Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

AG Real Estate start project Tweewaters in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
AG Real Estate start project Tweewaters in Leuven

In het midden van dit simulatiebeeld zie je de toekomstige woontoren en de balkvormige woonblok die de eerste fase vormen van het project Tweewaters dat AG Real Estate hier realiseert.

Op het terrein tussen de Leuvense Vaartkom en de Dijle zet AG Real Estate het project Tweewaters in gang. Dat project omvat in totaal vier gebouwen waarin samen ongeveer 430 appartementen worden voorzien.

Er wordt ook een nieuw stadspark aangelegd, samen met de bijhorende wegeninfrastructuur. De bouwvergunning voor de eerste fase van het project is zopas afgeleverd en omvat de realisatie van ruim 200 appartementen in twee gebouwen. Het ontwerp is van Xaveer De Geyter Architects (XDGA) uit Brussel. De aanbesteding is in voorbereiding en volgt dit najaar. De bouw moet in het eerste kwartaal van 2018 beginnen. Het project moet in drie jaar tijd afgerond zijn.

De vastgoedgroep AG  Real  Estate is een dochterbedrijf van  verzekeraar  AG Insurance. Ruim twee jaar geleden kochten ze een gedeelte van het project Tweewaters aan de Leuvense Vaart over van vastgoedontwikkelaar Ertzberg. Tweewaters is een nieuwe stadswijk tussen de Dijle en de Vaart en tussen het Artoisplein en de Vaartstraat. Door in de hoogte te bouwen blijft 70% van de ruimte onbebouwd en komt er veel plaats voor pleinen en openbaar groen. Ertzberg realiseerde in dit gebied eerder al de Balk van Beel, een woonblok van 180 m lengte met op het gelijkvloers handel en horeca en is nu bezig met de ontwikkeling van de Twist, een woontoren van zestien verdiepingen en de Ark, een project met uitsluitend assistentiewoningen. Beide gebouwen zijn ontworpen door architect Stéphane Beel.

Landschapsarchitect Bureau Bas Smets uit Brussel maakte een mooie situatieschets van de reeds gerealiseerde en de geplande projecten in het stadsdeel Tweewaters.

AG Real Estate investeert tegenwoordig volop in woningbouw, waarbij prioritair wordt gefocust op grotere projecten in centrumsteden. De Leuvense Vaartzone, waarvan Tweewaters slechts één onderdeel is, hoort daar zeker bij. Het is één van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten in Vlaanderen, gesitueerd op de industriële terreinen van de toenmalige brouwer Artois, vandaag  AB  InBev. Op termijn wordt hier een compleet nieuw stadsdeel gebouwd, met verschillende nieuwe wijken. Tweewaters is gedeeltelijk ontwikkeld. De omgeving van het Engels Plein is klaar. De noordelijke oever is gedeeltelijk gerealiseerd maar hier wordt nog steeds gebouwd. De stadswijk DijleDelta is volop in ontwikkeling en ook hier zijn al enkele projecten afgewerkt. Enkel op de zuidelijke oever moet nog heel wat gebeuren.

AG Real Estate voorziet voor de eerste fase twee gebouwen die als werknamen De Balk en De Toren kregen. Er wordt nog nagedacht over een vlot klinkende naam voor beide nieuwe woonblokken. De Balk omvat 89 appartementen met een oppervlakte tussen 68 en 167 m², 55 assistentiewoningen (60 tot 120 m² groot) en zes handelspanden. Dit gebouw wordt als eerste gerealiseerd. Daarna volgt De Toren, waarin plaats is voor 65 appartementen (51 tot 215 m²).

Ondergronds worden 284 parkeerplaatsen en 350 fietsenstallingen voorzien. De autoparking wordt verbonden met de bestaande parking Tweewaters die vier jaar geleden onder de Balk van Beel werd gebouwd door Ertzberg. Daarnaast wordt in de omgeving een nieuw publiek toegankelijk park aangelegd dat later zal worden overgedragen aan de stad Leuven. Ook de bijhorende wegeninfrastructuur, waaronder een autoluwe straat, zal worden aangelegd door AG Real Estate.

Landschapsarchitect Bureau Bas Smets uit Brussel ontwierp voor Tweewaters een omgeving in harmonie met het landschap, reliëf en water. Smets versterkt met zijn landschapsontwerp de identiteit van de gebouwen. Hij creëert vier deelruimtes die voor bewoners en bezoekers elk een aparte ervaring in petto hebben. Pleintjes verbinden de gebouwen met elkaar. Groene zones zoals een speelbos en  een bloemenweide leggen de link met het centrum van Leuven.

Carine Van Beneden, projectmanager Development van AG Real Estate, benadrukt dat er net zoals bij andere projecten in de omgeving ook in het project Tweewaters veel aandacht zal worden geschonken aan de integratie van het water tussen de gebouwen en het park. Dat wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van de Dijle en een zijriviertje, de Vunt.  Zo ontstond ook de naam Tweewaters. Het park krijgt verschillende omgevingsniveaus en helt af in de richting van het water, wat zorgt voor een mooi uitzicht. Die glooiing zal in tegenstelling tot het vlakbij gelegen en recent aangelegde Sluispark zorgen voor een natuurlijk aandoend landschap. Er worden specifieke waterplanten voorzien op de oevers. Het is zelfs de bedoeling om een stukje van de oever nu en dan lichtjes te laten overstromen zodat een aangepaste vegetatie kan worden ontwikkeld.

Vlakbij, op het terrein dat zich situeert op de hoek van de Vaartstraat en de J.P. Minckelersstraat, wacht ook nog een sociaal nieuwbouwproject op realisatie. Het gaat om een project van de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal en omvat zeven woningen, 24 appartementen en 37 ondergrondse parkeerplaatsen. De ontwerper is de tv Land architecten - Lams van Mieghem architecten uit Landen. Het terrein is gesaneerd en bouwklaar.

AG Insurance, een dochtervennootschap van Ageas, is de belangrijkste verzekeringsgroep in België met 3,5 miljoen klanten en 240 bedrijven en onafhankelijken. De groep is met één op de vier woningen ook marktleider (28%) in woningverzekeringen AG Real Estate is de vastgoeddochter van de verzekeringsgroep. Met een gediversifieerde portefeuille van meer dan 6 miljard € is het de grootste en meest polyvalente vastgoedgroep in België, actief in vijf gebieden: ontwikkeling, investering, publiek private samenwerking en de financiering en het beheer van openbare parkeergarages (Interparking) en publiek private samenwerking (pps).

AG Real Estate is als afgevaardigd bouwheer tevens betrokken bij ‘Scholen van Morgen’, het grootste pps-project van België, om via design, build, finance, maintain (dbfm) 182 scholen in Vlaanderen te ontwikkelen, goed voor een bebouwde oppervlakte van 710.000 m². AG Residential ten slotte is de residentiële ontwikkelingstak van AG Real Estate en heeft momenteel ongeveer 3.770 appartementen in ontwikkeling verspreid over gans België (zie kaderstukje hieronder). De focus ligt op grote binnenstedelijke projecten en unieke locaties in stadscentra in België.

 

 

3.770 appartementen in ontwikkeling

Een bondig overzicht van de 3.770 appartementen die AG Residential via AG Real Estate momenteel in ontwikkeling heeft. Enkele projecten worden samen met partners gerealiseerd, zoals Canal Wharf en Regatta (met Vooruitzicht), Cavell (Burco) en l’Alliance (Axa Real Estate Investment Managers).Canal Wharf (Brussel)
263 eenheden
Start commercialisatie eerste (132 eenheden) in september 2017
Vergunning tweede fase (131 eenheden) in tweede kwartaal 2017
Architecten: Stéphane Beel, 51N4E, Architects Associés sprl

Newton (Brussel)
123 eenheden
Vergunning verwacht in juli 2017
Commercialisatie in oktober 2018
Architect: Jaspers-Eyers Architects

L’Alliance (Braine-l’Alleud)
750 eenheden
Eerste fase 73 eenheden gerealiseerd in 2016
Tweede fase 55 appartementen in eerste kwartaal 2018
Architect: Cerau Architects Partners

Regatta (Antwerpen
1.850 eenheden
In verkoop en in onwikkeling
Architecten: Styfhals & Partners, Marc Corbiau Bureau d’Architecture, 51N4E, AWG, …

Tweewaters (Leuven)
431 eenheden Bouwvergunning in juni 2017
Start aanbesteding: laatste kwartaal 2017
Start bouw: eerste kwartaal 2018
Architect: XDGA

Le Marais (Brussel)
189 eenheden
Bouwvergunning in juni 2017
Commercialisatie in oktober 2018
Architect: MDW Architecture

Cavell (Brussel)
169 eenheden
Vergunning in derde kwartaal 2017
Architect: Assar Architects

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

De site van de voormalige tuinspeciaalzaak Puttemanshof op de hoek van de Poststraat en de Oudebaan in Lebbeke maakt plaats voor het nieuwe woonproject Residentie Puttemanshof. Daarmee krijgen de 6.200 m² grote terreinen van de in Lebbeke[…]

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Meer artikels