Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Afbraak eerste studentenkamers campus Etterbeek

Gerelateerde onderwerpen :

, ,

Op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) worden momenteel de eerste studentenkoten neergehaald. De ontwerpen van architect Willy Van Der Meeren (1923-2002) waren aanvankelijk slechts bedoeld voor een decennium, maar staan er intussen al veertig jaar.

De zeer geliefde kamers voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd op het gebied van wooncomfort en milieu. De eerste vijf units worden nu verwijderd, omdat binnenkort de renovatie van het zwembad begint.

Willy Van Der Meeren was één van de belangrijkste naoorlogse Belgische moderne architecten en designers. Hij ontwierp de koten, die in 1973 werden neergezet, met de Parijse studentenrevolte van mei 68 in zijn achterhoofd. 'Hij bouwt de kamers bewust als een labyrint, zonder enige rechtlijnigheid, zodat de studenten er gemakkelijker hun weg vinden dan de rijkswachters', staat te lezen in het architectuurboek 'Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel'.

650 nieuwe kamers

Deze vijf units zijn de eerste die worden verwijderd, omdat er ruimte moet worden gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van het zwembad op de campus Etterbeek.

De afbraak van de overige koten volgt later. De Vrije Universiteit Brussel wil heel graag enkele units bewaren als cultureel erfgoed. Over de functie en manier waarop dat zou kunnen gebeuren, wordt nagedacht in de werkgroep Van Der Meeren, die de VUB heeft aangesteld om dit multidisciplinair en wetenschappelijk te onderbouwen.

In het nieuwbouwcomplex XY, waarvan de bouw volop bezig is, komen 650 studentenwoningen, verdeeld over 109 units in de vijf 'X-gebouwen'. Ook de bouw van het 'kultuurkaffee' is begonnen; daarin komen een tentoonstellingsruimte, een vergaderzaal (gebouw Y) en een concertzaal, veertien leslokalen, een auditorium en ruimte voor studentenverenigingen.

In september 2018 moet het volledige Project XY er staan. Tegen dan moet het nieuwe VUB-zwembad al bijna een jaar in gebruik zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels