Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal bouwvergunningen stijgt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aantal bouwvergunningen stijgt

Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in de eerste zeven maanden van dit jaar met 3,8% toegenomen tegenover dezelfde periode in 2019 tot 16.535 gebouwen.
 

 

De toename in het Vlaamse Gewest bedroeg 5,6%. In het Waalse Gewest lag het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen 1,8% lager. In het Brusselse Gewest werden evenveel nieuwe residentiële gebouwen vergund als tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Maandbasis

Voor de recentst beschikbare maand juli 2020 werden er bouwvergunningen uitgereikt voor 2.178 nieuwe residentiële gebouwen. Tegenover juni, een maand eerder, is dat een afname met 4,3%.
 
In het Vlaamse Gewest bedroeg de daling 11,5%, goed voor 1.617 gebouwen. Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen kende een toename in het Waalse Gewest met 24,1% tot een niveau van 551 gebouwen. In het Brusseles Gewest was er sprake van tien vergunde nieuwe residentiële gebouwen.

Impact virus

Als gevolg van de covid-19-pandemie hebben de regionale overheden van alle gewesten beslist om de geldende termijnen voor openbaar onderzoek bij lopende bouwaanvragen te verlengen, wat een impact heeft op het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen tijdens het tweede kwartaal.
 
In het Vlaamse Gewest is er een duidelijke terugval tijdens de vierde en vijfde maand. In juni lijkt het niveau er zich te herstellen. In het Waalse Gewest daalt het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen opvallend vanaf de vijfde maand en lijkt het niveau zich te herstellen vanaf juli.

Langere termijn

Sinds 2007 ligt het niveau van de vergunde residentiële renovaties over het algemeen hoger dan de vergunde residentiële nieuwbouw. Hierin komt kort verandering vanaf het tweede kwartaal van 2018.
 
Vanaf februari 2019 ligt het aantal vergunde residentiële renovaties opnieuw boven het niveau van de vergunde residentiële nieuwbouw, maar het verschil blijft klein. De laatste maanden zitten nieuwbouw en renovatie op hetzelfde niveau.
 
Vanaf 2003 worden er meer nieuwe flats vergund dan ééngezinswoningen. Tijdens de jaren 2010-2011 liggen beiden ongeveer op hetzelfde niveau. Daarna wordt het verschil opnieuw groter ten voordele van de flats. De jongste maanden wordt het verschil weer kleiner.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voka vreest voor ontsporing van de lonen

Voka vreest voor ontsporing van de lonen

Uit een recente enquête van Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, blijkt dat acht op de tien ondernemingen problemen kent met toeleveringen en kampt met gestegen grondstoffenprijzen. Dat leidt tot inflatie, automatisch tot een[…]

15/09/2021 | OndernemingenVoka
Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Renovatiemarkt heeft dringend relance nodig

Renovatiemarkt heeft dringend relance nodig

Meer artikels