Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

Foto: Hans Versmissen

© Copyright 2019 Hans Versmissen

AFAS organiseerde op woensdag 6 oktober in samenwerking met Starring Jane een inspiratiediner met als thema de digitale transformatie in de bouw. Onder de genodigden tal van bekende gezichten die de bouwsector in België mee vorm geven. Doel van de avond: kennis delen, leren van elkaar en inspiratie opdoen. En dat bij een overheerlijk diner met lekkere wijntjes, op een wel erg bijzondere locatie.
Die bijzondere locatie was het gloednieuwe gebouw aan de Prins Boudewijnlaan in Kontich, waar AFAS eind dit jaar zijn intrek neemt. Dat is nog drie maanden weg, momenteel is het nog een bedrijvige bouwwerf dus. Veel toepasselijker kan het niet voor dit publiek.
 
Na de hartelijke ontvangst nam algemeen directeur Machiel den Dekker de genodigden mee voor een rondleiding door het gebouw. Machiel spreekt steevast over ‘het nieuwe Clubhuis’, en niet over een kantoor. Er is ook een theater, in plaats van een auditorium, en een Café Soigné.
 
AFAS neemt met zijn veertig medewerkers drie verdiepingen in beslag. Dat onderstreept meteen de ambitie van AFAS, want er is ruimte voor 100 mensen. Daarnaast zal het gebouw ook dienst doen als een partnercentrum. Geen co-housing waar enkel kantoorruimte verhuurd wordt, maar een echte werkplek om samen met partners en klanten te ondernemen.
 
“Software is niet sexy, maar onze dienstverlening is dat wel. AFAS vormt een hechte community met haar klanten en partners en ons Clubhuis zal die hospitality ademen”, stelt Machiel den Dekker, algemeen directeur AFAS.
 
En daarmee slaat Machiel meteen een mooi bruggetje naar het thema van de avond. De medewerkers nauw betrekken bij de digitale transformatie is essentieel voor het welslagen ervan. Klanten van AFAS draaien typisch acht weken mee in het Clubhuis. Zo leren ze niet alleen de nieuwe software kennen, maar ook de mensen van ASAF zelf. Dat creëert vertrouwen en verlaagt de drempel om openlijk te communiceren. “Vertrouwen is essentieel voor succes in een digitale transformatie. Dat creëren we door onze kennis te delen. We willen onze klanten niet aan een consultancy-infuus hangen, want dat is niet duurzaam”, meent Machiel den Dekker.
 
Digitalisering in de bouw
 
Bob Rottiers, commercieel directeur Van Laere, benadrukte dat menselijke aspect ook meteen in zijn keynote ‘Digitalisering in de bouw’. Uit een studie van vooraanstaande bouwbedrijven waar Van Laere aan meewerkte blijken cultuur, kennis en tijd respectievelijk de drie belangrijkste hindernissen te zijn richting digitalisering.
 
“De fundering voor een digitale cultuur leg je door je mensen blijvend te ondersteunen in het zich eigen maken en beheersen van de nodige vaardigheden”, stelt Rottiers. Voor digitalisering maak je dus intern resources vrij. Kennis moet binnen het bedrijf opgebouwd worden en iedereen moet daar de baten van inzien. “What’s in it for me” moet voor iedereen glashelder zijn. Een zeer frequente en duidelijke communicatie is daarbij heel belangrijk.
 
Daarnaast is ook een continu beheer van de business toepassingen en het ‘digitale bedrijfslandschap’ onontbeerlijk. In veel bedrijven is het niet altijd duidelijk welke applicaties en tools door wie gebruikt worden. Een goed overzicht daarvan en van de kosten, de tevredenheid en hoe kritisch de tools zijn, kan strategische keuzes vergemakkelijken. Je hoeft niet meteen grote investeringen te doen. Een goede analyse brengt wellicht al veel laaghangend fruit in het vizier.
 
Ten slotte gaf Bob met enkele nieuwe technologieën nog een blik op de toekomst. Met Spot, de ‘robothond’ van Boston Dynamics is die toekomst eigenlijk al hier. Van Laere zet hem in om volledig autonoom tijdens de nacht inspecties en controles uit te voeren op de werf.
 
Data en de digitale werf
 
Jan Boudrez, digitaal strateeg bij Starring Jane, wierp voor het diner nog twee discussiethema’s op tafel: ‘data is goud’ en ‘digitaal op de werf’. Starring Jane biedt als digital agency tal van diensten, specifiek voor de bouwsector. De aangehaalde discussiethema’s zijn slechts twee van de 19 trends in de bouw die ze beschrijven in een mooie white paper.
 
Dat er in data veel waarde schuilt, daar waren de tafelgasten het wel over eens. Het lijkt echter een grote uitdaging te zijn om alle versnipperde data bijeen te brengen in een overzichtelijk dashboard. Menig disgenoot sprak over een handvol gescheiden systemen, waarin waardevolle data bewaard wordt, die moeilijk toegankelijk of redundant is: HR, boekhouding, klantenbeheer, werfverslagen, enz, elk in een afzonderlijke toepassing.
 
Waar het thema ‘data is goud’ zich vooral oriënteerde richting software-oplossingen voor beheer, werd ‘digitaal op de werf’ meer hardwarematig bekeken. Het gebruik van digitale devices zoals iPads raakt toch meer ingeburgerd. Het gaat dan dikwijls over visualisatie voor status opvolging, controle en planning. Ook toegangscontrole op werven gebeurt bij velen digitaal.
 
Bouwkroniek is zeer tevreden om bij te kunnen dragen tot dit event. Digitalisering is een hot topic met enorm veel potentieel in de bouw. BIM mag daarbij zeker niet vergeten worden. Een avond vol kennisdeling en inspiratie is heel waardevol, temeer als die zich afspeelt bij een heerlijk diner en in een vertrouwd kader.
 
Ook nog een dikke pluim voor AFAS en Starring Jane voor hun creatieve aanpak. Zelfs de tafeldecoratie was helemaal in de bouwsfeer en ook de chef had zijn gerechten een creatieve bouwkundige toets gegeven. – Hans Versmissen

 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Het Grootste Bos van Vlaanderen

Het Grootste Bos van Vlaanderen

Bedrijven kunnen vanaf nu tot eind deze zomer intekenen voor de grootste boomplantactie die ooit in Vlaanderen werd gelanceerd. De actie ‘Het Grootste Bos van Vlaanderen’ mobiliseert vanaf september ook particulieren. De bedoeling is[…]

Europese zware industrie wordt klaargestoomd voor koolstofneutraliteit

Europese zware industrie wordt klaargestoomd voor koolstofneutraliteit

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Meer artikels