Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

AG VESPA zoekt ontwerpteam voor gezinsvriendelijk wonen in Cadixwijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
AG VESPA zoekt ontwerpteam voor gezinsvriendelijk wonen in Cadixwijk

(foto AG VESPA)

AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, lanceert een oproep voor een ontwerpteam dat gezinsvriendelijk wonen aan het Houtdok moet mogelijk maken. Het gaat om een pilootproject dat deel uitmaakt van de ruime ontwikkeling van het Eilandje en de Cadixwijk.

Het gekozen ontwerpteam zal een ruimtelijk kader uittekenen voor twee bouwblokken aan het Houtdok, met de focus op gezinnen. AG VESPA zal zelf ongeveer 25 wooneenheden op één van de percelen ontwikkelen als proefproject van het Antwerps Woonmodel, met een erfpachtovereenkomst. 

Woonmodel

“Met dat woonmodel wordt de koper eigenaar van de woning, maar niet van de grond waar het op staat. Doel is om gezinnen een betaalbare woning aan te bieden in de stad”, verklaart schepen van Wonen en voorzitter van AG VESPA Fons Duchateau.
 
Met dit project zet AG VESPA in op een vernieuwende typologie van gezinsvriendelijk gestapeld wonen. De woningen zullen flexibel in te richten zijn, aanpasbaar aan de wisselende noden van een gezin, met ook kindvriendelijke buitenruimten en faciliteiten. 
 
De stad Antwerpen wil met haar woningaanbod een evenwichtige en gevarieerde bevolkingssamenstelling creëren. Dat bevordert een sociaal en financieel evenwicht binnen de stad. 

Weinig gezinnen

In 2018 werd een analyse gemaakt van de ontwikkelingen op het Eilandje, meer specifiek in de Cadixwijk. De cijfers toonden aan dat er, in verhouding tot andere buurten en tot de stad in het algemeen, opvallend weinig gezinnen wonen. De bevolkingssamenstelling in de Cadixwijk bestaat slechts voor 12% uit huishoudens met 1 of meer kinderen, terwijl het cijfer voor de stad meer dan dubbel zo hoog ligt: 30% gezinnen met kinderen. Toch biedt de buurt veel potentieel voor die doelgroep. Vandaar dat het Antwerps Woonmodel als eerste wordt uitgetest in de Cadixwijk en met de focus op gezinnen.
Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder: “We werken verder aan de structurele ontwikkeling van het Eilandje als leefbare wijk. Zo willen we de huidige en toekomstige bewoners voldoende woonkwaliteit bieden en zorgen we dat er voldoende groen en ruimte is. Daarnaast houden we de wijk ook levendig door naast wonen een voldoende gemengd functieaanbod te bieden.”
 
Ontwerpteams kunnen een aanvraag tot deelneming indienen tot 30 september. Meer informatie over de oproep rond gezinsvriendelijk wonen in de Cadixwijk vind je op https://www.agvespa.be/oproepen/ontwerpend-onderzoek-naar-ruimtelijk-kader-uitwerking-en-realisatie-van-een
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 9% toegenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar tot 12.111 gebouwen. De toename is het sterkst in het Vlaamse Gewest, waar deze 9,4% bedroeg.[…]

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Meer artikels