Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Alheembouw geeft Huis Van Thuyne een nieuwe bestemming

Gerelateerde onderwerpen :

Alheembouw geeft Huis Van Thuyne een nieuwe bestemming

Alheembouw nv uit Oostnieuwkerke mag van het stadsbestuur van Deinze het leegstaande Huis Van Thuyne op de Markt herbestemmen. De gevel en de doorgang naar het Kaandelpark blijven behouden. Op het gelijkvloers komt een paramedisch centrum. Op de verdiepingen komen 13 appartementen.

Het Deinse stadsbestuur lanceerde een tijd geleden een oproep naar kandidaat-investeerders om het Huis van Thuyne een andere invulling te geven. Een eerdere poging van de Lofting Group was gestrand. Ook deze keer waren er slechts twee gegadigden.

Deinze gaat een publiek-private samenwerking aan met Alheembouw om de achttiende-eeuwse leegstaande villa op de Markt te herbestemmen. 'Het stadsbestuur ziet in Alheembouw de meest geschikte partner om het Huis Van Thuyne duurzaam te ontwikkelen en om de site te waarderen', stelde burgemeester Jan Vermeulen bij de voorstelling van de plannen.

Het Huis Van Thuyne speelt een centrale rol in het stadsbeeld, zowel op functioneel als op architecturaal vlak. Het gebouw verbindt de Markt via de villatuin, die net als het koetshuis eigendom blijft van de stad, met het achterliggende Kaandelpark. De projectzone heeft een publiek karakter, wat een belangrijk uitgangspunt is bij het ontwerp van het project en de invulling van de benedenverdieping. Het nieuwe gebouw krijgt ook een ondergrondse parking.

Op de gelijkvloerse verdieping ontwikkelt Alheembouw een paramedisch centrum voor rechtstreeks toegankelijke zorgverstrekkers van verschillende disciplines: huisartsen, tandartsen, verpleegkundigen, therapeuten' Samenwerken biedt heel wat voordelen voor zowel patiënten als zorgverstrekkers inzake zorgaanbod, continuïteit van de zorg en overleg.

'De centrale ligging van het paramedisch centrum maakt zorg laagdrempelig en bereikbaar. Het centrum is bovendien een meerwaarde voor de bovengelegen woonverdiepingen: de appartementen worden zo interessant voor senioren en passen in het concept van levenslang wonen', zegt Johan Heemeryck, gedelegeerd bestuurder van Alheembouw.

Gevel

Voor de herontwikkeling van het Huis Van Thuyne werkt Alheembouw samen met architecten Demeestere en Garmyn. 'Het huis heeft een historische en architecturale waarde. Het behoud van de monumentale gevel vormt de basis voor de architectuur en organisatie van het project. De gedifferentieerde woonvolumes verbinden subtiel de verschillende architectuurstijlen die de Markt rijk is. Zo gaat het Huis Van Thuyne mooi op in zijn omgeving maar behoudt het met de oorspronkelijke gevel toch zijn identiteit', zeggen de architecten.

Alheembouw is gespecialiseerd in de totaalcoördinatie van bouwprojecten en profileert zich in de private en publieke sector als een duurzame en betrouwbare bouwpartner en projectontwikkelaar. Het bedrijf heeft de kennis en ervaring om op een kwalitatieve manier aan stadsontwikkeling te doen en legt zich steeds vaker toe op publiek-private samenwerkingsprojecten. Ook in o.m. Oudenaarde, Ieper, Hooglede en Wervik werkte Alheembouw al samen met autonome gemeentebedrijven aan de duurzame invulling van architectuur en publieke ruimte.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels