Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Achtste energiecongres in Mechelen

Wie geïnteresseerd is in energiezuinig bouwen in al zijn aspecten moet op 22 maart in het Lamot-centrum in Mechelen zijn. Die dag vindt daar van 13.30 tot 18.30 uur het achtste energiecongres van de Vlaamse Confederatie Bouw plaats met de volgende invalshoeken: toekomstgericht renoveren, energiezuinigheid via een totaalaanpak en slimme gebouwen en wijken. Veel aandacht gaat naar de voorlopers die nu al energieneutraal, innovatief en comfortgericht (ver)bouwen. Eregaste is Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom.

Het energiecongres begint met een toelichting bij het reglementaire kader door Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap. Om 14.30 uur starten drie parallelle workshops. Die zijn opgezet rond concrete cases en stimuleren de wisselwerking tussen de aannemers en de andere partijen die betrokken zijn bij het bouwproces.

De workshop 'Toekomstgericht renoveren' gaat o.m. over Renofase. In dit project wordt een cashflowsimulator ontwikkeld, een instrument voor een doorgedreven energierenovatie. Als praktijkvoorbeeld wordt Mutatie+ besproken, een project dat woningen wil upgraden met modulaire technieken. Ten slotte komt ook de problematiek van de renovaties van appartementen in mede-eigendom aan bod.

'Slimme gebouwen en wijken' is een workshop die o.m. gewijd is aan energienetten en gebouwbeheersystemen. De onderdelen van een bouwproces moeten op elkaar afgestemd zijn, maar hoe kun je dit efficiënt organiseren van ontwerp tot onderhoud' Hoe hou je de kosten onder controle' Hoe hou je van in het begin rekening met de installaties' Vormen energiecontracten de oplossing' Dat wordt duidelijk gemaakt in de workshop 'Energiezuinigheid via totaalaanpak', waar voorbeelden worden getoond van Energy Service Companies (ESCO's) in actie.

Om 16.30 u. begint de plenaire afsluiter, een panelgesprek met aannemers, architecten, juristen en andere experts. Daarna staat een toespraak door Vlaams minister Annemie Turtelboom gepland.

In de loop van de dag zijn verschillende netwerkmomenten voorzien en kunnen de deelnemers een groot aantal stands bezoeken. Zo kunnen ze andere bouwprofessionals leren kennen en nieuwe bouwmaterialen en -systemen ontdekken.

Inschrijven kan op www.vcb.be (rubriek nieuw). Leden van de Confederatie Bouw en beleidsmensen betalen 45 ' voor deelname, niet-leden 95 ' en fabrikanten 250 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen