Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Afschaffing woonbonus heeft vreemde gevolgen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Afschaffing woonbonus heeft vreemde gevolgen

De Vlaamse regering schaft vanaf 1 januari 2020 de woonbonus af en vervangt die door een verlaging van de registratierechten op de aankoop van een woning van 7% naar 6%  en van 6% naar 5% bij een ingrijpende energetische renovatie. Het einde van dat fiscale voordeel betekent een streep door de rekening van wie een eigen woning wil kopen. De komende maanden zal het aantal vastgoedtransacties wellicht gevoelig stijgen.
Wie al een woning heeft gekocht en momenteel geniet van het woonbonussysteem hoeft zich geen zorgen te maken: het fiscale voordeel blijft behouden. Ook wie een tweede woning koopt zou echter nog genieten van de bonus, zo ontdekte de krant De Standaard. Daardoor kan een tweede woning straks fiscaal interessanter zijn dan een eerste. Die vreemde situatie ontstaat omdat er twee regelingen zijn voor de woonbonus: een Vlaamse en een federale. Sinds 2015 zijn de gewesten bevoegd voor deze materie, maar alleen voor de eerste woning. De federale overheid bleef bevoegd voor de tweede woning.
.
Voor tweede woningen blijft het tarief weliswaar10%. Maar zelfs met die hogere registratierechten is de aankoop van een tweede woning in sommige gevallen voordeliger. Wie een woning van 250.000 € koopt, betaalt 25.000 € registratierechten voor een tweede woning. Voor een eerste woning is dat vanaf volgend jaar 15.000 €. Maar de federale woonbonus levert in het geval van een koppel met een klassieke lening over twintig jaar een totaal voordeel van ruim 25.000 € op. Daardoor is de aankoop van een tweede woning dus 15.000 € goedkoper dan een eerste woning. 
 
 
Toch kan niet iedereen genieten van de belastingaftrek voor een tweede woning. In de praktijk zijn het vooral mensen van wie de eerste woning al is afbetaald die voordeel hebben van de woonbonus op een tweede woning. Bovendien valt af te wachten hoelang de woonbonus voor tweede woningen nog zal blijven bestaan. Brussel schafte de woonbonus reeds af in 2017 en nu maakt dus ook Vlaanderen er een einde aan. De kans bestaat dat ook de federale regering het voordeel laat verdwijnen. 
 
De verlaging van de registratierechten compenseert het afschaffen van de woonbonus niet, tenzij bij de aankoop van een zeer dure woning. Een belastingvermindering van 1% op de aankoop van een woning van 400.000 € betekent een groter financieel voordeel dan wanneer je een woning van 200.000 € zou kopen. Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat de woonbonus woningen niet betaalbaarder maakte maar vooral de prijzen opdreef. Of dat effectief klopt is niet meteen duidelijk. Toen Brussel de woonbonus afschafte in 2017 waren de effecten op de woningprijzen in ieder geval miniem.
 
 
Wie nog wil genieten van de Vlaamse woonbonus moet alleszins niet meer lang wachten. Het verlijden van de koopakte bij de notaris moet in principe ten laatste op 31 december gebeuren. Het is nog niet bekend of er een overgangsperiode komt, zodat wie een compromis kan voorleggen dat getekend werd vóór 31 december ook nog kan genieten van de woonbonus. Notarissen verwachten tussen nu en het einde van het jaar in ieder geval een flinke stijging van het aantal transacties. Dat zou echter weinig of geen effect op de vastgoedprijzen hebben. 
 
Het afschaffen van de woonbonus is vooral goed nieuws voor de Vlaamse begroting. Het budget voor de woonbonus bedraagt ongeveer 1,2 miljard €.  Doordat de registratierechten slechts met 1% procent dalen betekent de hervorming een grote besparing voor Vlaanderen. De afschaffing van de woonbonus moet 320 miljoen € opbrengen tegen 2024.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hoge inflatie brengt twee op de drie gemeenten in problemen

Hoge inflatie brengt twee op de drie gemeenten in problemen

Door de hoge inflatie verwachten twee op de drie Vlaamse steden en gemeenten dat ze zullen moeten ingrijpen om tegen 2025 financieel in evenwicht te blijven. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)[…]

Wonen en bouwen niet zwaarder belasten

Wonen en bouwen niet zwaarder belasten

Nog steeds wanbetaling voor één op de tien facturen

Nog steeds wanbetaling voor één op de tien facturen

Vlaanderen en Brussel indexeren kilometerheffing op 1 juli

Vlaanderen en Brussel indexeren kilometerheffing op 1 juli

Meer artikels