Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Akkoord over plaatsen van duizend peukentegels

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Akkoord over plaatsen van duizend peukentegels

“Peuken vertegenwoordigen de helft van het zwerfvuil”, stelt de Kortrijkse schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (tweede van l.).

Er worden 34 peukentegels getest in Vlaanderen. In Galmaarden, Kortrijk, Harelbeke, Arendonk, Lebbeke, Oudenburg, Ravels, Tongeren en Turnhout kunnen rokers hun peuk in rasters in het voetpad werpen. Het testproject wil meten hoeveel peuken in de rasters belanden. Na zes maanden wordt dan beslist of de tegels blijven.

Er belandt in Vlaanderen per jaar zo’n 9.000 ton aan peuken op of langs de weg. Het opruimen kost jaarlijks zowat 30 miljoen €. Critici vinden de asbakken naïef omdat het roken zou aanmoedigen. De tegels worden betaald door de tabaksindustrie.

Een peukentegel is grofweg een asbak in de grond. De ‘tegel’ wordt ingebouwd in het trottoir op een plaats waar rokers zich vaak ophouden (bushaltes, pleinen, winkelstraten, sportcentra, ...). Sigarettenpeuken vormen een groot deel van het zwerfvuil. Ze dragen bij tot een negatief beeld van de netheid in een gemeente en zijn mogelijk gevaarlijk voor het leefmilieu.

De test in de negen Vlaamse steden moet bepalen of de peukentegel een positief effect heeft op de netheid van de omgeving. Liggen er dankzij de peukentegel minder peuken op de grond na het plaatsen van een peukentegel? Wordt de tegel effectief gebruikt? De test bekijkt ook het gebruiksgemak van de tegels. De evaluatie zal in het voorjaar van 2018 resulteren in aanbevelingen voor Vlaamse gemeenten over de inzet van peukentegels in de strijd tegen peuken in het zwerfvuil. 

“Kortrijk blijft inzetten op de strijd tegen zwerfvuil. Met het testen van peukentegels zoeken we een oplossing voor het peukenprobleem, dat de helft van dat zwerfvuil vertegenwoordigt”, stelt Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu in Kortrijk. De plaatsing en lediging gebeurt door de diensten van de stad Kortrijk.

De test met de 34 peukentegels komt voort uit een akkoord tussen de Vlaamse overheid en de tabaksindustrie over de financiering van in totaal tot duizend peukentegels. De tabaksindustrie wil zo haar steentje bijdragen in de strijd tegen zwerfvuil. Het opruimen daarvan kost de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks zowat 60 miljoen €. In aantallen uitgedrukt zijn sigarettenpeuken – die pas na jaren vergaan – verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het zwerfafval, zo blijkt uit onderzoek van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Twaalf nieuwe en vernieuwde parken in Leuven tegen 2025

Twaalf nieuwe en vernieuwde parken in Leuven tegen 2025

Leuven is vandaag al een groene stad waar et 42% van de oppervlakte bestaat uit tuinen, bossen, parken en ander groen. De komende vijf jaar investeert het stadsbestuur 8 miljoen € in extra groen. Er komen acht nieuwe parken bij. Vier[…]

Voormalig Olympisch terrein Seoel wordt speels parklandschap

Voormalig Olympisch terrein Seoel wordt speels parklandschap

Groen licht voor project Oeverpark in Lokeren

Groen licht voor project Oeverpark in Lokeren

VMSW en Agentschap Wonen-Vlaanderen fuseren

VMSW en Agentschap Wonen-Vlaanderen fuseren

Meer artikels