Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Airscan meet luchtkwaliteit in Belgische scholen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Airscan meet luchtkwaliteit in Belgische scholen

(c) Airscan

Airscan, een spin-off van CO2logic, sluit met Belfius Bank en Verzekeringen een exclusief partnership om de luchtkwaliteit in en rond de Belgische scholen te meten en te verbeteren. Enkele maanden geleden werd ook al een samenwerking opgezet in verband met CO2-neutraliteit. Die wordt nu uitgebreid met een nieuw luik.
 

 

Airscan en Belfius willen de komende maanden een brede selectie van scholen in heel België uitrusten met doorgedreven meetapparatuur die de binnen- en buitenluchtkwaliteit analyseert en automatisch alerts geeft als de drempelwaarden voor bepaalde parameters (fijnstof, CO2, vochtigheid, temperatuur, vluchtige organische stoffen enz.) worden overschreden.
 
Op basis van die metingen wordt samen met de scholen een actieplan opgezet om tot een gezondere omgeving te komen voor de kinderen in de klaslokalen en tegelijk de CO2-voetafdruk van die scholen en hun omgeving drastisch te verlagen.
 
De lucht in en rond scholen is vaak van slechte kwaliteit door het vele autoverkeer en de beperkte ventilatie in de klaslokalen. Dat heeft een impact op de gezondheid van de kinderen. De viruscrisis maakt het probleem van vervuilde lucht nog relevanter omdat er veel aanwijzingen zijn dat aerosolen die in vervuilde lucht voorkomen het covid-19-virus overdragen.
 
Daarom sloten Belfius en Airscan, een dochter van de Belgische internationaal erkende klimaatexpert CO2logic, een exclusief partnership om met behulp van doorgedreven meettoestellen de binnen- en buitenluchtkwaliteit in zoveel mogelijke scholen in heel België dagelijks en continu te monitoren.
 
Airscan, een spin-off van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2logic, helpt bedrijven en organisaties die een betere luchtkwaliteit willen bieden op de werkvloer. CO2logic is een internationaal erkende klimaatexpert, die volgens de strengste normen en methodes werkt en CO2-neutrale processen laat goedkeuren en valideren door de onafhankelijke externe auditor Vinçotte. Het behalen van het zogenaamde CO2 Neutral-label is de eerste norm inzake CO2-neutraliteit, gebaseerd op de internationaal erkende PAS2060-norm.
 
Airscan maakt gebruik van een unieke nanotechnologie, waardoor labo-onderzoek niet langer vereist is. De technologie die Airscan gebruikt om de binnenluchtkwaliteit te controleren, kan in realtime CO2-waarden, de hoeveelheid vluchtige organische stoffen, PM2.5, PM10 en formaldehyde, de luchtvochtigheid en temperatuur meten.
 
De meetapparatuur is het resultaat van een tien jaar durend onderzoek aan het Franse instituut CNRS. Airscan is actief sinds begin 2018 en voerde al metingen van de luchtkwaliteit uit in scholen en talrijke tertiaire gebouwen in België.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels