlijke concurrentie en de bouwarbeidsmarktproblematiek' in. 'Het aantal bouwarbeiders daalde de voorbije drie jaar met 16.706, het aantal werkgevers in de bouw met 1.871. Het productievolume in de bouw, gebaseerd op de omzet die door deze sector wordt gegenereerd, steeg van 57.641,16 miljoen ' in 2011 naar 63.652,03 miljoen ' in 2014 (110,43%). Het aantal zelfstandigen in de bouw ligt bijna perfect in lijn met de groei van het volume en steeg van 66.563 in 2011 naar 72.409 in 2013 (108,78%). Ook het aantal buitenlanders dat via detachering in ons land werkt, stijgt exponentieel. Als een Pools, Roemeens, Bulgaars of Portugees bedrijf alle spelregels zou respecteren, zou zijn prijs nog altijd lager liggen dan de onze, maar dan zit het toch al binnen handbereik. Als dergelijke bedrijven echter minder loyaal zijn in hun verplichtingen, is het echter niet meer mogelijk om hiertegen te concurreren. En als ze nog verder gaan, betalen ze de lonen uit hun land, zoals een minimumloon van 1,5 ' per uur in Bulgarije', beseft hij.

Anouk Van Hoofstadt modereerde een debat over dit heikele thema met Johan Debuf (Oxfloor), Filip Verkest (Verkest nv), Peter Goovaerts (Getec) en federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters. 'Vijf tot tien jaar geleden lagen onze prijzen 10 tot 15% hoger. Vooral in de ruwbouw is de concurrentie keihard', klaagt Filip Verkest. Peter Goovaerts is zich dan weer gaan concentreren op kleinere en meer gespecialiseerde projecten, vooral in intelligente installaties (beveiliging e.d.), maar ook daar komt concurrentie. Bovendien moeten zijn werknemers onafgebroken worden bijgeschoold.

Johan Debuf staat aan het roer van een sterk gespecialiseerd bedrijf dat zich focust op het afwerken van vloeroppervlakken met zachte en soepele materialen. 'Vijf jaar geleden hadden we nog geen last van Europendelaars, maar de jongste zes maanden zijn we zeker vier grote opdrachten in de ziekenhuissector kwijtgespeeld aan Belgische nieuwkomers op de markt die een beroep doen op buitenlandse onderaannemers. Vroeger werden projecten ook in loten gesplitst, terwijl men vandaag alles op één hoopje gooit en werkt met een general contractor. Sommigen kopen het materiaal op de Europese markt en kopen hun arbeid ook waar die het goedkoopst is', meldt hij.

Minister Peeters beseft dat dit een zeer complex en dringend probleem is. 'We moeten eerst op Europees niveau de handhavingsrichtlijn herbekijken; EU-commissaris Marianne Thyssen heeft beloofd om daar werk van te maken. Dit probleem moet ook op Benelux-niveau bekeken worden, want in Nederland kampt men met hetzelfde probleem. En ten derde zijn onze bedrijven ook niet zonder schuld, want men maakt gebruik van onderaanneming om met goedkope arbeidskrachten projecten binnen te halen. We moeten tevens zorgen voor het level playing field, dezelfde behandeling', poneert hij.

Oorlogskas

Johan Debuf merkt op dat vele bouwbedrijven vandaag werken met hun oorlogskas om bepaalde opdrachten toch te kunnen aannemen. 'We moeten immers ook onze eigen werknemers kunnen betalen, die beter presteren en betere kwaliteit afleveren. We kunnen alleen maar onze omzet groter maken zonder directe kosten. In bedrijven ontstaat een mix: we doen nog de grote projecten tegen scherpe prijzen en pakken her en der nog opdrachten aan die we uitvoeren met Belgische onderaannemers, terwijl vele zelfstandigen tegen scherpe prijzen werken waarbij ze grote risico's nemen. Dit is een gevaarlijke situatie voor hen, voor ons en voor de minister. In tegenstelling tot vroeger hou ik vandaag ook dagelijks rekening met de onderaannemers bij de calculatie opdat mijn werknemers hun job kunnen behouden. Maar we leren slechte manieren. Minder productieve werknemers dreigen hun job te verliezen en ik vrees een implosie van werkgelegenheid', waarschuwt hij.

Peter Goovaerts werkt regelmatig met onderaannemers uit eigen streek. 'In plaats van zelf personeel aan te nemen, doen we een beroep op een pool van zelfstandigen. Momenteel werkt dat', signaleert hij.

'Vroeger, toen de prijzen veel beter waren, hadden we meer ruimte om te investeren in gebouwen en machines. Wie zijn investeringen verwaarloost, geraakt echter achterop. Ons werk valt ook moeilijker in te plannen dan vroeger. Bij meer werk moeten we een beroep doen op onderaannemers en dan is de verleiding zeer groot om buitenlanders in te zetten die zeer flexibel, zeer beschikbaar en veel goedkoper zijn', weet Filip Verkest.

Kris Peeters ziet nieuwe elementen waarin 'we mekaar kunnen vinden'. 'We zouden van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers gebruik moeten maken om de positie van onze aannemers te versterken. Ten tweede moeten we werk maken van goede afspraken met de sociale inspectie en over de fraudebestrijding. En ten derde is de loonlast te hoog. De federale regering wil respectievelijk in 2016 en in 2019 een lastenverlaging van 960 en 450 miljoen ' doorvoeren en wil 80 miljoen ' van de lastenverlagingen gebruiken om de arbeiderssectoren te steunen. Jullie zijn hiervoor uitgenodigd op mijn kabinet. We hebben ook stappen gezet om de flexibiliteit te vergroten. Dit is één van de dossiers waarin werkgevers en vakbonden samen de strijd moeten aanbinden', deelt de minister mee.

Johan Debuf vindt in dit dossier overleg erg belangrijk en verlangt dat ook de overheid hierin haar rol speelt. 'Als we straks verzekerd moeten zijn, zal men fouten wel op onze verzekering willen duwen. Daarom moeten we overleg plegen met de verzekeringssector; gaat men bv. met een bonus-malussysteem werken'', vraagt hij zich af.

Kris Peeters staat achter de ook door Filip Verkest geëiste loonlastverlaging, maar vraagt zich wel af wie dat gaat financieren en hoe. 'Men heeft het 'patient capital' (het geduldige kapitaal) ontdekt, maar daar mogen we het niet gaan zoeken', meent hij.

'Wij zijn wel een beetje minder 'patient' aan het worden. We zitten in de verkeerde hoek: men heeft een zeer negatief beeld van de bouwsector, zowel de groep van tien als de politici. We zitten hier vastgenageld en zijn gedoemd om er op een half-legale manier een potje van te maken en ervoor te zorgen dat we niet gepakt worden door de elektronische aanwezigheidsregistratie, een boetemoordmachine. Alleen een radicale loonkostendaling in een 'one shot', kan ons redden. Anders komen we in een deflatoir systeem terecht. 960 miljoen ' is drinkgeld als je over een tax shift denkt. De bouw alleen heeft al 1 miljard ' nodig', benadrukt Johan Debuf. Hij oogst er luid applaus mee vanwege het publiek'

In een volgende bijdrage behandelen we de andere thema's die tijdens dit Bouwunie-congres werden aangesneden. ' JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, dat is een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Negen op de tien bouwbedrijven maken zich ernstig zorgen over de economische situatie. Dat blijkt[…]

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Meer artikels