Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aarschot en Vlaams-Brabant maken werk van betaalbaar wonen

Aarschot en Vlaams-Brabant maken werk van betaalbaar wonen

De stad Aarschot en de provincie Vlaams-Brabant willen werk maken van betaalbaar wonen. Door de omvorming van weekendverblijven en campings tot zones voor kleinschalig wonen krijgen inwoners die in overtreding woonden dankzij het prup (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan) 'Weekendverblijven, campings en residentiële woonwagenterreinen' in de toekomst woonzekerheid. Ook voor enkele privé-woonwagenterreinen waar gezinnen permanent wonen, werd een oplossing gezocht.

In het kader van het prup worden op het grondgebied van Aarschot twee zones herbestemd voor kleinschalig wonen: de zone Gijmelberg en de zone Diestsesteenweg. Samen met de Samenwerkende Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen wil de stad deze terreinen ontwikkelen. Zo krijgen de gezinnen die vandaag in weekendverblijven en campings wonen, dikwijls in slechte omstandigheden, een duurzaam en kwalitatief woonalternatief aangeboden.

Het prup herbestemde ongeveer een derde van de voormalige recreatieve sites tot 'zones voor kleinschalig wonen in vaste en verplaatsbare constructies'. De wegen en nutsvoorzieningen zullen verbeterd worden om tot kwalitatieve woonzones te komen. De stad Aarschot laat bovendien energiezuinige woonwagens bouwen. Mensen wonen immers ook nog vaak in oudere caravans of vertimmerde chalets. Verbouwen of renoveren is niet altijd de investering waard. Bewoners zoeken naar een betaalbaar alternatief.

'Ook op het stedelijke woonwagenpark Gijmelhoek in Aarschot is dit zo. Verschillende woonwagens bevonden zich in zo'n erbarmelijke staat dat het uit gezondheids- en veiligheidsoverwegingen onverantwoord was om ze nog te laten bewonen. De eigenaars van deze woonwagens hadden echter niet de middelen om een kwalitatieve wagen te kopen. Daarom besliste het stadsbestuur om vijf sociale woonwagens te laten bouwen om ze daarna te verhuren aan de meest behoeftige bewoners', legt burgemeester André Peeters uit.

Architect Eli Geyzels werkte het concept voort uit. Hij ontwierp in opdracht van de stad Aarschot eenvoudige, energiezuinige en comfortabele woonwagens met een oppervlakte van ongeveer 36 m². De woonwagens zijn perfect geïsoleerd en worden verwarmd met een warmtepomp. Momenteel zijn twee van deze wagens al gerealiseerd en verhuurd. De provincie Vlaams-Brabant steunt dit project en gaf hiervoor 75.000 ' subsidie. De vijf huurwoongelegenheden voldoen aan de definitie van het provinciale subsidiereglement.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar