Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aanwervingsproblemen geraken niet onder controle

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aanwervingsproblemen geraken niet onder controle

Het optimisme bij kmo’s over hun toekomst blijft bijzonder groot, zo blijkt uit de kwartaalbarometer van Unizo. Met een algemene score van 101,6 punten evenaart deze kmo-barometer de recordhoogte van het vorige kwartaal. De cijfers bevestigen andermaal de gunstige conjunctuur. Alleen het nijpende gebrek aan voldoende geschikt personeel voor de vele vacatures zorgt wellicht voor een verstoring van dit positieve klimaat.

32% van de kleine en middelgrote ondernemingen ziet het werkvolume het komende kwartaal toenemen, 30% verwacht een verhoogde rendabiliteit en één op de vijf wil extra personeel aanwerven. Veel goed nieuws dus, alleen vreest liefst 80% van de kmo’s met aanwervingsplannen dat ze problemen zullen ondervinden bij hun zoektocht naar geschikte medewerkers.  57% daarvan bestempelt die problemen zelfs als zeer acuut.

"Het nijpende tekort aan geschikte medewerkers is intussen een bekend fenomeen dat zich al enige tijd manifesteert. Het is echter extra verontrustend dat het probleem nog verergert en daarmee een groeiende hypotheek legt op onze economische ontwikkeling", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

“In de kmo-barometer voor het eerste kwartaal van dit jaar gaf nog 23% of iets minder dan één op de vier bedrijfsleiders aan weinig of geen problemen te verwachten bij aanwervingen. Dat aandeel is de jongste maanden echter gedaald naar nog slechts 20%. Vier op de vijf werkgevers worden dus geremd in hun aanwervingen en we krijgen het probleem maar niet onder controle", waarschuwt Danny Van Assche.

Hij herhaalt zijn pleidooi voor een beter toezicht op de beschikbaarheid en inzetbaarheid van werklozen, voor een breder algemeen activeringsbeleid en voor meer steun aan kmo’s die investeren in de re-integratie van langdurig zieken. Daarnaast kijkt Unizo uit naar de effectieve verdere uitrol van het nieuwe duaal leren.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Brandveiligheid is één van de belangrijkste aspecten voor gevels. De beruchte ramp met de Grenfelltoren in London in juni 2017 zorgde voor extra aandacht voor deze thematiek. Ook vandaag zitten aannemers, architecten en andere[…]

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verenigt de hele sector

Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verenigt de hele sector

Meer artikels