Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Achtste energiecongres in Mechelen

Wie geïnteresseerd is in energiezuinig bouwen in al zijn aspecten moet op 22 maart in het Lamot-centrum in Mechelen zijn. Die dag vindt daar van 13.30 tot 18.30 uur het achtste energiecongres van de Vlaamse Confederatie Bouw plaats met de volgende invalshoeken: toekomstgericht renoveren, energiezuinigheid via een totaalaanpak en slimme gebouwen en wijken. Veel aandacht gaat naar de voorlopers die nu al energieneutraal, innovatief en comfortgericht (ver)bouwen. Eregaste is Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom.

Het energiecongres begint met een toelichting bij het reglementaire kader door Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap. Om 14.30 uur starten drie parallelle workshops. Die zijn opgezet rond concrete cases en stimuleren de wisselwerking tussen de aannemers en de andere partijen die betrokken zijn bij het bouwproces.

De workshop 'Toekomstgericht renoveren' gaat o.m. over Renofase. In dit project wordt een cashflowsimulator ontwikkeld, een instrument voor een doorgedreven energierenovatie. Als praktijkvoorbeeld wordt Mutatie+ besproken, een project dat woningen wil upgraden met modulaire technieken. Ten slotte komt ook de problematiek van de renovaties van appartementen in mede-eigendom aan bod.

'Slimme gebouwen en wijken' is een workshop die o.m. gewijd is aan energienetten en gebouwbeheersystemen. De onderdelen van een bouwproces moeten op elkaar afgestemd zijn, maar hoe kun je dit efficiënt organiseren van ontwerp tot onderhoud' Hoe hou je de kosten onder controle' Hoe hou je van in het begin rekening met de installaties' Vormen energiecontracten de oplossing' Dat wordt duidelijk gemaakt in de workshop 'Energiezuinigheid via totaalaanpak', waar voorbeelden worden getoond van Energy Service Companies (ESCO's) in actie.

Om 16.30 u. begint de plenaire afsluiter, een panelgesprek met aannemers, architecten, juristen en andere experts. Daarna staat een toespraak door Vlaams minister Annemie Turtelboom gepland.

In de loop van de dag zijn verschillende netwerkmomenten voorzien en kunnen de deelnemers een groot aantal stands bezoeken. Zo kunnen ze andere bouwprofessionals leren kennen en nieuwe bouwmaterialen en -systemen ontdekken.

Inschrijven kan op www.vcb.be (rubriek nieuw). Leden van de Confederatie Bouw en beleidsmensen betalen 45 ' voor deelname, niet-leden 95 ' en fabrikanten 250 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over