Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal uren zon belangrijk bij aankoop woning

Gerelateerde onderwerpen :

Aantal uren zon belangrijk bij aankoop woning

Hoeveel betaal je in jouw gemeente voor een uurtje zon? Hillewaere vastgoed maakte een interactieve kaart waar je per stad of gemeente het aantal dagen zon, sneeuw, onweer en de gemiddelde prijs van een woning kan nagaan. De cijfers zijn gebaseerd op statistieken van de Klimaatatlas van het KMI. De gemiddelde woningprijzen zijn gebaseerd op statistieken van de Notarisbarometer. http://datawrapper.dwcdn.net/vAD0e/9/

In heel wat steden en gemeenten zijn de woningprijzen de jongste jaren flink toegenomen, net als de files. Daarom kijken vele jongeren vandaag verder dan hun geboortedorp of -stad om een ideale woning te vinden. Een analyse van Hillewaere Vastgoed maakt duidelijk dat Vlamingen steeds meer criteria gebruiken in hun zoektocht naar de ideale woning. Nu blijkt dat ze ook rekening houden met het gemiddelde aantal uren zon en met het aantal onweers- en sneeuwdagen.

“De tijd dat de meeste Vlamingen al lang tevreden waren als ze maar dicht bij hun ouders of het werk konden wonen ligt intussen ver achter ons. De woonkeuze van jonge gezinnen wordt door steeds meer criteria bepaald. Zo willen ze bijvoorbeeld weten welke de gemiddelde leeftijd van hun buren is, hoe dichtbij winkels, scholen en stations zijn en of het verkeer er vlot loopt”, zegt Roel Druyts, ceo van Hillewaere Vastgoed.

Sommigen willen tegenwoordig ook weten aan welk klimaat ze zich in een bepaalde gemeente mogen verwachten en wat een mooie, zonovergoten plek hen zal kosten. Bij Hillewaere Vastgoed vonden ze dat eigenlijk niet eens zo’n gekke vraag en daarom doken ze in de klimaat- en vastgoedstatistieken. De Turnhoutse vastgoedmakelaar kan zijn kopers vanaf nu ook informeren over het aantal uren zon in elke Vlaamse gemeente en wat je daar gemiddeld ‘betaalt’ voor een uurtje zon.
Verschillen
De studie resulteerde in een interactieve kaart die nogal verrassende gegevens en aanzienlijke verschillen toont. Niet overal in Vlaanderen en Brussel kan je immers van evenveel uren zonneschijn genieten. Zo worden de inwoners van Knokke-Heist jaarlijks op gemiddeld 1.740 uren zon getrakteerd ofwel 33 uren per week, terwijl de Genkenaars tevreden moeten zijn met bijna 200 uren minder per jaar, goed voor 29 uren per week.

Wie de meeste zonneschijn voor een klein budget zoekt, speurt best naar een woning in het Limburgse Heers of het Oost-Vlaamse Ronse. Daar krijg je  jaarlijks gemiddeld 1.628 uren zon of 31 uren per week en kost een woning gemiddeld ‘slechts’ tussen 160.635 € en 163.377 € of bijna 90.000 € minder dan het landelijk gemiddelde. Zonnekloppers kunnen zeker ook in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen en het West-Vlaamse Menen en Wervik met een beperkt budget hun slag slaan. Daar kan je ook doorgaans genieten van gemiddeld 31 zonuren per week, maar betaal je nog net iets meer voor een nieuwe thuis, met gemiddelde huizenprijzen tussen 165.130 en 190.191 €.
Kust
Wie dan weer de ideale balans zoekt tussen vele zonnige dagen en vastgoed met een hogere waarde, moet zeker eens in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden en Boutersem op zoek gaan naar een pand. De gemiddelde huizenprijzen zijn er in een jaar tijd met respectievelijk 12,7 en  17%  gestegen, naar 281.528 € en 308.899 €. Voor dat geld mag je jaarlijks rekenen op gemiddeld 1.622 uren zonneschijn.

Ook het Antwerpse Lier behoort tot de steden waar je een ‘betere koop’ kan doen. Daar is de gemiddelde prijs voor een villa of een woonhuis in vijf jaar tijd met 6,6%  gestegen naar 252.368 € en kan je gemiddeld ook van 31 zonuren per week genieten.

Dat je aan de kust moet zijn om van een maximaal aantal uren zonneschijn te profiteren, staat buiten kijf. Dé top vijf waar je statistisch gezien jaarlijks van het meeste zonneschijn geniet, zijn Knokke-Heist (1.740 uren), Oostende (1.736), Bredene (1.732), De Haan (1.732) en Blankenberge (1.724). Maar ook in steden en gemeenten die niet aan de kust liggen, kan je toch al op flink wat zon rekenen, zoals Brugge (1.705), Eeklo (1.680) of Sint-Gillis-Waas (1.663). Het minste zon vind je dan weer in Genk (1.545 uren), As (1.549), Ukkel (1.553), Watermaal-Bosvoorde (1.561) en Elsene (1.561).

Lichte obsessie
“Belgen hebben van nature een lichte obsessie voor het weer. Vaak denken we dat we alleen aan de kust van mooi weer kunnen genieten. maar dat is niet helemaal waar, net zomin als je aan diezelfde kust altijd veel geld moet neertellen voor een woning. Huizenjagers die op zoek zijn naar een maximum aantal zonuren vinden op verschillende plaatsen langs de kustlijn zeer betaalbare panden. Zo kost een gemiddeld woonhuis of villa in bijvoorbeeld Middelkerke ongeveer 216.000 €, of 35.000 € minder dan het landelijke gemiddelde”, aldus Roel Druyts.
 
Hillewaere ging ook na in welke steden en gemeenten je jaarlijks gemiddeld de meeste onweersdagen mag verwachten. Dat zijn Voeren met 19 dagen en Essen, Wuustwezel, Kalmthout, Kortenaken, Geetbets, Nieuwerkerken, Kapellen, Halen, Kortenberg, Zaventem, Riemst, Lanaken, Alken en Zutendaal met elk 18 onweersdagen.

Inwoners van  Nieuwpoort, Koksijde, Veurne en De Panne krijgen gemiddeld ‘amper’ tien keer per jaar een onweersdag te verduren.
Wie van sneeuw houdt, zoekt best een woning in Voeren (22 sneeuwdagen), Zutendaal (18), Herstappe (18) of As (18). Voor gemiddeld het minste aantal sneeuwdagen moet je in Sint-Martens-Latem (8), Oudenburg (8) of Gistel (8) zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

CEO Filip Dewaele van het gelijknamige vastgoedbedrijf geeft zijn functie door aan Sofie Spriet. Zelf wordt hij voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast wil de vastgoedmakelaar de komende vijf jaar zijn netwerk uitbreiden van 43 naar[…]

Stormloop op woningen

Stormloop op woningen

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

Meer artikels