Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Al meer dan honderd Belgische Smart City-projecten

Gerelateerde onderwerpen :

,
Al meer dan honderd Belgische Smart City-projecten

Amper drie jaar geleden kondigden Belfius en de Europese Investeringsbank (EIB) aan dat ze de handen in elkaar wilden slaan om de ontwikkeling van Smart Cities in België een duw in de rug te geven.

Dat was een Europese primeur. Sindsdien hebben al 102 slimme en duurzame projecten kunnen genieten van deze begeleiding en de voordelige financieringsvoorwaarden.  Het gaat o.a. om projecten die bijdragen tot de strijd tegen de klimaatopwarming en tot de opkomst van de circulaire economie. In totaal gaat het om 660 miljoen €  steun. Ook van het tien maanden jonge en tweede programma Smart Cities, Climate Action & Circular Economy is inmiddels al 260 miljoen € van de totale pot van 400 miljoen € toegewezen.

Belfius vindt dit een erg positief resultaat dat bevestigt dat de dynamiek van slimme steden ook in België in de lift zit, ook in de  kleinere gemeenten.  Op 4 juni 2014 besloten Belfius en de EIB samen 400 miljoen € ter beschikking te stellen van de Belgische lokale besturen om ze hun slimme en duurzame projecten op het gebied van mobiliteit, stadsontwikkeling en energie-efficiëntie te helpen concretiseren. De EIB en Belfius zouden elk de helft van dat bedrag aanbrengen. Het was de bedoeling de leningkosten zoveel mogelijk te verlichten dankzij de gunstvoorwaarden die verbonden zijn aan de EIB-middelen. Dat moest een heuse dynamiek op gang brengen om van ‘Smart Cities’ de nieuwe norm te maken voor de steden en gemeenten van morgen.

In nog geen drie jaar tijd konden met dat eerste programma, Smart Cities & Sustainable Development, 62 projecten ten voordele van meer dan 1,4 miljoen inwoners gefinancierd worden. Gesterkt door dat succes en om te voldoen aan de vraag maakten Belfius en de EIB eind 2016 een nieuwe enveloppe van 400 miljoen € vrij om nog meer slimme projecten van steden en gemeenten, intercommunales en OCMW’s evenals organisaties en instellingen uit de onderwijs- en gezondheidssector te steunen en te begeleiden.

De perimeter van het nieuwe programma Smart Cities, Climate Action & Circular Economy wordt nu uitgebreid tot de onderwijssector en de gezondheidszorg en omvat ook de ‘circulariteit’ van de investeringen. Het bestrijkt niet alleen meer de domeinen energieprestatie, mobiliteit en stadsontwikkeling, maar ook water (distributienet, riolering, afwatering, zuivering), afval (selectieve ophaling, sorteren, biologische behandeling, slibverwerking, energieproductie) en e-government (o.m. open data).

Naast een geïntegreerde, innoverende en duurzame benadering vormen de circulaire economie en de actie voor het klimaat aanvullende specifieke aandachtspunten in de analyse en de evaluatie van de projecten. In tien maanden tijd konden al veertig projecten een beroep doen op dit tweede programma voor een totaalbedrag van 260 miljoen €. Het allereerste project, de energierenovatie van een gemeenteschool van het type ‘RTG’ (niet-geïsoleerd prefabgebouw), werd begin september officieel ingehuldigd in Flémalle (provincie Luik).

De lokale besturen kunnen een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming en in de ontwikkeling van de circulaire economie, o.a. door het goede voorbeeld te geven en zo ondernemingen, particulieren en andere organisaties ertoe aan te zetten zich ten volle achter de strategie ‘Europa 2020 - Voor een slimme, inclusieve en duurzame groei’ te scharen. Talrijke Belgische steden en gemeenten hebben de stap al gezet door het Burgemeestersconvenant te ondertekenen en zich vrijwillig te engageren om de CO2-uitstoot op hun grondgebied te verminderen. Via hun gezamenlijke programma’s Smart Cities, Climate Action & Circular Economy en Smart Cities & Sustainable Development willen Belfius en de EIB ze daarbij zo goed mogelijk begeleiden.

Tot nog toe hebben 102 projecten al een lening gekregen in het kader van die twee programma’s. Al deze projecten, in realisatie of al klaar, zijn ten voordele van in totaal meer dan 2 miljoen Belgen en gaan ze uit van gemeentebesturen, OCMW’s, intercommunales of  provinciale instellingen.

 

Projectoproep voor Smart Belgium Awards 2017

De Belfius Smart Awards waren twee jaar geleden goed voor liefst 185 projecten, 50 genomineerden en uiteindelijk zes winnaars die elk de samenleving beter en duurzamer maken. Steden, gemeenten, ondernemers en instanties uit de zorgsector en het onderwijs kregen dankzij hun deelname een uniek platform, uitgebreide aandacht in de pers en veel netwerkkansen. Na deze succesvolle editie reikt Belfius opnieuw vijf awards uit.

Wie deelneemt aan de Smart Belgium Awards, zet zijn organisatie en project in de kijker en legt nieuwe contacten tijdens een inspirerend netwerkevent. Alle inzendingen van grote en kleine steden en gemeenten, intercommunales, andere lokale overheden, bedrijven, start-ups, onderzoeksinstellingen, zorginstellingen en scholen die voldoen aan de criteria verschijnen op de Smart Belgium-website.

Er zijn twee Smart City Awards (één voor lokale overheden of intercommunales met minder dan 30.000 inwoners en één voor die met meer dan 30.000 inwoners), twee Smart Company Awards en één Smart Care Award. Een vakjury selecteert maximum tien genomineerden per award. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Smart Belgium Event op 21 maart 2018.
Informatie: Klik hier.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Record aantal omgevingsvergunningen tijdens coronajaren

Record aantal omgevingsvergunningen tijdens coronajaren

Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 werden in het Omgevingsloket een record aantal omgevingsvergunningen en meldingen geregistreerd. In 2020 gaat het om 69.300 toegekende vergunningen en in 2021 om 77.200. De voorbije twee jaar hebben eigenaars[…]

Ook Lochristi en Wachtebeke fuseren

Ook Lochristi en Wachtebeke fuseren

Brussel is negende duurste hoofdstad van Europa om te bouwen

Brussel is negende duurste hoofdstad van Europa om te bouwen

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Meer artikels