Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aelterman plaatst nieuwe brug in centrum Gent

Aan de Krook in hartje Gent wordt een nieuwe brug geplaatst. Deze brug werd in het atelier van het bedrijf Aelterman aan het Kluizendok in de haven van Gent gebouwd en de voorbije dagen volledig via de waterwegen ter plaatse gebracht. Vervoer over de weg was niet mogelijk. De brug weegt liefst 86 ton en is 23,16 m lang en 6,9 m breed.

Het vervoer van de brug en de montage ter plaatse was een niet-alledaagse gebeurtenis. Dinsdagochtend werd de brug op een ponton geladen. Woensdag vertrok dat ponton richting Waalse Krook: van aan het Kluizendok de Ringvaart rond Gent op, via de binnenvaartsluis in Evergem naar Merelbeke waar het via de E3-sluis en via de Muinkkaai richting de Krook ging. Gisteren gebeurde de montage van de brug.

Aelterman is bekend voor het bouwen van bruggen, sluisdeuren en andere grote stalen gevaartes. Heel wat bruggen in het centrum van Gent en de stalen pyloon van de brug aan de Ghelamco Arena werden bij Aelterman vervaardigd. Het bedrijf maakt ook nog een andere brug aan de Krook. Deze brug loopt van de Grote Huidevettershoek over de Muinkschelde richting het Laurentplein. De studie is nu aan de gang, de plaatsing volgt later.

Het Havenbedrijf Gent is opgetogen met deze nieuwe realisatie. Dergelijke opdrachten zorgen immers voor toegevoegde waarde en tewerkstelling in de haven. Aelterman legt zich toe op de studie en de uitvoering van zware staalconstructies zoals bruggen, sluisdeuren, stuwen, pontons en kraanonderdelen. De familiale kmo telt vandaag ongeveer 100 werknemers en werd opgericht in 1952. De firma is actief in binnen- en buitenland. Aelterman was het eerste bedrijf dat zich in 2003 aan het nieuwe Kluizendok in de Gentse haven vestigde. Daar beschikt het bedrijf naast de productiehal ook over een eigen kade met roro-faciliteiten: zo kunnen de grote stalen constructies op een ponton worden gezet om ze vervolgens over het water verder te vervoeren.

Tijdens de Vlaamse Havendag in Gent op zondag 20 september kan je op de kaai van Aelterman aan het Kluizendok de grote stalen constructies van nabij bekijken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

De verplichte coronamaatregelen die momenteel van toepassing zijn in de bouwsector zijn gedateerd, stelt Bouwunie. De sectorvereniging vraagt om de strenge regels nog vóór het bouwverlof te evalueren en aan te passen zodat er vanaf[…]

15/06/2021 | Corona
Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd