Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Adriaens Molenbouw restaureert Stenen Molen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Adriaens Molenbouw restaureert Stenen Molen

Foto: Gemeente Zwevegem.

De firma Adriaens Molenbouw restaureert de Stenen Molen, ook Klockemolen genoemd, in Zwevegem onder de leiding van architect Paul Groen. De restauratie is een lang en complex verhaal.

De Stenen Molen is een merkpunt bij het binnenrijden van het centrum van Zwevegem, komende uit de richting van Avelgem of van de Bellegemstraat. Hij werd gebouwd in 1798 en is sinds 1974 eigendom van de gemeente Zwevegem. Sinds 1942 is hij beschermd als monument. De molen wordt in ere hersteld en volledig gerestaureerd.Deze werkzaamheden omvatten de demontage en montage van het wiekenkruis, kap, kruiwerk en staart, het aanbrengen van een nieuwe eiken spruit, het aanbrengen van een nieuwe voor- en achterbaard, overige herstelwerken aan de kap, het polymeer-chemisch herstellen van balken, het aanbrengen van een nieuwe staart en zwepen, inclusief trek- en galghout, overige werkzaamheden aan de staart, het herstel van de gaanderijhek, het schilderen van de staart en kap, het herstellen van de bovenas en het herstellen van de bonkelaar. Deze werken vormen de eerste fase. Een herbestemming van de ruimtes is nog niet voor morgen.

Burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne, bevoegd voor Onroerend erfgoed, is bijzonder blij dat de sedert lang gewenste restauratiewerken eindelijk kunnen aangevat worden. “Dit zal wellicht voor enige visuele en ook praktische hinder zorgen, maar de lusten voor het oog van de Zwevegemnaar en onze bezoekers zullen des te groter zijn. Hopelijk kunnen de restauratiewerken voltooid worden binnen de vooropgestelde termijn van maximaal 80 werkdagen, zijnde zo mogelijk nog net vóór de jaarlijkse vakantieperiode”, kijkt de burgemeester vooruit.

Adriaens Molenbouw uit Weert (Nederland) mag ook de witte molen in Aarschot restaureren.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Financiering onroerend erfgoed hertekend

Financiering onroerend erfgoed hertekend

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Meer artikels