Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aanvragen zero-emissiepremies stijgen flink

Gerelateerde onderwerpen :

,
Aanvragen zero-emissiepremies stijgen flink

© ©Wit - stock.adobe.com

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn 593 premies aangevraagd voor batterij-elektrische wagens, tegenover 415 aanvragen in heel 2018. Ook de premieaanvragen voor elektrische motor- en bromfietsen stijgen fors. In totaal is van januari tot juni voor ruim 2,2 miljoen € aan premies aangevraagd. 2019 blijkt een goed jaar voor de elektrificatie van het vervoer. De premies werken duidelijk drempelverlagend om te kiezen voor een elektrisch voertuig.

Van januari tot en met juni werden in totaal 1.138 premies aangevraagd. Het merendeel daarvan (593) gaat naar batterij-elektrische wagens. Ook de elektrische bromfiets lijkt op basis van de premieaanvragen aan populariteit te winnen: in de eerste helft van dit jaar vroegen 459 Vlamingen een premie aan. Ten slotte liepen ook 86 aanvragen binnen voor een elektrische motorfiets. In totaal gaat het om 2.230.216  € aan premies. 

Voor batterij-elektrische wagens is het kleinere Tesla-model, de Tesla 3, de top drie binnengedrongen. Op één staat de Nissan LEAF met 151 aanvragen, op de voet gevolgd door de Tesla 3 met 144 aanvragen. Renault ZOE vervolledigt de top drie met 118 aanvragen.

Bij de elektrische bromfietsen steekt het merk Niu er bovenuit: 184 premieaanvragen van de 459 waren voor een Niu-bromfiets. Op de tweede en de derde plaats komen Lifan E3 (67 premies) en Super Soco (65 premies). Voor de elektrische motorfiets gaan de meeste premies naar twee merken: Niu NGT met 32 aanvragen en Zero Motorcycles met 26 aanvragen.

Tot eind dit jaar bedraagt de premie voor een zero-emissiewagen maximum 4.000 € voor de modellen in het goedkopere segment (< 31.000 €). De premie voor een elektrische motorfiets bedraagt 1.500 €. Voor een elektrische bromfiets klasse B is dit 750 € (telkens maximum 25 € van de catalogusprijs). In mei besliste de Vlaamse regering om de zero-emissiepremies met één jaar te verlengen, tot eind 2020. Daarbij blijven de premies voor de goedkopere segmenten (tot 31.000 en tot 41.000 €) behouden op hetzelfde niveau als dit jaar. Ook voor de bromfietsen en motoren blijven de premies dezelfde, respectievelijk 750 en 1.500 €. Voor de duurdere wagens daalt de premie tot ze eind 2020 wordt stopgezet. Meer informatie vind je op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deme Offshore plaatst 94 windturbines in Nederland

Deme Offshore plaatst 94 windturbines in Nederland

Deme Offshore en Siemens Gamesa hebben met succes de installatie voltooid van 94 windturbines op het offshore windmolenpark Borssele 1 en 2 van het Deense energiebedrijf Ørsted in Nederland. Het is de eerste keer dat de offshore[…]

07/09/2020 | EnergieMilieu
VoltH2 bouwt groenewaterstoffabriek in Vlissingen

VoltH2 bouwt groenewaterstoffabriek in Vlissingen

'Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden aangepakt'

'Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden aangepakt'

Hogeschool PXL investeert in energiebesparende maatregelen

Hogeschool PXL investeert in energiebesparende maatregelen

Meer artikels