Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Achtste maand op rij minder faillissementen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Achtste maand op rij minder faillissementen

Volgens de Graydon Barometer Faillissementen zijn er in september 797 bedrijfsfaillissementen. Dat is ruim 33% minder dan vorig jaar en gaat tegen de verwachting in. Graydon verklaart het lage aantal faillissementen door de overheidssteun in verband met de coronacrisis.

 

In september 2020 gingen 797 bedrijven failliet in België, een daling van 33,4% in vergelijking met dezelfde maand in 2019. Over de eerste negen maanden van dit jaar zijn er 6.128 bedrijven failliet gegaan, een daling van 30,3% ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar. Door faillissementen zijn dit jaar al potentieel 14.869 banen verloren gegaan, een afname van 5,7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het faillissement met grootste banenverlies in september was van Bart Smit, dat 142 jobs op de tocht heeft gezet.

Per gewest

Vlaanderen doet inzake faillissementen minder goed dan Wallonië of Brussel. Het aantal in het Vlaamse Gewest (430 faillissementen) is in september van dit jaar afgenomen (-25,4%) in vergelijking met september 2019 (576 faillissementen), tegenover -35,8% voor het Waalse Gewest (215 faillissementen) en -50,5% voor het Brusselse Gewest (139 faillissementen).

Steun nodig

“Opnieuw zien we een flinke daling in het aantal faillissementen. Dit is de achtste maand op rij waarin het aantal fors lager ligt dan vorig jaar. De hausse aan faillissementen blijft dus nog steeds uit, terwijl in werkelijkheid vele bedrijven in zwaar weer zitten. Zonder overheidssteun zouden zij snel kopje onder gaan, zo blijkt ook uit de Graydon Impactscore. Zeker nu de uitbraak van het coronavirus blijft duren en de impact op het bedrijfsleven voelbaar blijft, zijn aanvullende steunmaatregelen nodig om bedrijven op de been te houden”, stelt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon.

Na de crisis

“Het is daarom zowel voor de overheden, voor de rechtbanken en voor de investeerders zaak om goed te kijken naar de inzet van gepaste maatregelen en om te verkennen welke bedrijven voldoende bestendig zijn en passend geholpen kunnen worden om ook na deze crisis het hoofd boven water te houden”, besluit Van den Broele.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels