Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Uit recente gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt het aantal vacatures in de bouw zich op recordhoogte te bevinden. In vergelijking met 2020 zijn het er vandaag dubbel zoveel. Elke maand komen er 1.000 tot 2.000 jobaanbiedingen bij. Die geraken heel moeilijk ingevuld omdat ook het aantal werkzoekenden in de bouw zienderogen krimpt. 

Bovendien gaat het vaak om minder geschoolde en langdurig werkzoekenden zonder ervaring. Bouwbedrijven geven echter heel wat kansen en organiseren doorlopend interne opleidingen en stages voor gemotiveerden. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt dat de VDAB nog een tandje bijsteekt om meer werkzoekenden te motiveren uit de bouw en uit andere sectoren. Ook blijft de sector rekenen op vakmensen uit andere gewesten en andere Europese landen.  
 
Hoewel het aantal ontvangen vacatures bij de VDAB constant blijft en de voorbije jaren aan eenzelfde ritme evolueert, zit het totale aantal openstaande vacatures in april 2022 op het hoogste peil in jaren. Nu gaat het om bijna 8.000 vacatures bij de VDAB, terwijl het in april 2020 nog om de helft zoveel ging.

Werfleiders en calculators 

Dat geeft aan hoe moeilijk het is om gemotiveerde werkzoekenden te vinden of te bereiken. Het aantal werkzoekende bouwarbeiders en -technici neemt immers gestaag af. In april 2020 ging het nog om 17.216; in april 2021 nam dit af tot 14.054, en vandaag gaat het om 11.422 werkzoekenden voor de bouw.
 
Bovendien zijn dit meestal mensen die minder geschoold zijn, die vaak al twee jaar of langer werkzoekende zijn en nog niet over de nodige ervaring beschikken. De lange lijst met knelpuntberoepen in de bouw blijft daarom toenemen. Vandaag gaat het om een veertigtal bouwberoepen waarvan de helft valt onder zware knelpunten. Drie ervan staan in de top tien: werfleider, calculator bouw en technicus koelinstallaties en klimatisatie. 

Campagne #WERFze 

“Ongeacht diploma’s of werkervaring krijg je heel wat kansen in de bouw. Niet alleen zijn de lonen voor onder andere. bouwarbeiders bij de hoogste, maar je krijgt in je bedrijf gerichte opleidingen om de stiel te leren. Voorts gaat werken in de bouw gepaard met heel wat afwisseling en werken in team. De nieuwe technologieën maken hun opgang, er is heel wat digitalisering en innovatie en er zijn steeds meer hulpmiddelen die het werk een stuk lichter kunnen maken. Dat alles maakt deel uit van de campagne #WERFze. Daar vind je ook de vele mogelijkheden terug voor masters en bachelors in de bouw. Ook hoger opgeleiden zijn veelgevraagd in onze sector”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

Nieuwe minister

Naast het belang van een aantrekkelijk en modern bouwonderwijs dat de laatste technieken en innovaties aanbiedt, is het door Vlaams minister Crevits aangekondigde actieplan voor de sector cruciaal om meer werkzoekenden naar de bouw te krijgen. De VCB rekent erop dat de nieuwe Vlaams minister van Werk, Jo Brouns, dat initiatief samen met de sector voortzet. 
 
De VDAB speelt hierin een duidelijke rol om het aantal stages voor werkzoekenden en IBO’s (individuele beroepsopleidingen) bij bouwbedrijven aanzienlijk op te drijven. Bouwbedrijven zijn intussen immers bedreven in interne opleidingen en ‘learning on the job’. Zo steeg het aantal bedrijfsinterne opleidingen bij bouwbedrijven van bijna 83.000 uur in 2018 naar bijna 125.000 uur in 2020. 
 
Gemotiveerde mensen krijgen heel wat kansen in de sector. Daarnaast kan de VDAB nog meer helpen met het aanmoedigen van werkzoekenden uit andere sectoren en met het aantrekken van vakmensen uit de andere gewesten en andere Europese landen te stroomlijnen.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Onderzoek naar personeelsverloop bij tijdelijke werkloosheid

Onderzoek naar personeelsverloop bij tijdelijke werkloosheid

Bij de ondernemingen die de voorbije twee jaar minstens zestig dagen tijdelijke werkloosheid hebben ingeroepen, zijn dubbel zoveel werknemers vertrokken als bij bedrijven die geen beroep hebben gedaan op tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit[…]

18/11/2022 |
Meeste bedrijven willen sollicitanten hoger loon aanbieden

Meeste bedrijven willen sollicitanten hoger loon aanbieden

Bouwsector groeit dit jaar met 2,5%, maar valt volgend jaar stil

Bouwsector groeit dit jaar met 2,5%, maar valt volgend jaar stil

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Meer artikels