Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Alides draagt Copernicusgebouw over aan Europese Commissie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Alides draagt Copernicusgebouw over aan Europese Commissie

(c) Alides

Vastgoedontwikkelaar Alides, een onderdeel van de Gentse familiale Group Maes, draagt het vruchtgebruik voor het kantoorgedeelte van het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat voor 20 jaar over aan de Europese Commissie. Het gebouw wordt opgeleverd op 30 juni. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de eerste Europese ambtenaren het pand begin september betrekken. Nu al is duidelijk dat het om één van de belangrijkste vastgoeddeals gaat die dit jaar in de hoofdstad zullen plaatsvinden.
 
 

 

Het gloednieuwe gemengde kantoor- en appartementsgebouw aan de Wetstraat 51 is goed voor ruim 13.500 m² kantoorruimte en is het eerste grote project dat wordt opgeleverd in het kader van het Stadsproject Wet van de Brusselse regering. Het Copernicus-gebouw van het Brusselse architectenbureau LD2, werd ontworpen volgens het gegeerde Breeam Excellent label. Naast de ruime groene ruimtes, werd ook ingezet op duurzame mobiliteit. Het gebouw is een nieuwe landmark op een toplocatie in het hart van de Europese wijk.
 
“Het Copernicusgebouw is inderdaad één van onze belangrijkste kroonjuwelen. We hebben het al meer dan 20 jaar in portefeuille. De zopas gesloten overeenkomst met de Europese Commissie staat garant voor een stabiele inkomstenstroom die de fundamenten legt voor toekomstige investeringsprojecten, onder andere ook in Brussel”, zegt Rikkert Leeman, de CEO van Alides, die voor de nabije toekomst nieuwe projecten aankondigt.
 
Copernicus ligt in het hart van de Europese wijk, op het kruispunt van de Wetstraat en de Wetenschapsstraat. Het gebouw telt veertien bouwlagen, heeft een vloeroppervlakte van in totaal bijna 15.000 m². Daarmee wordt het een van de grootste opgeleverde en gecommercialiseerde vastgoedprojecten in Brussel in 2021. Ter vergelijking: vorig jaar werd in totaal iets meer dan 100.000 m² kantoorruimte in de Europese wijk in gebruik genomen, met als uitschieter het The One gebouw (29.241 m²), waar ook de Europese Commissie haar intrek nam.

Licht en transparant

Het project kwam tot stand in nauw overleg met de Brusselse overheid in het kader van het Stadsproject Wet van perspective.brussels. “Cruciaal in de vernieuwing van de Wetstraat is dat we met Copernicus een belangrijke stap hebben gezet in het breken van de zogenaamde canyoning: het opgesloten gevoel dat je hebt als je door de Wetstraat loopt of rijdt. Copernicus oogt heel erg licht en transparant en staat symbool voor het vernieuwde stedelijke weefsel in de Europese wijk”, zegt Leeman.
 
Vanop de openbare weg hebben voorbijgangers zicht op een groene esplanade met hoogstammige bomen, wat bijdraagt tot een gevoel van openheid en tot een verhoogde kwaliteit van het openbare domein van de Wetstraat. Opvallend aan het gebouw zijn ook de grote terrassen op de zesde en de zevende verdieping die vanaf de straat zichtbaar zijn.
 
“Copernicus breekt met de monofunctionaliteit van de Wetstraat. Het is het eerste project dat er radicaal voor zorgt dat er, naast de vele kantoorruimtes, ook meer bewoning in de wijk komt. Langs de kant van de Wetenschapsstraat zijn twaalf ruime appartementen voorzien met terrassen die uitkijken op de binnentuin. Alides staat zelf in voor de verhuur en het beheer van deze appartementen. Deze zijn gescheiden van het kantoorgedeelte en vallen dus buiten de vruchtgebruikovereenkomst met de Europese Commissie”, aldus Leeman.
 
“Duurzaamheid was zowel in het ontwerp als de uitwerking belangrijk. De bouwmaterialen werden gekozen op basis van hun duurzaamheid en ecologische prestaties. Met uitzondering van de ondergrond, werden alle structurele elementen geprefabriceerd, wat een snel en efficiënt bouwproces garandeert. Vele bouwmaterialen zijn ook cradle-to-cradle”, zegt Rikkert Leeman.
 
Het van oorsprong Gentse bedrijf Alides blijft investeren in strategische toplocaties in Brussel. De vraag naar kwaliteit blijft actueel. Europese instellingen zoeken tegen 2024-2025 naar schatting tussen de 80.000 en 100.000 m² kwalitatieve kantoorruimte. De totale capaciteit van de Europese wijk bedraagt 3,37 miljoen m², met een zeer lage leegstandsgraad van 2,9%. De EU neemt daarvan vandaag ongeveer 1,8 miljoen m² voor zijn rekening. Een ‘prime rent’ van 300 € per vierkante meter op jaarbasis garandeert een zeer mooi rendement, zo blijkt uit een rapport van CBRE.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels