Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

,
Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

4,5% van de werknemers uit de bouwsector is momenteel geveld door het omikronvirus. Dat blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw en de VBA, de organisatie van de grote bouwbedrijven, bij meer dan 4.000 werknemers in de bouw deze week. Dat zijn er ruim dubbel zoveel dan tijdens de eerste twee weken van januari, toen slechts 2% thuis moest blijven omwille van de omikron-variant van het coronavirus. “De gevolgen zijn er nu dan ook naar: 92% van de bouwbedrijven heeft moeite om de afgesproken opleveringstermijn te respecteren”, weet Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
De bouwbedrijven werden deze week opnieuw bevraagd over de impact van het omikronvirus op hun personeel. Van de meer dan 4.000 werknemers bij die bedrijven blijkt deze week gemiddeld 4,5% out te zijn door het Omikronvirus (besmetting of quarantaine). Dat het virus nu ook in de bouw hevig aan kracht wint, is duidelijk, want vorige week moest slechts 2% van de werknemers uit de bouw thuisblijven door omikron.
 
Het valt wel op dat er grote verschillen zijn inzake uitval van personeel tussen de bouwbedrijven onderling. Zo zijn er nog redelijk veel bouwbedrijven zonder noemenswaardige uitval, maar zijn er evenzeer bouwbedrijven waarbij al 10% of meer van de personeelsleden afwezig is door het omikronvirus. “Het spreekt voor zich dat zelfs een beperkte uitval van personeel voor kleinere bouwbedrijven, nog steeds de ruime meerderheid van het aantal bedrijven in de sector, al meteen voor serieuze problemen zorgt”, verduidelijkt Niko Demeester.
 
De verdubbeling van afwezigheden wegens omikronvirus heeft een serieuze impact voor de bouwbedrijven zelf en hun klanten. 92% van de aannemers geeft aan dat ze omwille van omikronafwezigheden van hun medewerkers of bij onderaannemers en toeleveranciers hun oplevertermijn niet langer kunnen eerbiedigen. Ook krimpen de marges bij 9 op de 10 bouwondernemingen als gevolg van het virus: wanneer de oorspronkelijke planning in het gedrang komt, werkt dat meteen kostenverhogend. “Daarom vindt de Confederatie Bouw het goed dat er tot eind februari makkelijk extra personeel ingeschakeld kan worden in de bedrijven. Het gaat dan onder meer om tijdelijk werklozen, uitzendkrachten, gepensioneerden, jobstudenten en asielzoekers. We kunnen immers alle handen gebruiken in de bouw om onze werken tijdig te kunnen opleveren aan de klanten”, besluit Niko Demeester.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Omikron heeft amper impact op bouwbedrijven

Omikron heeft amper impact op bouwbedrijven

Meer artikels