Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

AI en circulariteit komen samen in ‘Smart Circular Bridge’

AI en circulariteit komen samen in ‘Smart Circular Bridge’

Foto’s: © Smart Circular Bridge

In het Nederlandse Almere wordt binnenkort een slimme circulaire brug op basis van vlas ingehuldigd. Daarna volgen nog twee gelijkaardige exemplaren in Duitsland en Nederland. Deze  hightech bruggen maken deel uit van het EU-project ‘Smart Circular Bridge’, een consortium van 15 partners onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De voetgangersbrug is 15 meter lang en gemaakt met 100 procent natuurlijke vlasvezels. De hars die deze vlasvezels bij elkaar houdt, is  voor 25 procent afkomstig van niet-fossiele bronnen. Het consortium heeft echter de ambitie om bij de volgende bruggen het aandeel biohars tot 60 procent (of meer) op te trekken. Daarvoor zullen afvalproducten van de biodieselproductie en gerecyclede PET-flessen gebruikt worden.

Toekomstgerichte aanpak met AI

De brug is vooral hightech omdat ze van honderd sensoren is voorzien. Die monitoren de prestaties van het materiaal tijdens het dagelijkse gebruik. Ze bieden antwoorden op vragen als: “Hoe gedraagt de brug zich wanneer er tweehonderd mensen tegelijk over lopen?”, “Wijzigt het gedrag van de brug tijdens de verschillende seizoenen?” of “Hoe verloopt het verouderingsproces van het materiaal in detail?”. De verzamelde gegevens worden geëvalueerd en geïnterpreteerd met behulp van artificiële intelligentie (AI). Bedoeling is patronen in het gedrag van het materiaal te detecteren. Deze gegevens worden bijgehouden op een dashboard op een openbare website (dashboard.smartcircularbridge.eu). Tevens kunnen ingenieurs met deze data hun berekenings- en materiaalmodellen verfijnen.

Circulariteit start bij ontwerp

Met het oog op de circulariteit en het hergebruik van materialen, wordt onderzocht wat de beste manieren zijn om de brugmaterialen op het einde van hun levensduur (na tientallen jaren gebruik) af te voeren. Momenteel worden drie recyclagemogelijkheden bekeken: mechanisch, chemisch en zelfs biologisch met schimmels. Omdat het project naar een maximale gebruiksduur van de materialen streeft, wordt al in de ontwerpfase rekening gehouden met de end-of-life-opties.

“De resultaten stemmen ons optimistisch. We verwachten in de toekomst nog meer dergelijke bruggen te bouwen, en dit met aanzienlijk grotere overspanningen en hogere belastingen”, besluit prof. dr. Patrick Teuffel van de Technische Universiteit Eindhoven, de belangrijkste partner van het internationale consortium ‘Smart Circular Bridge.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

195 rioleringsprojecten worden versneld gestart

195 rioleringsprojecten worden versneld gestart

Vlaanderen maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Deze projecten vertegenwoordigen samen een totale kostprijs van 286 miljoen euro, of een rioleringskost van 162 miljoen euro. Vlaanderen draagt 75[…]

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Meer artikels