Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aftrek beroepsmatige investeringen stijgt tot 8%

Parallel met de verlaging van de lasten op bestaande jobs en de verlaging van de bijdragen voor de eerste zes gecreëerde arbeidsplaatsen krijgen zelfstandigen en kmo's via de taxshift sinds dit jaar nog een extra duwtje in de rug dankzij de stijging van 4 naar 8% van de investeringsaftrek voor zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon.

De maatregel slaat op beroepsmatige investeringen zoals een voertuig voor het transport van goederen of materiaal of een nieuwe machine voor een werkplaats. De toepassingsvoorwaarden zijn dezelfde als vroeger omdat de maatregel al bestond, maar voortaan verdubbeld wordt. Inzake voertuigen bestaan twee uitzonderingen waarop deze aftrek niet van toepassing is: gemengde voertuigen (gebruikt voor het transport van goederen en personen) en voertuigen die gedeeltelijk privé gebruikt worden (bv. een timmerman die een bestelwagen zou hebben, maar geen persoonlijk voertuig; dat zou willen zeggen dat hij zijn bestelwagen ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt).

Voorbeeld

Federaal minister Willy Borsus duidt de maatregel met een voorbeeld. 'Neem bv. een alleenstaande zelfstandige in Brussel die een brutowinst realiseert van 65.000 ' en die 15.000 ' beroepskosten heeft. Hij heeft voor 10.000 ' geïnvesteerd in beroepsmateriaal, waarvan de afschrijvingen opgenomen zijn in de beroepskosten. Zijn nettowinst (voor aftrek) bedraagt dan 50.000 '. De aftrek voor aftrekbare investering van de belastbare basis bedraagt 800 ' (8% van 10.000 '). Zonder investeringsaftrek bedraagt zijn belasting 19.950,16 '. Na investeringsaftrek bedraagt zijn belasting 19.522 ,16 '. Zijn belastingwinst bedraagt zo 428 '', becijferde de minister.

Digitale investeringen

Parallel met deze maatregel bestaat ook een aftrek van 13,5 % voor digitale investeringen, of meer bepaald voor 'investeringen met het oog op de integratie en de exploitatie van digitale betaal- en facturatiesystemen en de systemen die zorgen voor de beveiliging van de informatie- en communicatietechnologie'.

Voor kmo's en zelfstandigen bestaat ook een aftrek van 20,5% voor investeringen in beveiliging.

Om investeringen in digitale technologie aan te moedigen, heeft de federale regering vorig jaar beslist de aftrek voor een eenmalige investering uit te breiden naar investeringen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie, betaalsystemen (bv. bij de aankoop van een toestel) en systemen van digitale facturatie.

Deze fiscale stimulans is bestemd voor kleine ondernemingen en voor zelfstandigen die investeren in digitale uitrusting (aankoop van software, van een betaalterminal '). De aftrek voor investering is een fiscaal voordeel dat het mogelijk maakt om in één keer 13,5% van het geïnvesteerde bedrag af te trekken van de belastbare winsten. Deze nieuwe bepalingen zijn van toepassing vanaf het aanslagjaar 2016.

Beveiliging

Tot slot merkt minister Borsus op dat er voor kmo's en zelfstandigen ook een aftrek bestaat van 20,5% voor investeringen in beveiliging.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar