Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal faillissementen gedaald in juli en augustus

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aantal faillissementen gedaald in juli en augustus

(c) Archief Bouwkroniek

Het lijkt vreemd in deze crisistijd, maar het aantal faillissementen in ons land is in juli en augustus flink gedaald. In heel België zijn in die twee maanden 918 bedrijven failliet gegaan, dat is bijna 33% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit najaar wordt echter wel een heuse faillissementenstorm verwacht. Dat blijkt uit cijfers van Graydon, een bedrijf gespecialiseerd in handelsinformatie.
In plaats van de nooit geziene stortvloed aan faillissementen die al maandenlang omwille van de viruscrisis wordt voorspeld, blijkt uit de barometer van Graydon dat er voorbije tien jaar nooit zo weinig faillissementen werden uitgesproken. “Dat klinkt inderdaad erg vreemd, want iedereen met een beetje economische feeling beseft dat heel veel bedrijven het momenteel erg moeilijk hebben”, zegt Eric Van den Broele van Graydon.
 
Zes maanden na het uitbreken van de viruscrisis blijkt dat echter nog steeds niet uit de cijfers. In de zomermaanden juli en augustus gingen in België 918 bedrijven failliet, een daling met 33% in vergelijking met dezelfde maanden in 2019. Als we kijken naar alle faillissementen van de eerste acht maanden van 2020, komen we nog steeds op een daling met meer dan 30% uit.
 
Graydon vreest echter wel voor een toevloed aan faillissementen in de komende maanden. De faillissementscijfers stroken op dit moment helemaal niet met de reële economie. Vele bedrijven hebben het zwaar om het hoofd boven water te houden. Het enige wat hen nog in leven houdt, zijn de steunmaatregelen van de overheid, maar zelfs dan houdt het op een gegeven moment op. 
 
Daarom verwacht Graydon vanaf dit najaar een grote faillissementsstorm, zelfs in die mate dat de rechtbanken niet gaan kunnen volgen. De economische realiteit leert dat heel wat bedrijven het niet gaan redden. Zelfs met de verstrekte overheidssteun zal de coronocrisis voor hen het einde betekenen. Het handelsinformatiekantoor houdt op termijn rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.
 
“De rechtbanken beschikken echter over onvoldoende middelen voor deze situatie en zullen de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen, wat dan weer zal zorgen voor toenemende onzekerheid. Als we dit willen oplossen, zullen rechtbanken mogelijkheden moeten hebben om faillissementen af te wenden”, waarschuwt Van den Broele.
 
Graydon wijst op nog een ander gevaar: consultants zullen bedrijfsleiders er mogelijk toe aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die vóór de viruscrisis perfect gezond waren. De insolventiewet van 2018 laat een ondernemer in die situatie toe om vrij snel te herbeginnen.
 
Op zich een goede zaak, maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect. We riskeren dan immers een domino-effect waarbij, in afwachting van de administratieve afhandeling van de faillissementen, leveranciers en klanten in de val van de ondernemingen worden meegesleurd. Dat kan niet de bedoeling zijn.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels