Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal Euro 6-vrachtwagen­kilometers bijna verdubbeld

Aantal Euro 6-vrachtwagen­kilometers bijna verdubbeld

“Het lagere tarief voor minder vervuilende trucks is zeker niet de enige reden om een oude vrachtwagen te vervangen door een nieuwe, maar wel een reden om dat sneller te doen”, zegt Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass.

Het aandeel van de minst vervuilende vrachtwagens, met emissienorm Euro 6 in de gereden kilometers op de Belgische betalende wegen, is sinds de invoering van de kilometerheffing bijna verdubbeld en heeft eind vorig jaar de grens van 50% overschreden. Bij de invoering van de kilometerheffing voor trucks met een maximaal toegelaten massa (mmt) van meer dan 3,5 ton in april 2016 was dat aandeel nog 29,3%.

Euro 6-vrachtwagens moeten op betalende wegen in België minder betalen per kilometer dan meer vervuilende, oudere trucks. De uitstootnorm is één van de drie parameters die de prijs per kilometer bepaalt, naast de mmt en de weg waarop de vrachtwagen rijdt.

Exact 50,9% van de betalende kilometers op de Belgische wegen werd in december 2017 afgelegd door Euro 6-vrachtwagens. Samen met Euro 5-trucks bedraagt het percentage 87%. Het Euro 6-aandeel in de betalende kilometers is gestaag gegroeid sinds april 2016.

“Eén van de gevolgen die de wetgever nastreefde door de tarieven voor de kilometerheffing ook afhankelijk te maken van de uitstootnorm was een daling van de meest vervuilende vrachtwagens op onze wegen. Hoewel het lagere tarief voor minder vervuilende trucks zeker niet de enige reden is om een oude vrachtwagen te vervangen door een nieuwe, denken we wel dat het een reden is om dat sneller te doen”, zegt Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass, de overheidsorganisatie die namens de drie gewesten de kilometerheffing coördineert en controleert.

Febetra, één van de belangrijke Belgische federaties van goederenvervoerders over de weg, deelt die mening. “De kilometerheffing zorgt voor een snellere vergroening van de vloot.  Als je voor hetzelfde traject minder kilometerheffing moet betalen dan een concurrent met een oudere en meer vervuilende vrachtwagen, kan je lagere prijzen aanrekenen aan klanten of zelf meer overhouden”, zegt Philippe Degraef, de directeur van Febetra.

Peter Brock, voorzitter van de afdeling Trucks van automobielfederatie Febiac en tevens hoofd van Mercedes-Benz Trucks voor België en Luxemburg, merkt die evolutie ook. “Door de kilometerheffing hebben vooral bedrijven die vele betalende kilometers rijden hun oudere vrachtwagens versneld vervangen door nieuwe Euro 6-trucks. Hoewel het tariefverschil met Euro 5 in Vlaanderen en Brussel maximum 2 cent bedraagt, betaal je toch een lager tarief per gereden kilometer op betalende wegen, verbruikt een Euro 6-vrachtwagen minder brandstof en heb je minder onderhoudskosten”, aldus Peter Brock.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sweco wint  twee prestigieuze mobiliteitsprijzen

Sweco wint twee prestigieuze mobiliteitsprijzen

Sweco scoort met zijn innovatieve mobiliteitsbeleid erg goed bij specialisten in de fleetsector en heeft zopas twee prestigieuze mobiliteitsprijzen gewonnen. Tijdens de uitreiking van de 23ste link2fleet-awards in Brussels Expo ging Vicky De[…]

Vierendeelbruggen aan Leuvense Vaart krijgen opfrisbeurt

Vierendeelbruggen aan Leuvense Vaart krijgen opfrisbeurt

Eerste Europese hyperloopsysteem voltooid

Video

Eerste Europese hyperloopsysteem voltooid

Nieuwe zonnewagen voor de World Solar Challenge voorgesteld

Nieuwe zonnewagen voor de World Solar Challenge voorgesteld

Meer artikels