Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

ABC-toren Zeebrugge huisvest bezoekerscentrum

ABC-toren Zeebrugge huisvest bezoekerscentrum

In Zeebrugge werd het nieuwe cruisegebouw of de ABC-toren officieel geopend in aanwezigheid van de Brugse burgemeester Renaat Landuyt en Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven.

De ABC-toren, een verwijzing naar ‘Artes-Brugge-Cruise’, is een polyvalent gebouw met acht verdiepingen. De bouwheer is het aannemingsbedrijf Artes Depret, dat voor dit project samenwerkte met het havenbestuur van Zeebrugge dat enkele verdiepingen in deze kantoortoren zal betrekken. De bouw begon in de zomer van 2016.

De ABC-toren is meer dan alleen maar een cruiseterminal of een kantoorgebouw. Het is een polyvalent gebouw met diverse functies. Het gelijkvloers en de eerste verdieping hebben een duidelijke cruise- en onthaalfunctie, met een check-in, bagage-afhandeling, wachtruimtes, het scannen van bagage en passagiers, grenscontrole, winkelruimte, toeristische info en kunst. De aanpalende parking zal dienen over de passagiersstromen vlot te verdelen over de taxi’s en bussen om uitstapjes te maken.

Op niet-cruisedagen zullen het gelijkvloers en de eerste verdieping dienst doen als locatie voor evenementen. Beide niveaus zijn met elkaar verbonden via een ruime vide en een grote videomuur. De open ruimte van de eerste verdieping kan worden gebruikt voor de organisatie van recepties, tentoonstellingen, conferenties en andere evenementen. Op die manier wordt het cruisegebouw eigenlijk het nieuwe Zeestation. Er is ruimte voor catering en de grote loungeruimte kan met een mobiele scheidingswand opgedeeld worden in twee afzonderlijke zalen. De maximale capaciteit van de eerste verdieping bedraagt 499 personen.

Bezoekerscentrum

De middelste verdiepingen worden het hoofdkantoor van Artes Depret. Op de hoogste verdieping is het nieuwe bezoekerscentrum van het havenbestuur ondergebracht. Naast een ruimte met een interactieve wand is er ook een projectielokaal waar de nieuwe havenfilm op drie schermen met een totale breedte van 12 m wordt getoond en de bezoekers in de havensfeer worden ondergedompeld. Het gaat om een belevingsruimte. Er is op deze verdieping ook een terras met een panoramisch zicht op de zee, de haven, het dorp Zeebrugge, de kust en de polders.

Met de ingebruikname van het cruisegebouw wil het havenbestuur inspelen op de groei van het cruisetoerisme.  De nieuwe infrastructuur zal passagiers bij hun aankomst in een standingvol kader een staalkaart bieden van de toeristische troeven van de regio.  Momenteel fungeert Zeebrugge vooral als een aanloophaven bij een meerdaagse cruise. In de toekomst wil Zeebrugge ook een vertrek- en aankomsthaven worden zodat ook het verblijfstoerisme in Brugge en omstreken gestimuleerd kan worden.  De bouw van de ABC-toren past tevens in een urbanisatieproject waarmee deze oude havenzone een herwaardering krijgt.

In juli en augustus is het bezoekerscentrum telkens op zondag open voor Bruggelingen. Rondleidingen zijn om 10 u en om 11.30 u. voorzien. Voor al deze bezoeken dien je je in te schrijven via abctoren@portofzeebrugge.be.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Op het Valuepark Terneuzen start Gutami Holding met de bouw van een 60 MW zonnepark, dat zonne-energie zal opwekken voor ruim 14.000 gezinnen. Het is het grootste Zeeuwse zonnepark op het terrein van Valuepark Terneuzen, een samenwerking tussen[…]

19/06/2021 | ZonnepanelenNederland
Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Meer artikels