Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Alleen focussen op gestegen houtprijzen is oneerlijk”

Gerelateerde onderwerpen :

,
“Alleen focussen op gestegen houtprijzen is oneerlijk”

“Als je afgaat op sommige onheilsberichten die de jongste weken opduiken, lijkt het wel alsof alleen de tarieven voor houtskeletbouw stijgen. Terwijl dat net zo goed geldt voor de prijzen in de traditionele woningbouw. Alleen focussen op gestegen houtprijzen is oneerlijk”, zegt Gert Mertens, medezaakvoerder van houtskeletbouwspecialist Ecohuis uit Herentals.

 

Dat het leven sinds de coronacrisis en zeker na de start van de oorlog in Oekraïne duurder wordt, is ook houtskeletbouwer Ecohuis niet ontgaan. “Toch is er geen reden voor paniek. Een houtskeletwoning is en blijft de meest duurzame wooninvestering. De alarmerende berichten over de gestegen houtprijzen vertellen natuurlijk niet de volledige realiteit. Vandaag wordt alles duurder en dus niet alleen hout. Ook de prijzen van traditionele woningbouw volgen de huidige trends”, stelt Gert Mertens.

 

“Als zaakvoerder van Ecohuis sta ik al decennia met beide voeten in de dagelijkse bouwrealiteit. Duurzaam bouwen stond en staat daarbij centraal. Het stoot me dan ook tegen de borst dat houtskeletbouw, nog altijd de ecologische bouwoplossing bij uitstek, door sommigen onterecht wordt voorgesteld als bijna onbetaalbaar. Wie vandaag een traditionele bouwwoning realiseert, wordt net als de houtskeletbouwer geconfronteerd met hogere materiaalprijzen. Daarop vormt houtskeletbouw dus zeker geen uitzondering” vervolgt de zaakvoerder van het Herentalse bouwbedrijf.

Ecohuis spant zich nu meer dan ooit in om mensen duidelijk te maken dat kiezen voor een houtskeletwoning met een uiterst gunstig S-peil de verstandigste optie is. Volgens Mertens is en blijft kiezen voor houtskeletbouw de meest duurzame bouwoplossing. Hout is niet alleen een duurzaam materiaal, ook de troeven van een optimaal geïsoleerde woning met een minimum aan warmteverlies zullen de komende decennia alleen maar belangrijker worden.

 

 

Bouwschil

“Duurzame investeringen zoals warmtepompen en zonnepanelen zijn zeker nuttig, maar eerst en vooral moet de bouwschil van je woning luchtdicht worden gemaakt om te vermijden dat er onnodig warmteverlies ontstaat. De volgende stap is de schil optimaal isoleren tot je nieuwbouwwoning een gunstig S-peil krijgt. Pas daarna vertalen alle inspanningen zich in een laag E-peil, een aangenaam binnenklimaat en een lager energieverbruik dankzij energiezuinige verwarmings- en koelingsoplossingen”, aldus Gert Mertens.

“Wie vandaag kiest voor houtskeletbouw wordt daarvoor dus meer dan ooit beloond. De energieprijzen zullen niet meteen dalen, je doet er daarom goed aan om te investeren in een zo energiezuinig mogelijke woning. Want de energie die je niet verbruikt, is nog altijd de goedkoopste. Ten slotte wijs ik graag nog op de duurzaamheid die hout kenmerkt. Met een houtskeletwoning ga je dus niet alleen voor een energiezuinige woonst, maar ook voor een huis dat is opgetrokken uit duurzame materialen”, besluit de zaakvoerder.

Ecohuis ontstond in 2000 en realiseert dankzij de eigen unieke wandopbouw duurzame bijna energie neutrale (ben) woningen die garant staan voor een uiterst aangenaam binnenklimaat en een laag energieverbruik. Met Brensj trekt Ecohuis ook volop de kaart van het modulair wonen en dit met modules voor woon-, werk- en zorgdoeleinden. Het bedrijf wordt geleid door Gert Mertens en Koen Martens en telt op dit moment 85 werknemers. 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Flanders Investment & Trade (FIT) lanceert tot en met 11 oktober opnieuw een oproep voor het Starterspakket Internationalisering. Met deze subsidie van 7.000 euro ondersteunt FIT beginnende exporteurs. Het subsidiebudget bedraagt 1,4 miljoen[…]

28/09/2022 | Ondernemingen
Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Meer artikels