Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Afgestudeerde jongeren blijven plakken in stadscentra

Gerelateerde onderwerpen :

Afgestudeerde jongeren blijven plakken in stadscentra

In Leuven is het fenomeen al langer bekend, maar nu blijven ook in Gent en Antwerpen 20 tot 30% méér afgestudeerde twintigers wonen in vergelijking met tien jaar geleden. Bovendien blijken ze meestal ook nog eens vlakbij huis te werken, pal in de stad. Alleen: precies in deze steden blijkt een groot tekort aan betaalbare huurappartementen voor jongeren. In het Antwerpse stadscentrum ligt de huurprijs vaak 15 tot 35% hoger dan in andere wijken. Dat blijkt uit een marktanalyse van vastgoedexpert Quares.

Het centrum van Antwerpen is het stadsdeel waar het aandeel jongeren sinds 2010 elk jaar toeneemt. Concreet zijn er vandaag 1.967 (of 29%)  méér twintigers in de stadskern dan tien jaar geleden. Een gelijkaardige trend valt op in Gent, waar vandaag 859 (18%) meer twintigers in de stadskern wonen dan zowat tien jaar geleden. Dat blijkt uit de meest recente statistieken van de stad Antwerpen en Gent, die vastgoedexpert Quares uitgebreid analyseerde. Ook in Leuven en Hasselt worden gelijkaardige tendensen vastgesteld.

Eén van de belangrijkste redenen waarom pas afgestudeerden vaker dan vroeger in de stad blijven wonen, zijn de grotere mogelijkheden inzake werkgelegenheid: de kans op het vinden van een job is er een stuk groter dan elders. Uit de marktanalyse van Quares blijkt dat in Antwerpen tussen 2012 en 2016 liefst 12.129 nieuwe ondernemingen werden opgericht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode in Gent (7.604) en Leuven (3.600) sámen, waar het aantal nieuwe zaken weliswaar ook groeide.

“De jobs liggen voor het grijpen in steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven, zeker voor hoogopgeleiden die net afgestudeerd zijn. Daarnaast zijn er ook veel banen te vinden in bijvoorbeeld de informatietechnologie, de zorgsector of de horeca. Vele grote bedrijven hebben bovendien hun hoofdkantoor in het stadscentrum gevestigd en dat trekt jongeren aan”, zegt Peter Verlinde van Quares.

Werkgelegenheid

Dat de gemiddelde werkgelegenheid nergens zo groot is als in de binnensteden, pleit in het voordeel van de jongeren die er blijven hangen. Velen van hen werken dan ook vlakbij hun woning. Zo blijken in Antwerpen al vlug vier op de tien 18- tot 24-jarigen die in het centrum wonen ook in de nabije buurt te werken. Toch is volgens experts het interessante werkaanbod niet de enige drijfveer voor jongeren om in het stadscentrum  te gaan wonen. Ook de leefbaarheid is de jongste jaren in heel wat stadscentra gestegen, met tal van nieuwe ontwikkelingen en initiatieven.

Room to Bloom, een bedrijf dat voor de commercialisering van de studenten- en starterswoningen zorgt, ervaart zelf steeds vaker de tendens van jongeren die na hun studies in het centrum willen blijven vertoeven. Dit heeft volgens de firma te maken met wat die steden allemaal te bieden hebben.

“Twintigers blijven na hun studies graag in het centrum wonen omdat de bruisende binnenstad hen tal van culturele, economische en sociale mogelijkheden biedt. Zo zijn supermarkten, koffiebars, cinema’s, kledingwinkels en feestjes gemakkelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te bereiken. Dat de studenten langer blijven ‘plakken’, komt bovendien ook de economie ten goede”, verklaart Sophie Costermans van Room to Bloom.

Dat jongeren in de stad blijven hangen is positief, maar het wordt hen niet gemakkelijk gemaakt. Volgens vastgoedexpert Quares is er nog altijd een tekort aan kwalitatieve betaalbare huisvesting voor jongeren. In 2016 lagen de gemiddelde huurprijzen in het centrum van Antwerpen nog steeds hoger dan in de rest van Antwerpen: gemiddeld 752 € per maand in vergelijking met bijvoorbeeld 553 € in Antwerpen Noord, een verschil dat tot 35% durft oplopen afhankelijk van de buurt.De problematiek wordt langzaam maar zeker aangepakt doordat stads- en gemeentebesturen ook ontwikkelingen met betaalbare appartementen ondersteunen, pal in het stadscentrum. Een schoolvoorbeeld daarvan is het project ‘de Stadswaag’ vlakbij de vele startup-hubs zoals the Beacon, de UA en de Paardenmarkt. Een historisch kantoorgebouw en pakhuis worden er herbestemd naar 32 hippe starterswoningen met een gedeelde binnentuin, een eigen pakjesdienst en andere faciliteiten om het leven van de jongeren gemakkelijker te maken. De huurprijzen starten er vanaf 595 €, wat best een aantrekkelijke prijs genoemd mag worden.

“Als we jongeren in de stad willen houden, moeten we durven inzetten op aangepaste woningen die voorbij de klassieke typologieën gaan. Er is nog veel verouderd patrimonium in de binnenstad dat ofwel niet is aangepast aan een modern comfort ofwel veel te groot en dus niet betaalbaar is voor een starter op de woningmarkt. Starterswoningen zoals in de Stadswaag zijn een mooi voorbeeld van hoe we als stad kunnen inspelen op de veranderende maatschappij”, besluit Peter Verlinde.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk gaan samen vastgoed verkopen

Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk gaan samen vastgoed verkopen

Dewaele Vastgoedgroep en de online veilingspecialist Troostwijk gaan voortaan via een joint venture vastgoed online verkopen. Het zal  voornamelijk gaan om residentiële en industriële panden afkomstig uit faillissementen,[…]

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Kantoorgebouw transformeert tot wooncomplex voor 80 gezinnen

Kantoorgebouw transformeert tot wooncomplex voor 80 gezinnen

Steden en gemeenten kunnen sneller inspelen op leegstand

Steden en gemeenten kunnen sneller inspelen op leegstand

Meer artikels