Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Gerelateerde onderwerpen :

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Winnares Alessandra Covini van Studio Ossidiana (l.) ontvangt de prijs van de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. (Foto: Bas Czerwinsky).

Architecte Alessandra Covini van Studio Ossidiana uit Rotterdam wint de Prix de Rome Architectuur 2018 voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 € en een werkperiode van drie maanden in de American Academy in Rome.

De Prix de Rome Architectuur is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten jonger dan 35 jaar en wordt om de vier jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge architect, stedenbouwer of landschapsarchitect. De prijs wil getalenteerde architecten traceren en hen stimuleren om zich voort te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Alessandra Covini reageerde met Amsterdam Allegories op de fictieve opdracht van de jury om voor het Sixhaven-gebied een niet-commercieel voorstel te ontwikkelen dat van betekenis is voor de stad en door velen gekoesterd kan worden. Covini doet een voorstel waarbij de Sixhaven verandert in een ommuurde haven waarin 21 eilanden ruimte bieden aan passerende bezoekers. Ook schetst zij scenario’s waarbij de eilanden door de stad zwerven.

Elk eiland refereert aan de specifieke eigenschappen en typologieën van de stad en de haven van Amsterdam. Door de eilanden te omkaderen voegt Covini daar een nieuwe typologie aan toe. Het resultaat is een verfrissend plan dat nieuwe vormen van publieke ruimtes voorstelt en waar het plezier, de positieve energie en de humor van afspatten. Covini weet op een verleidelijke wijze te verbeelden hoe het eindresultaat eruit zal zien en de maquettes spelen hierbij een overtuigende rol.

De jury denkt dat de eilanden zo’n grote aantrekkingskracht kunnen hebben dat de vraag is of ze voldoende ruimte aan dat succes kunnen bieden. Het is Covini vergeven dat de ideeën achter sommige eilanden wat letterlijk zijn, want tegelijkertijd passen ze goed bij de sfeer en identiteit van Amsterdam. Ook heeft de jury veel waardering voor de manier waarop Covini direct in de derde dimensie werkt en materialiteit naar architectuur weet om te buigen.

Bovendien zet zij met dit voorstel een interessante stap in haar ontwikkeling door haar ideeën naar een grotere schaal te vertalen. Het is deze ontwikkeling, in combinatie met de verfrissende energie, die de jury unaniem heeft doen besluiten Alessandra Covini uit te roepen tot de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2018.

De jury van de Prix de Rome 2018 bestond uit: Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum). Voorzitter was Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds.

Alessandra Covini (1988, Milaan) studeerde in 2014 af aan de TU Delft en startte haar zelfstandige beroepspraktijk met de oprichting van Studio Ossidiana in 2015. Zij rekent niet alleen de architectuur tot haar werkveld, maar zoekt ook het domein van de beeldende kunst en de vormgeving op. Behalve Alessandra Covini waren ook Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries voor de Prix de Rome genomineerd.

In Het Nieuwe Instituut aan het Museumpark 25 in Rotterdam is tot en met 10 maart 2019 een tentoonstelling te zien met de ontwerpvoorstellen van de winnares en de genomineerden. In samenwerking met ontwerpbureau Collective Works werd een tentoonstelling gemaakt waarin de plannen voor de Sixhaven worden uiteengezet aan de hand van maquettes en andere modellen, tekeningen, impressies en toelichtingen. Aanvullend organiseren Het Nieuwe Instituut en het Mondriaan Fonds een tijdelijke pop-up presentatie (tot en met 9 december) met de inzendingen voor de open call met plannen voor de locatie in Oost-Groningen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

Meer artikels