Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ahlmann AZ 150f: vierwielaangedreven zwenklader voor kleine bouwplaatsen

Ahlmann AZ 150f: vierwielaangedreven zwenklader voor kleine bouwplaatsen

Ahlmann brengt een nieuwe vierwielaangedreven zwenklader op de markt: de AZ 150f. Hij vervangt de AZ 150(e) die dertien jaar het vlaggenschip in de topklasse is geweest. De AZ 150f werd ontwikkeld om te voldoen aan de hoogste eisen inzake productiviteit, rendement, betrouwbaarheid, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Het is volgens Ahlmann de enige wiellader in zijn klasse met een laadhoogte van meer dan 3,4 m en met een draaicirkel van slechts 4,35 m over de achterkant is hij ideaal voor kleinere bouwplaatsen. Er zijn bakken beschikbaar van 1,6 tot 2,5 m³.

De AZ 150f kan zijn ZPlus-kinematiek-arm 90° naar beide zijden van de machine zwenken. Deze door Mecalac ontwikkelde kinematiek levert een hoge en constante opbreekkracht met een constant hefvermogen over het gehele bereik, waardoor de machine kracht en precisie in zich verenigt.

Efficiëntie

Net als alle andere Ahlmann-zwenkladers staat de AZ 150f op een torsievrij starchassis met Ahlmann-vierwielbesturing. Dat heeft als voordeel dat het zwaartepunt altijd in het midden van de zwenklader ligt, ook tijdens het sturen. Dit zorgt voor een optimale stabiliteit en wendbaarheid.

De zwenkladers van Ahlmann hebben een shovelarm die kan zwenken zonder dat de kieplast nadelig wordt beïnvloed. Met een zwenkbereik van totaal 180° zijn ze ideaal voor gebruik op de kleinste ruimtes (minimale impact op het verkeer, tijdsbesparing, minder brandstofverbruik). Een ander groot voordeel is dat ze heel veelzijdig zijn en kunnen gebruikt worden als wiellader, graafmachine, ruwterreinheftruck of werktuigdrager. Een breed assortiment uitrustingsstukken biedt een grote variëteit aan inzetmogelijkheden.

De 11 ton zware AZ 150f heeft een watergekoelde 122 pk (90 kW) Deutz-turbodieselmotor met intercooler die voldoet aan de Stage IIIB-(Tier 4i)-uitstootnormen. Door de diesel-oxidatiekatalysator (doc) is een onderhoudsvrije werking in alle omstandigheden gewaarborgd. De krachtige common-rail-brandstofinjectie en de elektronische motorregeling met intelligente koppeling naar het aandrijfmanagement garanderen een optimale prestatie met een laag brandstofverbruik.

Hydrostatische aandrijving

De AZ 150f heeft een hydrostatische aandrijving met M-Drive. Drie onder last schakelbare versnellingen zorgen automatisch en ongemerkt voor een optimale aanpassing aan de werksituatie om zo het brandstofverbruik verminderen. Met de M-Drive-functie kunnen handgas en kruipsnelheid aan het (inch-)pedaal gekoppeld worden en kan kruipsnelheid naar wens in de laagste rijstand aangehouden worden. Hierdoor wordt het werken met hydraulisch aangedreven uitrustingsstukken als laserbord, maai­korf, grondboor, trilplaat of veegmachine aanzienlijk vereenvoudigd.

Open Demo Dagen

Deze AZ 150f is één van de blikvangers op de Open Demo Dagen van Ahlmann Nederland in Ammerzoden. Op vrijdag 11 december (van 14 tot 19 u.) en op zaterdag 12 en zondag 13 december (van 10 tot 17 u.) wordt de vernieuwde Ahlmann-zwenklader AX geïntroduceerd. Met o.a. de eerder dit jaar voorgestelde Ahlmann-zwenklader AZ 95e zal volop gedemonstreerd worden. Van Mecalac staan de nieuwe 12MTX-multi-grondverzetmachine (New Generation) en 10MCR-rupsgraafmachine in de schijnwerpers.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen