Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Acht op de tien bouwbedrijven collectief met vakantie

Gerelateerde onderwerpen :

,
Acht op de tien bouwbedrijven collectief met vakantie

© Andreas Gruhl

Deze maand trekt de bouwsector traditiegetrouw collectief met vakantie. Dit jaar gebeurt dat in vier golven. De bouwbedrijven gevestigd in Brussel en in Halle-Vilvoorde zijn al sinds 1 juli met vakantie. Voor de regio Leuven start de bouwvakantie op 8 juli. In de praktijk betekent dit vanaf vrijdagavond 5 juli.

Op 15 juli vertrekt de grootste golf. Dan zijn de provincies Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt. De bouwbedrijven uit Lokeren en Hamme wachten nog even tot 22 juli om de Lokerse Feesten te kunnen meepikken. De vakantie duurt drie weken, in de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde vier weken.

Acht op de tien bouwbedrijven met personeel heeft een jaarlijkse collectieve sluiting. De meeste volgen de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio. Andere hebben een eigen regeling uitgewerkt of volgen die van de regio waar ze vaak aan het werk zijn.

De regionale collectieve vakantieregelingen voor bouwbedrijven met personeel zijn niet verplicht. Wie wil, mag ervan afwijken; bedrijven die wegenwerken uitvoeren, doen dat regelmatig. In de zomer blijft de verkeershinder dan wat beperkter. In theorie, want dit jaar zijn wel een paar ingrijpende werken gepland zoals de renovatie van de Leopold II-tunnel.

Voor het overige wijken bouwbedrijven niet zo vaak af van de collectieve sluitingsperiode, enkel als het echt noodzakelijk is en alleen in samenspraak met de werknemers. Al kan het soms ook op vraag van de opdrachtgever (zoals bij werken op autosnelwegen) zonder dat die het bouwbedrijf hiertoe kan verplichten.

De collectieve regeling biedt voordelen op het vlak van organisatie en timing, zowel voor het bedrijf en de ploegen maar ook omdat de werken afhankelijk zijn van de vlotte aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingen met andere bedrijven, hoofd- en onderaannemers, ...

“Als iedereen tegelijk vakantie neemt, draaien de bouwwerven op de andere dagen op volle toeren. Deadlines worden gemakkelijker gerespecteerd. Je vermijdt dat het bedrijf gedurende een lange periode in vakantiemodus zit en maar half werk kan leveren. Dat is het grote voordeel van de bouwvakantie”, besluit Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oude asbestfabriek in Gent wordt bedrijvenpark Hexaport

Oude asbestfabriek in Gent wordt bedrijvenpark Hexaport

In de North Sea Port in Gent verrijst binnenkort een nieuw bedrijvenpark van 27.000 m². Het gaat om een reconversie van de Ballmatsite aan  de Langerbruggestraat, waar in de jaren ’70 van de vorige eeuw asbestcement werd[…]

18/01/2020 | ProjectenOndernemingen
Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Gent start werken aan omgeving Zandberg

Gent start werken aan omgeving Zandberg

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Meer artikels