Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Actirisgebouw Brussel maakt plaats voor project The Dome

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Actirisgebouw Brussel maakt plaats voor project The Dome

Foto’s: en simulatiebeelden: VDD Project Development - Vervoordt r.e. - Coussée & Goris Architecten.

Het voormalige Actirisgebouw in Brussel maakt tegen 2023 plaats voor The Dome, een project van VDD Project Development - Vervoordt r.e. Het gebouw van 19.000 m² tegenover de Beurs beslaat meer dan de helft van het driehoekige stratenblok dat wordt gevormd door de Anspachlaan, de Paul Delvauxstraat en de Kiekenmarkt. De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) mag van de Brusselse regering de verkoopprocedure met het geselecteerde consortium afronden.

Volgens de Brusselse minister-president Rudi Vervoort was dit reconversieproject het beste van de verschillende kwaliteitsvolle offertes die de MSI ontving. Het bestek voor de verkoop onder voorwaarden werd gepubliceerd op 19 juni 2017. Uit de zestien dossiers die werden ontvangen vóór de sluitingsdatum op 31 augustus selecteerde de MSI op 30 oktober vijf kandidaat-kopers. Van deze vijf dienden uiteindelijk drie kandidaat-kopers een gedetailleerd dossier in voor de uiterste termijn van maart 2018.

Ook Gilles Delforge, directeur van de MSI, onderstreept de hoge kwaliteit van de drie dossiers, zowel wat de programmatie als wat de architectuur betreft. Tijdens de diverse stappen van de procedure keek de MSI niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar criteria zoals de kennis en  ervaring, de stedenbouwkundige visie, de architecturale kwaliteit, de duurzaamheid, het goed onderbouwde programma voor het gebruik van het gebouw, de mix van functies, het commerciële aanbod, de activiteiten in het gebouw en de realistische planning van de reconversie.

VDD Project Development en Vervoordt r.e. zijn beide actief in de herwaardering van historische waardevolle sites. Met het project The Dome stellen ze een boeiende revalorisatie voor van het voormalige kantoorgebouw van Actiris, dat een sterke bijdrage moet leveren aan de herwaardering van het Brusselse stadshart. De combinatie van hoogwaardige architectuur met een aantrekkelijk programma moet garant staan voor de activering van de omgeving van de zogenaamde centrale lanen.

Het gebouw krijgt een mix van verschillende functies op het gelijkvloers en de zeven bovenverdiepingen. Johan Vandendriessche, de zaakvoerder van VDD, heeft een exclusieve joint venture-overeenkomst gesloten met Eataly, dat wordt omschreven als ‘het culinaire walhalla voor liefhebbers van Italiaanse voeding’. Het is een combinatie van een foodmarkt met restaurants, cafés, een versmarkt en een opleidingscentrum. Eataly zal zich installeren op het gelijkvloers en de eerste verdieping van het pand met terrassen aan de Anspachlaan. Het commerciële aanbod wordt aangevuld met een Delhaize met een nieuw stedelijk concept op het gelijkvloers en een klassieke supermarkt op de ondergrondse verdieping.

Op de bovenverdiepingen komt een eigentijds stedelijk woon- en werkprogramma. De co-working zal uitgebaat worden door Fosbury & Sons. De dakkoepel is toegankelijk voor het publiek en biedt een uniek uitzicht op de stad. Voor het ontwerp gingen de ontwikkelaars in zee met de gerenommeerde architectenvennootschap Coussée & Goris uit Gent.  Het team herinterpreteert met zijn projectvoorstel de Haussmanniaanse architectuur, kenmerkend voor de centrale lanen.

Het gebouw krijgt opnieuw een sterke architecturale identiteit. De verticale elementen worden geaccentueerd,  het mansardedak wordt vervangen door strak vormgegeven dakkapellen, onder de dakrand worden balkons geïntroduceerd, de luifel wordt krachtig vormgegeven en de historisch waardevolle elementen zoals de koepel worden opnieuw in de verf gezet. Aan de Kiekenmarkt wordt het minst waardevolle deel vervangen door een nieuwbouw.

Het project wil onafhankelijk van fossiele energie functioneren en zal maximaal gebruikmaken van de beschikbare energie op de site in combinatie met innoverende technieken. Gezien de voortreffelijke ontsluiting van de plek met het openbaar vervoer worden, met uitzondering van  vijf parkeerplaatsen voor elektrische deelauto’s, geen autoparkeerplaatsen voorzien, maar wordt volop ingezet op fietsenstallingen.

In afwachting van de nodige vergunningen voor de reconversie wordt ingezet op het  tijdelijke gebruik van een groot deel van het bouwblok. Hiertoe heeft VDD Project Development -  Vervoordt r.e een overeenkomst gesloten met Entrakt, dat de focus zal leggen op een tijdelijk gebruik dat compatibel is met het gebouw en aangepast aan de toekomstige ontwikkeling van het pand.

Het vervolg van de procedure voorziet de begeleiding door de MSI van de koper, die binnen de negen maanden een vergunning moet aanvragen, tot de aflevering van de vergunning, die verwacht wordt tegen eind 2020. De opening van het volledig gerenoveerde pand is voorzien in 2023.

Het Eataly-concept is bijzonder populair

Het winkelconcept Eataly is ontstaan in Turijn, waar in 2007 de eerste vestiging opende. Intussen zijn de Eataly-megastores te vinden in heel wat Italiaanse en talrijke buitenlandse steden, ook in de Verenigde Staten en Azië. Het bijzonder populaire concept kan je omschrijven als de ultieme droom voor elke liefhebber van de Italiaanse keuken. De Eataly-complexen zijn ingericht als een trendy supermarkt, maar met enkel ambachtelijk gemaakt lekkers in de winkelrekken. De stad Rome beschikt tot dusver over de grootste vestiging van Eataly ter wereld in de voormalige reusachtige Air Terminal Ostiense in het zuiden van de stad. Eataly Rome stelt 550 mensen tewerk.

Eataly biedt een overvloed aan eten, smaken en geuren, lokale groenten en fruit, ambachtelijk gebrouwen bier, verse vis, honderden streekproducten, wijnen, kruiden, olijfolie, koekjes, ijs, chocolade, vleeswaren en kaas. Je vindt hier eigenlijk alles. Het concept omvat echter veel meer dan alleen maar winkelrekken met voedsel. Zo is er een kleine brouwerij actief, waar live ambachtelijke bieren worden gemaakt en je alle processen van het bierbrouwen zelf kan waarnemen. Een andere attractie is een grote houtoven, waar je bakkers aan het werk ziet; ze maken er 70 soorten brood. Tijdens een mozzarellashow wordt op vaste tijdstippen door een specialist getoond hoe de bekende kaas vorm krijgt in zijn handen.

Een pizzabakker ontbreekt niet en op een grote tafel wordt met de hand pasta gemaakt. Alle fasen van het koffie branden tot het uiteindelijke kopje espresso kan je hier eveneens beleven. Elders leer je chocolade maken, ontdek je alles over olijfolie of kan je het laboratorium van een meesterbanketbakker bezoeken. De groentenmarkt in Eataly is niet alleen een markt, in twee aanpalende tuintjes wordt getoond hoe de groenten worden gekweekt. Het is een educatief project voor schoolkinderen dat wordt opengehouden door gepensioneerde tuinliefhebbers.

Interessant is de afdeling die alle stadia toont in de verwerking van vis. Deze demo's worden gegeven door vissers die jarenlang zelf op zee hebben gewerkt. Hetzelfde gebeurt met vlees, maar dan door gespecialiseerde slagers. Omwille van hygiënische redenen kan je zowel de vis- als de vleesverwerking enkel bekijken door de glazen wanden. In totaal omvat Eataly een veertigtal afdelingen, verspreid over drie niveaus. De bovenste verdieping is uitgebouwd als congrescentrum, een geluiddicht en modulair paviljoen dat geschikt is voor voedings- en wijnevenementen voor 100 tot 500 personen, gaande van degustaties tot diners, buffetten en recepties. Of we dat allemaal ook in Brussel zullen kunnen beleven valt af te wachten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Meer artikels