Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Adriaens Molenbouw restaureert Stenen Molen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Adriaens Molenbouw restaureert Stenen Molen

Foto: Gemeente Zwevegem.

De firma Adriaens Molenbouw restaureert de Stenen Molen, ook Klockemolen genoemd, in Zwevegem onder de leiding van architect Paul Groen. De restauratie is een lang en complex verhaal.

De Stenen Molen is een merkpunt bij het binnenrijden van het centrum van Zwevegem, komende uit de richting van Avelgem of van de Bellegemstraat. Hij werd gebouwd in 1798 en is sinds 1974 eigendom van de gemeente Zwevegem. Sinds 1942 is hij beschermd als monument. De molen wordt in ere hersteld en volledig gerestaureerd.Deze werkzaamheden omvatten de demontage en montage van het wiekenkruis, kap, kruiwerk en staart, het aanbrengen van een nieuwe eiken spruit, het aanbrengen van een nieuwe voor- en achterbaard, overige herstelwerken aan de kap, het polymeer-chemisch herstellen van balken, het aanbrengen van een nieuwe staart en zwepen, inclusief trek- en galghout, overige werkzaamheden aan de staart, het herstel van de gaanderijhek, het schilderen van de staart en kap, het herstellen van de bovenas en het herstellen van de bonkelaar. Deze werken vormen de eerste fase. Een herbestemming van de ruimtes is nog niet voor morgen.

Burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne, bevoegd voor Onroerend erfgoed, is bijzonder blij dat de sedert lang gewenste restauratiewerken eindelijk kunnen aangevat worden. “Dit zal wellicht voor enige visuele en ook praktische hinder zorgen, maar de lusten voor het oog van de Zwevegemnaar en onze bezoekers zullen des te groter zijn. Hopelijk kunnen de restauratiewerken voltooid worden binnen de vooropgestelde termijn van maximaal 80 werkdagen, zijnde zo mogelijk nog net vóór de jaarlijkse vakantieperiode”, kijkt de burgemeester vooruit.

Adriaens Molenbouw uit Weert (Nederland) mag ook de witte molen in Aarschot restaureren.
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Werkzaamheden rechtbank Turnhout bijna afgerond

Werkzaamheden rechtbank Turnhout bijna afgerond

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, legt de laatste hand aan het uitgebreide renovatie- en nieuwbouwproject van het voormalige rijkswachtgebouw in de Warandestraat in Turnhout. Omstreeks 15 mei worden alle[…]

17/04/2019 | Erfgoed
Gent zoekt nieuwe invulling voor Sint-Jozefkerk

Gent zoekt nieuwe invulling voor Sint-Jozefkerk

Archief MOW is gered

Video

Archief MOW is gered

Gent kiest ontwerper voor restauratie kasteel Borluut

Gent kiest ontwerper voor restauratie kasteel Borluut

Meer artikels