Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

AG VESPA experimenteert met meegroeiwoningen

Gerelateerde onderwerpen :

,
AG VESPA experimenteert met meegroeiwoningen

Lange Kongostraat 13, RADAR architecten, AG Vespa

© copyright Bart Gosselin all rights reserved.

AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, verkoopt in de Lange Kongostraat in Antwerpen-Noord een recent afgewerkte meegroeiwoning. Aan een soortgelijk project in de Touwstraat wordt momenteel nog gewerkt. Dankzij het prefabbouwsysteem stond de ruwbouw van die laatste woning in enkele dagen recht. Het einde van de werken is al gepland voor september 2019.

Een meegroeiwoning of basiswoning is een compacte woning waarbij enkele ‘uitbreidingsopties’ meteen mee worden uitgedacht en vergund. Zo kan de woning meegroeien met haar bewoners, volgens de gezinssamenstelling en het budget. Met dit proefproject wil AG VESPA mensen wijzen op alternatieve woonvormen en de private sector overtuigen van de mogelijkheden.

Het autonoom stadsbedrijf zoekt al geruime tijd naar mogelijkheden om wonen betaalbaarder te maken en bekijkt daarbij ook alternatieve woonvormen. De projecten in de Lange Kongostraat 13 en Touwstraat 39 worden daarom uitgewerkt als een ‘basiswoning’ of ‘meegroeiwoning’. Vele jonge koppels kiezen voor een renovatieproject omdat dat betaalbaarder is dan nieuwbouw. De werken zijn eenvoudiger te faseren én ze worden in hogere mate zelf uitgevoerd dan bij nieuwbouw. Die aspecten wil AG VESPA via het concept van een meegroeiwoning toepassen op een nieuwbouwproject.


In eerste instantie wordt een volledig afgewerkte compacte woning gerealiseerd. De ‘uitbreidingsopties’ worden meteen mee uitgedacht en vergund. Dat kan bijvoorbeeld een dakvolume zijn voor een extra slaapkamer of een achterbouw voor meer leefruimte. “Zulke opties zorgen ervoor dat de woning kan meegroeien met haar bewoners, volgens de gezinssamenstelling en het budget”, zegt schepen van  Wonen Fons Duchateau.

Bij het ontwerpen van de ‘uitbreidingsopties’ werd er rekening mee gehouden dat de woning intelligent faseerbaar is: de uitbreidingswerken kunnen in overzichtelijke fases uitgevoerd worden, waardoor de woning permanent bewoonbaar blijft. De woningen worden bovendien bijna-energieneutrale woningen met een E-peil van 30 of lager en een K-peil van 25 of lager. Dit beperkt ook de energiefacturen van de toekomstige bewoners.

Prefab bouwsysteem

Voor het pand in de Touwstraat tekende FELT architecture & design een plan dat siert door zijn eenvoud. Dit maakte een prefabbouwsysteem in CLT (Cross Laminated Timber) mogelijk.

Op die manier werd de ruwbouw afgewerkt in minder dan een week tijd, in plaats van enkele maanden bij een traditionele bouwmethode. Dit zorgt bovendien voor minder transport en minder lang hinder voor de buurt.
De realisatie van deze meegroeiwoning past in het stedelijke grond- en pandenbeleid, waarbij AG VESPA leegstaande en verkrotte panden aanpakt en als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt brengt. Zo krijgt de herwaardering van een aantal stadswijken een impuls. Daarnaast bouwt de stad aan een aantal alternatieve woonvormen om in te spelen op de snelle bevolkingsgroei, de vergrijzing, de veranderende gezinssamenstellingen en de nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

De ontwikkeling van de Regattawijk, het grootste woonproject van Antwerpen, gaat na tien jaar bouwen de laatste rechte lijn in. Projectontwikkelaar Vooruitzicht is gestart met de voorbereiding van het laatste bouwveld dat goed is voor de[…]

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels