Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Alle Belgische nominaties bekend voor Mies van der Rohe Award

Alle Belgische nominaties bekend voor Mies van der Rohe Award

Alle Belgische nominaties voor de Mies van der Rohe Award zijn bekend. In de architectuurspecial van Bouwkroniek van 19 december 2014 las je reeds een bijdrage over de eerste reeks genomineerden. De overige projecten zijn intussen ook bekend. Het zijn: crematorium Hofheide in Holsbeek van Coussée & Goris architecten, de Rechtsfaculteit van de UHasselt van noAarchitecten, het gemeenschapscentrum De Steen van ONO Architectuur, het nieuwe hoofdkwartier van AGC Glass Europe van Philippe Samyn en Partners, het Hostel Wadi in De Hoge Rielen van Studio Associato Bernardo Secchi-Paola Viganò en het stadhuis van Montigny-le-Tilleul van V+.

Rechtsfaculteit Universiteit Hasselt

De Universiteit Hasselt heeft gekozen voor de oprichting van een stadscampus, meer bepaald voor de nieuwe faculteit Rechten, het rectoraat en een aantal belangrijke administratieve diensten en onderzoeksinstituten. De tijd van op mobiliteit gerichte campussen in het landschap is voorbij. De leegstaande oude gevangenis werd gekozen als nieuwe locatie. Maar de gevangenis was te klein. Er moesten nog twee grote nieuwe gebouwen worden gerealiseerd.

Achteraan ontwierpen noAarchitecten een gebouw met leslokalen en onderzoekskantoren dat landschappelijk werd ingebed langs een oude Demerarm, nu een verbindingsas voor langzaam verkeer. Een hoog transparant hoekgebouw voor het rectoraat werd opgevat als nieuw landmark langs de stadsring, dat op verschillende manieren complementair is met de Oude Gevangenis. Alle belangrijkste functies - auditoria, cafetaria, bibliotheek, vergaderaccommodatie - werden ingepast in de gevangenis.

De drie gebouwen zijn onderling verbonden en vormen een stad in de stad met passages, straten en open ruimtes. Koeren, een buitenauditiorium en daken worden maximaal ingezet en bewijzen dat ook de stad buitenruimte en groen te bieden heeft. Dezelfde muur, ooit een negatief element van opsluiting, zorgt nu, met open poorten, voor een gemeenschapsgevoel binnen de compacte studentenstad.

De herdefiniëring van de oude gevangenis en een transparante nieuwbouw creëert een nieuwe landmark binnen de stad, een baken voor de dynamiek van de universiteit. Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin.

Jeugd- en cultuurhuis De Steen, Bocholt

Gemeenschapscentrum De Steen huisvest verschillende muziekverenigingen, een jeugdhuis, een teken- en muziekacademie en de dienst Vrije Tijd en Toerisme van de gemeente Bocholt. Aangezien de site wat uit het centrum was weggedrukt, heeft ONO Multiprofessionele Architectenvennootschap een gebouw gecreëerd dat door zijn hoogte zijn aanwezigheid in het centrum claimt. Vanop verschillende plekken torent het gebouw letterlijk boven de omliggende gebouwen uit.

In overeenstemming met andere gebouwen in de dorpskern, werd het gebouw ontworpen als een té groot volume. Het conflict tussen een industriële typologie en het landelijke karakter van de omgeving trok ons aan. De overschaling veroorzaakt een vervreemding, waardoor het gebouw zich deels kan lostrekken van zijn niet ontworpen omgeving. Er ontstaat een soort van dorpse stedelijkheid.

Tegelijkertijd zoekt het volume ' als een Italiaanse campanile ' toenadering tot het naastgelegen gemeentehuis. Zonder een formele link te maken, versterkt het ensemble de aanwezigheid van het gemeentehuis in het centrum van het dorp.

Hostel Wadi, Kasterlee

Met Hostel Wadi krijgt de Hoge Rielen er een (on)opvallend ecologisch bouwwonder bij. Opvallend vanwege een ingenieus infiltratiesysteem, onopvallend door de subtiele integratie in het landschap. Natuur en architectuur vormen een perfecte symbiose.

Hostel Wadi is een vooruitstrevend ontwerp van de Italiaanse architectenstudio Secchi-Viganò, een bureau dat bekend staat voor zijn ontwerpen met een sterke impact op stedelijke ontwikkelingen. Voor het recreatiedomein De Hoge Rielen ontwierp dit gerenommeerde bureau echter een gebouw dat volledig in de natuur is opgenomen.

De naam Wadi verwijst naar een ecologisch infiltratiesysteem voor regenwater, dat ook op de site is voorzien. Om zich volledig in de groene omgeving te integreren, omarmt het cirkelvormige gebouw als het ware het bos. Door zijn transparantie blijven de bezoekers steeds in direct visueel contact met de natuur.

Het gebouw vormt een aanvulling op het bestaande logiesaanbod van het recreatiedomein. Hiermee wil De Hoge Rielen diversifiëren, en zich ook richten naar kleinere groepen, vormingsinstellingen, studenten, gezinnen, fietstoeristen en zelfs de individuele reiziger. Dit concept zorgt ervoor dat verschillende groepen tegelijk gebruik maken van een gebouw, wat afwijkend en nieuw is ten opzichte van de bestaande verblijfsaccommodatie.

Crematorium Hofheide

Het monolithische gebouw van het crematorium Hofheide, een ontwerp van Coussée & Goris Architects en RCR Arquitectes, strekt zich als een sarcofaag uit over het oneindige landschap. De uitstraling van rust, de centrale ligging en de omgevingskwaliteit maken van de site de perfecte locatie. Het crematorium is omringd door een moeras waardoor het lijkt te drijven op water.

Door de specifieke gevelkleuren lijkt het crematorium vergroeid te zijn met de omgeving. De kracht van het volume schuilt in de symbolische uitdrukking van het hiernamaals, wat de architecturale beleving compleet maakt. Het publieke gedeelte bevindt zich boven de grond. Het lijkt een gesloten volume, zonder ramen maar met lichtkoepels die veel indirect licht binnenbrengen. De technische ruimtes zitten onder de grond. Het gebouw wordt omgeven door een overdekte galerij.

Hoofdkantoor ACG Glass Building

Het nieuwe bijna energieneutrale hoofdkantoor van AGC Glass Europe, gelegen in Louvain-la-Neuve 25 km ten zuiden van Brussel, biedt onderdak aan zowat 500 medewerkers. Het gebouw is een ontwerp van Philippe Samyn and Partners sprl en BEAI sa en kreeg de BREEAM-certificatie 'uitstekend' in de ontwerpfase. Het beperkte energieverbruik (o.a. voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie.

'Dit gebouw werd zo ontworpen dat men dankzij grote glaspartijen op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het spoort dus met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de bewoners', verklaarde professor David Strong tijdens de opening. Strong is de auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de bewoners van gebouwen en gastdocent van de Universiteit van Nottingham en van het Oxford Institute for Sustainable Development.

Het gebouw is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering. De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmtecomfort. Binnen huisvest het gebouw op twee verdiepingen kantoren, een conferentiecentrum, een restaurant, terrassen en tuinen-patio's, centraal verbonden door een indrukwekkende binnengalerij met een auditorium.

Stadhuis Montignies-le-Tilleul

Het project omvatte de bouw van een nieuw administratief centrum voor het gemeentebestuur en het plaatselijke OCMW, de renovatie van het bestaande gemeentehuis en de aanleg van een riant park met geïntegreerde parkeerplaatsen. Ondanks de kleine compactheid van het gebouw en het grote aandeel glas in de gevel is dit een gebouw dat thermisch toch goed scoort (K <30, luchtdichtheid 1 n50 per uur).

Het is ontworpen als een lage-energiegebouw nog vóór de energieprestatieregelgeving in Wallonië werd geïntroduceerd (de bouwaanvraag dateert van eind 2009). Er werd zowel speciale aandacht besteed aan de luchtdichtheid als aan het goed isoleren van het gebouw. Omdat het gebouw afwijkt van traditionele bouwmethodes was dit niet voor de hand liggend. Het gebouw bestaat uit een hybride draagstructuur van staal en beton, omgeven door een zelfdragende buitenschil in houtskelet waarin gordijngevelgehelen werden ingewerkt. Het op elkaar afstemmen van deze verschillende elementen vroeg om speciale aandacht bij het uitwerken van de bouwkundige details.

Voor architect V+ was de ritmering van de verticale houten lamellen in de gevelbekleding van uiterst belang. Het invoeren van de verticale elementen was voor hen cruciaal om een goede integratie met de omgeving te garanderen. De vertaling van dit architecturale concept naar het concrete bouwen toe vormde de grootste uitdaging voor Bureau Bouwtechniek, dat van bij de wedstrijdfase betrokken was bij het ontwerpteam en als partner van V+ alle fasen van het bouwproces mee doorlopen heeft. Vanaf het aanbestedingsdossier heeft Bureau Bouwtechniek de leiding, de coördinatie en het bouwkundige tekenwerk overgenomen en het bestek en de meetstaten opgemaakt. Tijdens de uitvoering leidde het bureau de controle op de werken t.e.m. de oplevering, inclusief verslaggeving.

Het team onderzocht welke houtsoort het meest geschikt zou zijn en of deze al dan niet behandeld moest worden m.b.t. duurzaamheid en brandveiligheid. Voorts werd bestudeerd welke maatvoering optimaal zou zijn, werden mogelijke bevestigingsmethodes geëvalueerd en werd de kostprijs actief opgevolgd. De bouwkundige details van de gevel die werden opgemaakt voor het aanbestedingsdossier en de aanvullende specifieke beschrijvingen in het bestek, vormden de synthese van dit onderzoek. Wat de binnenafwerkingen betreft, werd op gelijkaardige manier de focus gelegd op het uitwerken en opvolgen van de beglaasde houten binnenwanden (al dan niet brandwerend) om op een elegante manier een evenwicht te vinden tussen privacy en openheid doorheen de kantoren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Metamorfose voor Brugs Minnewaterpark

Metamorfose voor Brugs Minnewaterpark

Het Brugse Minnewaterpark vormt voor heel wat bezoekers de toegangspoort tot de stad. “Het park is er om te genieten:  het hele jaar door en in het bijzonder tijdens de twee festivals waar de Bruggeling elk jaar naar uitkijkt. Een[…]

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

EStor-Lux bouwt lithiumionbatterijpark in Bastenaken

EStor-Lux bouwt lithiumionbatterijpark in Bastenaken